Dzoana  Dołączyła: 27 Maj 2008
  [Dzoana]Na początku byl chaos
Zaczynam szperać po swoich zbiorach i zapytuję.
Jak znajdujecie moje (na razie jedne z ulubionych) wypociny?
Proszę o konstruktywną krytykę. :lol:
Biorę jak to się mówi, na klatę :mrgreen:

Sprzęt użyty: Pentax *ist DL2 + 18-55/50-200

No 1.

No 2.

No 3.

No 4.

No 5.

Oczywiście będę dodawać.

Z góry dziękuję za przegląd i skomentowanie mych nieumiejętności :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Oho, podobają mi się 2, 3, 5. To chyba sporo, zważywszy na to, że zaczynasz w zasadzie od początku. :-)

Pierwsze też by było fajne - mi brakuje w nim rozmycia wody. Jak na "zamrożoną" wodę, zajmuje ona za mało miejsca w kadrze według mnie.

dsk, Dziękuję bardzo. Lejesz miód w me serce :-)
Uwielbiam wodospady. Poszukam parę innych fot, również tego konkretnego wodospadu. Mam też takie, które wypelnają caly kadr.

Rozmycie wody uzyskuje się wydłużeniem czasu otwarcia migawki. W tym konkretnym przypadku można było to uzyskać zwiększeniem liczby przysłony (była na 5.6 według EXIFa). Jeśli chcesz jednocześnie oddzielić główny motyw od tła (niską liczbą przysłony), a nie możesz już obniżyć ISO, wtedy potrzebujesz filtra szarego, np. NDx8. :-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
pierwsze takie świeżutkie, chłodne.. ahh :D

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Dzoana, klasyczna sprawa - to, co jest tematem zdjęcia, wbrew pozorom, nie powinno być raczej na środku. Wtedy lewa i prawa strona fotki wydaje się taka... zbyteczna. Najlepszym przykładem jest tutaj nr 4. Ciachnij tu tak z lewej i z góry, żeby kadr był ciaśniejszy, dzieciak po lewej (w 1/3) - będzie lepiej.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
bEEf, lub 2 ;)

YellowLabel napisał/a:
bEEf, lub 2 ;)

Exactly - rada podobna, jak powyżej :-)

W drugim ta centralna pozycja może się wytłumaczyć. Ja bym ją widział nawet całkiem na środku, żeby podkreślić, jak małe są te osóbki względem potęgi... no, yachtów czy czegoś tam. :-) Wiadomo, jedna z podstawowych zasad podstawowej kompozycji mówi - nie stosuj kompozycji centralnej. Ale ta zasada jest też po to, żeby ją czasami łamać. :-P

Co do 2. zdjęcia, to naprawdę przykadrowanie sporo by z niego uratowało.

dsk napisał/a:
Ja bym ją widział nawet całkiem na środku, żeby podkreślić, jak małe są te osóbki względem potęgi... no, yachtów czy czegoś tam.

No łoki, ale mi się po prostu kompozycja wali trochę na prawo.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
1. woda wygląda jak osypujący się śnieg. chyba dłuższy czas naświetlania dałby lepsze efekty
2. mam mieszane uczucia. pomysł całkiem fajny ale realizacja nieudana. osoby w centrum chyba powinny być większe w stosunku do łodzi
4. całkiem fajne by było gdyby kadr nie był taki centralny
5. chyba zbyt duże GO i dzieciaki się gubią na tle drzew i traw

dsk napisał/a:
Rozmycie wody uzyskuje się wydłużeniem czasu otwarcia migawki. W tym konkretnym przypadku można było to uzyskać zwiększeniem liczby przysłony (była na 5.6 według EXIFa). Jeśli chcesz jednocześnie oddzielić główny motyw od tła (niską liczbą przysłony), a nie możesz już obniżyć ISO, wtedy potrzebujesz filtra szarego, np. NDx8. :-)

Dokladnie. Tak sie zastanawiam, czy to zdjecie 1 w ogole nie jest za ciemne? :roll: Jak bede kolejny raz nad wodospadem, to bede miala juz zaczatki wiedzy :-) Dzięki. W szkle 50-200 najniższą wartość przyslony mam wlasnie 5,6 i to mię trochę irytuje. :roll: A najniższą w ogole wartość ISO mam 200.

[ Dodano: 2008-06-03, 07:41 ]
No a ze zdjęciem nr 2 mam teraz problem i po Waszych radach juz mi się chyba mniej podoba. Kurcze, bo jest chyba skopane. Kadruję i kadruję i chyba nie da się go jakoś ciekawie skadrować, bo albo glowny temat wypada centralnie, albo unika mocnego punktu.

Zobaczcie, czy lepiej by tak bylo?

No 2. Generalnie tu wypada jakoby dwa ematy byly glowne :roll:

No 4.

[ Dodano: 2008-06-03, 07:42 ]
A nic nie mówicie o nr 3. Jak wygląda?

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
Nr 3
Podoba mi sie poza małego modela (mały krok małego człowieka, wzrok kontroluje, gdzie postawić stopę, rączki pomagają utrzymać równowagę), ale... w oglądaniu przeszkadza ten słup po lewej, to chyba latarnia, dlaczego nie trzyma pionu? ktoś ja zgiął czy aparat nie trzymał pionu? No tak... zdecydowanie ten szczegół odwraca uwagę. (ciachnąłbym lewą stronę i górę kadru; szkoda, że po prawej tak ciasno)
Nr 2 wersja pierwsza
ja to odbieram tak: "patrz synku - tata pracuje tam wysoko na dźwigu..." "mamo, a kiedy tata zarobi na taką łódź?"
Pozdrawiam serdecznie

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
dsk napisał/a:
Pierwsze też by było fajne - mi brakuje w nim rozmycia wody.

Jak dla mnie to jest właśnie zaleta tego zdjęcia.
Może za dużo zdjęć z rozmytą wodą widziałem.

Dziękuję wszystkim za wszystkie komentarze :-)

C.d.
Wiem, że niektórzy nie bardo lubią widoczki, ale....
wstawiam ;-)

6.

7.

8.

9.

Wiem, że nie lubicie centralnych kadrów.... ale ja się nie mogę im oprzeć..... jeszcze .... :mrgreen:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
6 - moim zdaniem poprawna kompozycja(1szy plan-dzrewo,2gi -motyw główny,3i-tło),tylko czegos mi brakuje z prawej strony(może ogniska z płonacym nikonem :mrgreen: ).
9-dla mnie perfekt.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
9-dla mnie perfekt.

E tam, niedoswietlone jest. no i na prawo leci.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
milo napisał/a:
niedoswietlone jest

Obejrzałem na dwóch monitorach: na jednym może troche za ciemne,na drugim dobre.Może to tylko kwestia ustawienia jasności monitora.
milo napisał/a:
na prawo leci.

milo, ja tego nie zauważyłem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
milo, Z tego wynika, że masz walnięty monitor i jeszcze do tego krzywo Ci stoi. :evilsmile:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dada napisał/a:
milo, Z tego wynika, że masz walnięty monitor i jeszcze do tego krzywo Ci stoi. :evilsmile:

monitor, oczywiście...

Skocz do: