opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no to policzmy USPS'em a nie UPSem, czyli International Priority Mail (bo chyba tak będzie ta lampa z allegro szła, bo ma iść 2-3 tygodni)

(320$ + 56$) * 2,2 *1,04 * 1,22 = 1051 - czyli jakieś 6 zł drożej niż z allegro (z wysyłką)

i masz cło opłacone, i Vat odprowadzony

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
NaCoMiTo, opiszon, oka, przyczepie sie - dlaczego koszt wysylki doliczacie do oclenia i ovatowania? ;)

tak szczerze, ten interes oplaca sie wtedy, kiedy bierzesz kilka sztuk.. zauwaz, ze kazdy nastepny przedmiot w paczce to jakies 15$...

wlasnie zamawiam pentaxa 18-250 i 10-17 fisha oraz sigme 10-20... gdybym mial to zamawiac osobno, to wyszloby tak raczej srednio (ale i tak na plus w porownaniu do cen w PL)... jak przyjdzie calosc, to wylicze na forum ile faktycznie takie zakupki przyniosly oszczednosci.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
webjay ZTCW to vat liczy się od ceny towaru + kosztów przesyłki

NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
No wiesz, z tymi kosztami przesylki to mozna jeszcze bardziej pokombinowac i wyslac to przez tzw "poczte Polonus" czyli przez znajomego , ktory akurat jedzie do starego kraju. Tyle tylko ze jak widzsz nie sa to oszczednosci znaczne.
Powiedzmy sobie szczerze - wszystko byloby fajnie zeby nie ten VAT -to zabija wszystkie dobre checi.

Ja nie namawiam do sprowadzania i z USA ani z tzw kombinatoryka ani z tzw legalem. Nie zniechecam rowniez do takich zakupow. Pozostawiam to kazdemu do wlasnej oceny.

Chodzi mi tylko o to ,ze czasami mit o wielkich oszczednosciach jak to ktos tam napisal na forum przy sprowadzaniu gratow z USA to blaga i warto kupowac u np u legalnego polskiego dystrybutora - Czesia

Pentaxy...jeszcze jak cie moge bo maja roczna gwarancje miedzynarodowa.Np Sigmy nie sprowadzilbym z USA. Dlatego ,ze nie mialbym na nia gwarancji. O ile obiektyw do 1000 zl mozna przebolec i ryzykowac to juz taka Sigma 100-300/4 to troche stresu jak cos siadzie w obiektywie.

Zreszta znowu policzmy:

(1099$ + 93,75$(najtanszy shipp oferowany przez BH)) x 2,2(kurs) + 4,2% clo + 22% vat = 3336 zl

I to tyle, jak dla mnie nie oplaca sie... bo za 3499 (a pewnie Czesio da jeszcze para groszy rabatu dla forumiarza) moge u niego miec towar legalny z 3 letnia gwarancja. Poza tym wole dac zarobic czlowiekowi z krajowej Pentax family niz syjonistom zza oceanu (bez aluzji;)

opiszon, a niby dlaczego? clo za transport? :))

NaCoMiTo, oczywiscie, ze mozna pokombinowac... ja dlatego zamawiam 3 sztuki - koszty przesylki beda dla mnie pomijalne, a oszczednosci... jeden obiektyw bedzie praktycznie za darmo. i zaplace i vat i clo i bede mial rok gwarancji miedzynarodowej i jednoczesnie 2 lata za granica...

nie mniej - kupilem gripa z amerykanskiej dystrybucji w PL ;)

tu nie trzeba uczuc - potrzeba tylko logicznie pomyslec, skalkulowac gdzie taniej i chciec zrobic wszystko legalnie... jak pisalem wyzej - jedno szkielko przy pelnym legalu mam za free, a do gria doplacilem, bo chce teraz zaraz i oszczednosc w okolicach 50PLN nie robi na mnie wrazenia ;)))

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
sie już zdążył dział wyżej pochwalić.

hehe.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay napisał/a:
clo za transport?

tak tak - witaj w naszym pieknym kraju. A, jeszcze VAT od tego wszystkiego - znaczy sie od przesylki tez. Rewelacja, nie? :roll:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
webjay napisał/a:
opiszon, a niby dlaczego? clo za transport? :))

VAT idzie od towaru i kosztu wysyłki, cło to nie wiem :-)

perl, zmeczony jestem i juz nie kapuje (nie przejmuj sie, jutro do mnie dotrze ;) )

l_uka, dziwne i smieszne - jeszcze nie mialem takiej opcji... walilbym odrazu pismo do UC, zeby podali podstawe prawna i zwracali kasiorke.

webjay napisał/a:
perl, zmeczony jestem i juz nie kapuje (nie przejmuj sie, jutro do mnie dotrze ;) )
dział wyżej = otwórz główną strone forum i luknij co jest 1 dział wyżej niż giełda ;P

perl, dzial wyzej niz gielda to hyde park w ktorym aktualnie piszemy...

Ładnie. A teraz przeczytaj jeszcze raz mój post który gdzieś tam parenaście cm wyżej napisałem.

perl, jestem po 16 godzinach pracy - pozwol mi byc idiota o 1:10, bo nie kumam wcale o co chodzi :D

e, olej. Jak nie kumasz, to nic juz ;]

To zart mial byc, wiec skoro nie zrozumiales, to spaliłem po prostu ;]

;))) nic nie poradzisz na durnego klienta zartu ;)))

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
webjay napisał/a:
clo za transport?

Nie za transport. Cło i VAT doliczane są do wartości towaru na granicy naszego obszaru celnego. Obsługiwałem trochę dostaw z zagranicy w okresie przedunijnym - faktura za transport była rozbita na 2 części, a pierwsza kwota (do granicy naszego kraju) była zawsze doliczana do wartości towaru. Teraz chyba nie ma tego rozróżnienia w obrębie UE.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
A ja chciałem zaptrać. Jeśli brałbym lampkę ze Stanów, to mogę komuś też sprowadzić za powiedzmy 950zł. Pewna, bo znajomi by przywieźli w podręcznym ;-) Czy byłby ktoś chętny w razie czego ? (oczywiście mowa o 540stce)

Przemekbelch napisał/a:
Czy byłby ktoś chętny w razie czego ? (oczywiście mowa o 540stce)

daj spokoj. Sprowadz lepiej jakiegos limiteda - puscisz na allegro bez problemu.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
l_uka, pytam, bo może ktoś z forum chciałby tą lampę taniej niż w PL i u innych.
Z limitedem nie chce ryzykować. Pewności na kupca nie ma...

Przemekbelch napisał/a:
Z limitedem nie chce ryzykować. Pewności na kupca nie ma...

zobacz jakie sa przebicia cenowe na limitedach - jak nie bedziesz zbyt pazerny to pojda na pniu. Z lampami moze byc roznie - nie kazdy zdecyduje sie na zakup bez gwarancji.

Skocz do: