ultorx  Dołączył: 05 Kwi 2008
[Utorx] Nieustajace próby okiełznania "Sadystki"
Po prostu pojechałem pod Warszawę i nostalgicznie się zrobiło
1

2

3

4

Problem w tym, że na każdym monitorze to trochę w innej kolorystyce widać... :-( a mnie chodziło o określone barwy. Cóż zobaczymy co rzekniecie :-B

Aha wszystkie GX-10 + Sigma 24-135 f2,8/4,5

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
2 super...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
U mnie ledwo co widać czerwony.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
imho kolory z bani

pieciuk  Dołączył: 03 Gru 2007
Dwójka najlepsza, ale chyba słupy i kable to tam nie pasują.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
ultorx napisał/a:
mnie chodziło o określone barwy

Na moim, skalibrowanym pod DTP monitorze kolorystyka z 3 przywodzi na myśl stare fotografie.
Pewnie o to Ci chodziło.
1, 2 i 4 trochę zbyt zielone.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
W Corel Paint Shop Pro X2 jest filtr który sam stylizuje fotki na określony okres ich zrobienia np.lata 60 itp.
Ściągnij triala i popróbuj...
W Twoich fotkach zielony zafarb psuje ujęcia..

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Co to orwo? :P

Musical box  Dołączył: 02 Wrz 2007
ultorx, Lightroom Presets: Creative - Aged Photo ?? :roll:

Egipt objazdowy czyli coś z zupełnie innej beczki.
Wszystkie fotki Samsung GX-10, Sigma 24-135 f/2.8-4.5 AS IF

1

ISO: 200
Ekspozycja: 1/20 sec
Przesłona: f/7.1
Ogniskowa: 38mm

2

ISO: 400
Ekspozycja: 1/400 sec
Przesłona: f/7.1
Ogniskowa: 38mm

3

ISO: 400
Ekspozycja: 1/80 sec
Przesłona: f/4.5
Ogniskowa: 135mm

Nie PSuję obrazków tylko je GIMPię, z różnym skutkiem niestety.. :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ultorx, Twoje linki nie prowadzą do obrazków tylko do stron na których są obrazki.

Poprawiłem, :-B ,dzięki

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Zdjęcia mi się podobają chociaż nie do końca lubię jak ktoś wypisuje komplet danych o ekspozycji bez podania obiektywu.

Serafion napisał/a:
nie do końca lubię jak ktoś wypisuje komplet danych o ekspozycji bez podania obiektywu.

:idea: Informacja o obiektywie umieszczona jest na początku postu, razem z info o body- wszystkie trzy były robione tym samym szkiełkiem :-D

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Uprzejmie informuję, że efekt kolorowego elementu w czarno-białym zdjęciu był modny pod koniec XX w.

maslot napisał/a:
Uprzejmie informuję, że efekt kolorowego elementu w czarno-białym zdjęciu był modny pod koniec XX w.

Uprzejmie informuję, że jako facet w średnim wieku za modą absolutnie nie nadążam, i normalnym dla mnie jest znaczne opóźnienie w tej kwestii. Dziesięć lat to pikuś, jak zacznę robić BW to znaczy że mnie demencja dopadła starcza i cofnąłem się w modzie o kolejne kilkadziesiąt lat :-P . A jeszcze gorzej slajdy-moda z PRL ( aparaty "CZAJKA"-72 slajdy na 36 klatkowym filmie-jak dziś pamiętam :mrgreen: )-ale zacofanie :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ultorx napisał/a:
A jeszcze gorzej slajdy-moda z PRL ( aparaty "CZAJKA"-72 slajdy na 36 klatkowym filmie-jak dziś pamiętam :mrgreen: )-ale zacofanie :-B

To jesteś przygotowany do Pentaksa 110 :-)

plwk napisał/a:
To jesteś przygotowany do Pentaksa 110

Z danych wynika,że na rok przed premierą tegoż, mój Staruszek obdarował mnie CzajkąIII
kupioną na jakiejś stacji kolejowej w Związulu na trasie do Bułgarii :-B . O mało potem na filmy nie zbankrutował -tyle pstrykałem -Ha, ma się to doświadczenie...

[ Dodano: 2008-10-21, 20:45 ]
Postanowiłem spróbować dostać na chwilę tej demencji starczej, o której pisałem wcześniej :shock:
Sprzęt ten sam, obiektyw takoż
4.

ISO:100
F:2,8
Expozycja:1/40s
Ogniskowa:28mm

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
ultorx napisał/a:
jak zacznę robić BW

Porównujesz mniej lub bardziej udany efekt do całego nurtu fotografii? Słaba wymówka :-)
Twoje ujęcia są bardzo ciekawe i bronią się bez dodawania takiej taniochy jak ten efekt.

maslot napisał/a:
ultorx napisał/a:
jak zacznę robić BW

Porównujesz mniej lub bardziej udany efekt do całego nurtu fotografii? Słaba wymówka :-)
Twoje ujęcia są bardzo ciekawe i bronią się bez dodawania takiej taniochy jak ten efekt.

Nurty interesują mnie rzeczne, gdy muszę na nie uważać żeglując. Nurty w fotografii niezbyt-jako zapyziały fotoamator, próbuję coś tam czasem wymodzić. Ta "taniocha" kosztuje w Gimpie więcej pracy niż myślisz, ale miałem taką ideę, szczególnie ze względu na specyficzną dwoistość samego Egiptu, więc posiedziałem przy kompie.Dla mnie bardziej teraz pasują do wrażenia jakie odnosiłem w momencie fotografowania tych ludzi, powodu dla którego mnie zainteresowali. A modne, czy "oldskulowe" (lepiej brzmi niż niemodne:evilsmile:) - cóż nie wpadło mi do starego łba, że w fotografii też coś może być ..jak to było -"passe ?" :shock: .Za ignorancję swą przepraszam wielce, ale poprawy nie obiecuję :-D :-B

Skocz do: