Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
[DUBEL] M42 dla początkujących
Witam Was serdecznie :-B
... i klęcząc teraz przed monitorem,prosze Was o pomoc...
Wiem że moje zapytanie będzie dla większości z Was banalne, ale postarajcie sie zrozumieć człowieka, który ma wieczną alergie na sprawy techniczne :->

Własnie przed chwilą, pierwszy raz w życiu wkręciłem do mojej k-setki Heliosa.
Zgodnie z instrukcją, w menu "Custom Setting" - "Using Aperture Ring" - włączyłem "Permitted".

"I co dalej maturzysto?" :shock:

Co mam teraz zrobić, żeby działał pomiar światła?
Czy on wogóle będzie działał...?

Pozdrawiam!

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Poszukaj dobrze już były całe tabuny postów na ten temat. Polecam ikonę szukaj, a co na szybko to czy twój helios ma przełączanie na auto i manual? Jeżeli nie to musisz zablokować ten bolec przy bagnecie, ja polecam metodę na ucięty wkład długopisu, mam na stałe, po to to jest abyś mógł użyć pierścienia przysłony (kręcąc nim musisz widzieć czy się przysłona domyka i otwiera), później ustawiasz na AV (na pokrętle) i do ustawionej ręcznie przysłony aparat automatycznie dobiera czasy. Albo na manualu M i zielony przycisk każdorazowo. Poczytaj więcej. Powodzenia.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Charli1902, na drugi raz proszę bardziej postarać się w przeszukiwaniu forum, bo powielanie wątków jest niezgodne z Regulaminem.
Jeśli nie znajdziesz satysfakcjonującej Cię odpowiedzi w wyżej podanych wątkach, proszę kontynuować ten, który jest najbliższy Twojemu problemowi, a nie tworzyć następnego.

Skocz do: