dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja bym się nie obraził, gdybym dostał przycisk "ustaw na to balans bieli". :-) Zamiast przycisku RAW na przykład, którego nie używam, a który został wspaniałomyślnie dodany nawet do kadwusetki...

Grzegorz KK  Dołączył: 11 Maj 2008
Witam.
Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale myśle że aż taki nieświeży to on nie jest :mrgreen: .
A więc poszedłem do RTV euro AGD sprawdzić co tam mają ciekawego i chciałem zapytać o "Kadyszke" ale pani ekspedientka jakaś początkująca i powiedziała że to co na wystawie ;-) .
Chciałem obejrzeć K100 D i się okazało że obsługuje dział mój sąsiad z dołu 8-) , więc była możliwość pobawienia się K100-czką, bez stresu ;-) .
Moje subiektywne odczucia to co K100-ka oferowała mi z szybkością zrobienia fotki toć to dla mnie rakieta była :shock: :shock: :lol: .
- Fajnie w łapkach mi leży
- z dualkitem jest za 2100 zł
- hmm czy nie będzie mnie ciągneło do K10-ki:)?? w końcu latać z kitem przez dłuższy okres czasu to tak troche cienko. :-/
- Dla mnie dla amatora jak zobaczyłem jak robi "szybko" zdjęcia to mi kopara opadła :evilsmile: , i tu rodzi się pytanie czy będzie ogromna różnica jak dla mnie przy K10-ce i K100 najbardziej mi zależy na AF/szybkości robionych fotek bo chce fotografować kolej żelazną . :-B
No i jak to sprzedający musiał zachwalić coś innego niż kupujący patrzy a na K100 D powiedział "taka pseudo-lustrzanka" :roll: i polecił mi Sony A 200 ew E510 , ja jakoś to Sony przekonania nie mam :roll: .
Pozdrawiam. :-B

Arclight  Dołączył: 29 Maj 2008
Grzegorz KK napisał/a:
czy będzie ogromna różnica jak dla mnie przy K10-ce i K100 najbardziej mi zależy na AF/szybkości robionych fotek bo chce fotografować kolej żelazną . :-B

Jak wiadomo, przy fotografowaniu kolei nad kadrem się myśli, tak więc autofocus w K100D jest wystarczająco szybki. W K10D jest trochę szybszy (wiem to z doświadczenia, ja mam kadyszkę, kolega też fotografujący kolej kasetkę), ale nie robi to większej różnicy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grzegorz KK, Nikona D60 Ci nie polecił?
Nasza kolej wolno jeździ to i manualem się nadąży.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Grzegorz KK napisał/a:
na K100 D powiedział "taka pseudo-lustrzanka" i polecił mi Sony A 200
one są raczej na tym samym poziomie... o czym świadczy choćby cena - sony wyższa bo aparat świeższy...

Nie czytałem całego wątku ale moim zdaniem wszystko zależy od tego co ile zmieniasz aparat (lub zamierzasz zmieniać)... ja wybrałem lepszy korpus bo nie widze perspektywy zmiany przeez najbiższe pare lat... Każdy musi podjąć indywidualny wybór... ktoś może zaraz napisać, zę nie ma sensu kupować k10d i podpinać do tego M135 ale ja się zwyczajnie nie zgodze, chodzi o przyjemnośc fotografowania, nie zawsze o efekty.

Skocz do: