juha  Dołączył: 18 Lis 2007
Czy Pentax 18-250/3.5-6.3 pociągnie 10MP?
W tym wątku opisywałem problemy ze swoim aparatem K10D i Sigmą 18-200. Chodziło o nie ostre zdjęcia, myślałem, że to kwesta FF/BF, ale okazało się, że to najprawdopodobniej kwestia za dużej rozdzielczości matrycy do obiektywu który posiadam co objawia się np. takimi zdjęciami.
Wcześniej kiedy używałem K100D Super z tym obiektywem, zdjęcia były ostre (oczywiście jak na takiego zooma). Oto przykład .
Mam kupca na swoja Sigmę i chcę kupić coś, co pociągnie tą 10MP matrycę. Poszukuje uniwersalnego spacerzooma podobnego do tej Sigmy. Myślę bardzo poważnie o Pentaxie 18-250. Czy ten obiektyw ze ze względu na swoją uniwersalność pociągnie matrycę k-dyszki, czy będzie to po prostu to przysłowiowe wymienienie siekierki na kijek i wyrzucę w błoto kilkaset PLN.
Proszę o opinię obeznanych z tematem i użytkowników K10D i Pentaxa 18-250.

Pozdrawiam

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
juha, przepraszam, że włożę kij w mrowisko, ale nie rozumiem problemu. Jesli w k100d było ostro, to w k10d będzie tak samo ostro, jeśli będziesz robił takie same odbitki, albo oglądał foty na kompie (w całości, a nie cropie, bo to drugie to onanizm a nie oglądanie). Będziesz robił odbitki większe niż w czasach, gdy miałeś kasetkę? Będziesz w ogóle robił odbitki? Od tego bym zaczął przed zmianą szkła.

Obawiam się, że albo superzoom, albo superjakość.

I że jeśli chcesz mieć jednak fotki ostre na cropie, to nie obędzie się bez dwóch gwiazdek za cenę wielu $, no i jednak to 2 obiektywy, a nie jeden.

Nadal chcesz oglądać cropy? ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
bEEf napisał/a:
Nadal chcesz oglądać cropy? ;-)

Do oglądania cropów to kupuje się dobre Pentaksowskie stałki, a nie ultrazoomy... :-P

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Re: Czy Pentax 18-250/3.5-6.3 pociągnie 10MP?
juha napisał/a:
przysłowiowe wymienienie siekierki na kijek

O to to właśnie! Megazoom=megakompromis

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
mig-37 napisał/a:
Megazoom=megakompromis

juha napisał/a:
Poszukuje uniwersalnego spacerzooma

mig-37, to wszystko wyjaśnia?

juha, ja mam to szkło w wykonaniu tamrona i powiem Ci, że jak nie przeginam to nie jest źle.
- Ciemne jest - długie czasy, trzeba raczej trzymać otwartą przysłonę i przy zdjęciach w ruchu łatwo zgubić ostrość - krótka GO.
- aberruje na dużych kontrastach, ale dokuczyło mi to tylko raz - zdjęcia kratownicy na wieży przy 250mm pionowo.
- potrafi zmydlić na brzegach, szczególnie na pełnej dziurze.
- jeszcze raz ciemny - w słabym oświetleniu AF potrafi się zupełnie zagubić i czekanie, aż przeleci w tę i nazad cały zakres, to zabawa dla cierpliwych.

Ale na PPD miałem przyjemność nocować z Markiem Wyszomirskim i on po testach na swojej K20D ocenił ten obiektyw na "całkiem całkiem, jak na taki zakres zooma".
Ja używam go w większości przypadków do pstrykania głównie osób i sytuacji na rajdach albo imprezkach, gdzie nie mam dużej możliwości manewru i czasu na zmiany szkieł tudzież gonienie do przodu i do tyłu, żeby kogoś uchwycić i jestem zadowolony.

Co do rozdzielczości: jeśli szukasz spacerzooma, to chyba znaczy, że nie powinieneś nawet próbować myśleć pewnymi kategoriami - takie szkła nie stają w szranki z limitedami, gwiazdkami i w ogóle z dobrymi stałkami w kategoriach jakościowych; one mają być uniwersalne.

A poza tym to jest dość nowa konstrukcja przeznaczona do cyfrówek właśnie i nie sądzę, że coś poniżej K20 może zauważyć braki rozdzielczości.

Chcesz spróbować? Zapraszam do Poznania ;-) lub okolice, założysz sobie i postrzelasz. Potrzebujesz testu? Mogę Ci coś pstryknąć i podesłać - powiedz, co i w jakich warunkach.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Mam Pentaxa 18-250 i nie zauważyłem na razie żadnych problemów w ostrości, a że nie jest to szkiełko wysokich lotów, to już ci koledzy pisali. A może by tak wypucować soczewki :evilsmile: chuchając nań po kilku :-B

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: Czy Pentax 18-250/3.5-6.3 pociągnie 10MP?
juha napisał/a:
W tym wątku opisywałem problemy ze swoim aparatem K10D i Sigmą 18-200. Chodziło o nie ostre zdjęcia, myślałem, że to kwesta FF/BF, ale okazało się, że to najprawdopodobniej kwestia za dużej rozdzielczości matrycy do obiektywu
Proszę o opinię obeznanych z tematem i użytkowników K10D i Pentaxa 18-250.

Pozdrawiam

Skoro z Alfą 100 uciąga...
http://www.photoclubalpha...xr-di-ii-if-ld/

Skocz do: