matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
MarcinSJ napisał/a:
Jest tylko coś w rodzaju: "tryb pies jest debesciak do fotografowania psow" - i co to znaczy ?

To znaczy, że w tym trybie do kota nie podchodź ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
To znaczy,że ten tryb nie jest debesciak do fotografowania kotów ( zwłaszcza czarnych w piwnicy z węglem ) :-P .

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
MarcinSJ napisał/a:
ustaw minimalny czas, AF ciągły

Nawet jak na puszce jest AF S?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
MarcinSJ napisał/a:
Tryby tematyczne nie byłyby takie złe, gdyby było dokładnie wiadomo co robią.

Powtarzam - nie były by użyteczne. Jeśli jesteś w stanie skorzystać z informacji, jakie ustawienia wprowadzają - to znaczy, że dasz radę wprowadzić je sam, i szybciej, i lepiej.
Tryby są dla tych, którym informacja "ustaw minimalny czas, AF ciągły" zupełnie nic nie powie. Dlatego brak informacji o tym w instrukcji to sensowny zabieg.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
milo napisał/a:

Nie wiem jak DL2 ale np. kasetka na puszcze ma tylko MF-AF. To czy ten AF jest S czy C ustawia się w menu.

MarcinSJ  Dołączył: 01 Gru 2007
bEEf, nie zawsze dam radę wprowadzic je szybciej. Ani kasetka, ani (na oko) DL2 nie mają rozbudowanej klawiszologii i po wiele rzeczy trzeba sięgac do menu. Myślę, że taka informacja by nie zaszkodziła.

Pozdrawiam,
Marcin

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Miałem DL2 przez rok - nie skorzystałem z SCN ani razu. AV, TV, M, czasami - baaaardzo rzadko P. Kwestia wiedzy i wyczucia sprzętu.
Jedna z rzeczy, która podoba mi się w K10d - brak jakichkolwiek programów tematycznych. Masz wiedzieć, czego Ci trzeba, ustawić to i działać. A kwestia ustwień (przy odpowiedniej wprawie) to kwestia sekund - brak rozterek pod tytułem "fotografuję woła, mam ustawić SCN na psa czy kota?!". ;-)

Tak przy okazji - DL2 (...którego to darzę wielkim sentymentem po dziś dzień) należy obecnie do mojej niewiasty... Wydawało mi się, że znam ten sprzęt na wylot - a mimo, to cały czas potrafi mnie zadziwić zdjęciami. <= ...tyczy się zarówno sprzętu jak i niewiasty i nie tylko w kwestii zdjęć... ;-) :mrgreen:

baro7  Dołączył: 05 Gru 2007
Kasetka od DL2 ma tylko przycisk anti-shake'a na obudowie. którego dl2 z oczywistych względów nie ma. Poza tym te same body (pod wzgledem przycisków)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
dsk napisał/a:
Coraz ciekawszy się ten wątek robi. Taki... rzeczowy bardzo.
No nie? I żeby było śmieszniej to większość postów jest na temat.

Dzoana  Dołączyła: 27 Maj 2008
deckard napisał/a:
milo napisał/a:

Nie wiem jak DL2 ale np. kasetka na puszcze ma tylko MF-AF. To czy ten AF jest S czy C ustawia się w menu.

No wlaśnie w DL2 nie ma AF-S na puszce. Jest tylko w menu. Na puszce jest tylko AF i MF.

[ Dodano: 2008-06-01, 22:49 ]
Bajki cd. :mrgreen:

- Jaka jest różnica (w praktyce) pomiędzy AF-S a AF-C?
- Najczęściej pstrykam w trybie M. Po prostu lubię i jak mam czas to się bawię wlaśnie w tym trybie. Rzadziej używam TV, a najrzadziej AV i P. A tryb B to już zupelnie nie wiem po co jest :roll:
No, ale z tym M mam pewien problem. I nie wiem czy TAK MA BYĆ :mrgreen: czy coś się nie teges z moim aparatem "stanęlo" :roll: Kiedy muszę szybko zrobić jakieś zdjęcie wlaczam tryb auto :oops: ale..... ale jakimś cudem ostatnie parametry jakie dobralam w trybie M przenoszone są do trybu auto. No i zanim zjarzę to: a) zdjęcia nie ma, bo wiadomo, b) w najlepszym wypadku muszę szybko zmienić parametry w trybie M i znów przejść do trybu auto. Jak tego nie zrobię, mam np. za dugi czas naświetlania w trybie auto. A przecież on sam powinien dobrać te parametry prawda?

Jak myślicie z czym to jest związane? :roll:
To znów ta moja "cnota" fotograficzna? :evilsmile:

[ Dodano: 2008-06-01, 22:51 ]
A tak BTW, to posty na TYM forum muszą być tylko i wylącznie na temat i rzeczowe tak? :roll:
A ktoś ten temat i rzeczowość zdefiniowal? :evilsmile: :mrgreen:
Tak o dupie maryny to już nie można? :roll:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To może odpowiem na jedno pytanie - tryb B (od bulb, czyli bańka) jest po to, żeby można było własnoręcznie określić czas otwarcia migawki. Migawka podnosi się (zaczyna się naświetlać matryca) przy wciśnięciu spustu, a opada przy puszczeniu. Można w ten sposób robić między innymi zdjęcia przez dłuższy czas, niedostępny w puli dostępnych czasów.

dsk napisał/a:
To może odpowiem na jedno pytanie - tryb B (od bulb, czyli bańka) jest po to, żeby można było własnoręcznie określić czas otwarcia migawki. Migawka podnosi się (zaczyna się naświetlać matryca) przy wciśnięciu spustu, a opada przy puszczeniu. Można w ten sposób robić między innymi zdjęcia przez dłuższy czas, niedostępny w puli dostępnych czasów.

O dzięki. Calkiem rozumniem :-D
Ale to chyba trza już spore umiejętności posiąść coby wiedzieć na jaki czas określić otwarcie migawki, zatem nie moja jeszcze pólka chyba ;-)
Ktoś korzysta z takiego trybu? W jakich warunkach można go wykorzystać?

Cytat

Michu zdjecia sportowe na B robi... :P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Dzoana napisał/a:

Do fotografowania piorunów na przykład. Statyw, przymknięta mocno przysłona. Wciskasz spust i czekasz, po błysku puszczasz. Voila!

W szczegółach poćwiczyć trzeba. Poza tym warto mieć wężyk spustowy, żeby nie trząść aparatem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pewnie przy jakiejś astrofotografii może się to przydać.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
milo napisał/a:
Michu zdjecia sportowe na B robi

W ciemnej hali przymknąć przysłonę (choć może jeszcze jakieś ND byłoby potrzebne), szerokim kątem złapać całe boisko, wcisnąć B na początku zawodów, zablokować po końcowym gwizdku skończyć naświetlanie. Przynajmniej jest szansa, że nic istotnego się z meczu nie uroni i wszystko na zdjęcie złapie :-D

matb napisał/a:
milo napisał/a:
Michu zdjecia sportowe na B robi

W ciemnej hali przymknąć przysłonę (choć może jeszcze jakieś ND byłoby potrzebne), szerokim kątem złapać całe boisko, wcisnąć B na początku zawodów, zablokować po końcowym gwizdku skończyć naświetlanie. Przynajmniej jest szansa, że nic istotnego się z meczu nie uroni i wszystko na zdjęcie złapie :-D

Czad :mrgreen:

[ Dodano: 2008-06-01, 23:21 ]
lipalipski, A że się tak zapytam. A pod slońce też można? :roll:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
baro7 napisał/a:
Kasetka od DL2 ma tylko przycisk anti-shake'a na obudowie. którego dl2 z oczywistych względów nie ma. Poza tym te same body (pod wzgledem przycisków)

ponadto chyba
dl2 -ma 5pkt af
k100 11pkt af +mozna sobie wybierac te punkty a w dl2 nie.

ps
a dl ma 3pkty af

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dzoana napisał/a:
Jaka jest różnica (w praktyce) pomiędzy AF-S a AF-C

Przy AF-C możemy wyzwolić migawkę bez potwierdzenia ostrości.

plwk napisał/a:
Przy AF-C możemy wyzwolić migawkę bez potwierdzenia ostrości.

No zasadnicza roznica jest to ze na AF-C autofokus sledzi obiekt...

Skocz do: