Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Z cyklu: Jak się zrujnować - DA* SDM
Witam serdecznie.
Znajomy wybiera się za "wielką wodę" i korzystając z tejże okazji chciałbym poprosić go o zakup jakiegoś szkła, którego cena u nas znacznie przekracza budżet zarówno mój jak i wielu innych miłośników fotografii. Jako posiadacz 50-135/2.8 SDM chciałbym go uzupełnić którymś z tych szkieł:

1.) PENTAX-DA*200mm F2.8ED [IF] SDM
2.) PENTAX-DA*60-250mm F4ED [IF] SDM
3.) PENTAX-DA*300mm F4ED [IF] SDM

Dylemat mam ogromny i nie wiem co byłoby najrozsądniejszym wyborem. Za dwusetką przemawia światło, za zoomem uniwersalność, a za 300 ogniskowa na końcu. Zastosowanie dla wszystkich 3-ch praktycznie w moim przypadku to samo: szeroko pojęta przyroda (z naciskiem na wszelkie stworzenia latające) + trochę sportu zarówno outdoor jak i indoor (tenis, siatkówka). Koncerty raczej na dalszym planie - rzadko bywam.
Jeśli chodzi o nr. 1 tj. DA*200 F2.8 to chyba dla posiadacza DA*50-135 F2.8 zakup ten będzie mało rozsądnym pozbyciem się ciężko zarobionego grosza, a może się jednak mylę?

Za wszelkie sugestie (łącznie z namawianiem do całkowitego zaniechania zakupu :) ) bedę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
200 + TC1,7

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Ice, wez pod uwage ze *200 jest maly... Ja bym sie zdecydowal majac *50-135 na 200, wlasnie w sobote mi jej brakowalo...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Ice napisał/a:
Zastosowanie dla wszystkich 3-ch praktycznie w moim przypadku to samo: szeroko pojęta przyroda (z naciskiem na wszelkie stworzenia latające)

imho 200 jest za krotkie, mowie jako posiadacz 200tki w troche innej wersji. na 'ptoki' mozna sie ratowac stosujac tc (uzywam zarowno 1.4x jak i 2x).
co bym zrobil: wzialbym albo 300 albo tego zooma (jesli ma opinie ostrego na pelnej dziurze, tak na marginesie to nie sledzilem watku czy to szklo juz jest na polkach???) i do niego TC 1.4 tamrona (za wielka woda tani jest, z zoomem ktory masz aktualnie tez powinien smigac)
pozdrawiam
kp

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
klimecki_ napisał/a:
jesli ma opinie ostrego na pelnej dziurze, tak na marginesie to nie sledzilem watku czy to szklo juz jest na polkach???
Nie ma jeszcze.

argawen napisał/a:
klimecki_ napisał/a:
jesli ma opinie ostrego na pelnej dziurze, tak na marginesie to nie sledzilem watku czy to szklo juz jest na polkach???
Nie ma jeszcze.

nie ma, nie ma - ale kolega planuje powrót na końcówkę sierpnia - do tego czasu pewnie będzie dostępny.

P.S. - a czemu nie TC Pentaxa tylko Tamrona?

Ice napisał/a:
a czemu nie TC Pentaxa tylko Tamrona?
Tańszy ?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
no to nie lepiej sigma 100-300/4 ?? + TC ?

dagio napisał/a:
Lepiej, ale z TC 1.4 APO Sigmy. Gadają, że świetnie ten duet współpracuje.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Ice napisał/a:
P.S. - a czemu nie TC Pentaxa tylko Tamrona?

a) a jest tc pentaxa z af i takim mnoznikiem?
b) tamron jest tani a jest rewelacyjny (ostatnio troche myslalem czy nie strzelic sobie da 70, ale cos mnie naszlo i tc (ktory uzywalem wylacznie z tele) spialem z fa50/1.7 i dalem sobie spokoj z da), z 200 tez super (tylko z sigma 70-200 spowalnia jej af i troche go slychac -jakby mechanicznie cos nie bylo spasowane, optycznie bdb)
dagio napisał/a:

troche inna kategoria...wagowa:) i tc sigmy raczej tylko do sigmy. w tym przypadku jedno jest pewne 100-300/4 to dobre szklo, czym bedzie 60-250 to sie okaze
pozdrawiam
kp

klimecki_ napisał/a:
do niego TC 1.4 tamrona (za wielka woda tani jest, z zoomem ktory masz aktualnie tez powinien smigac)
pozdrawiam
kp

A gdzie najlepiej szukać ofert na TC Tamrona, Sigmy i innych, gdyż oferta na e-bay jest raczej uboga w tym aspekcie - na nasz system są same światłozabierające Pentaxy x2.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ice napisał/a:
na nasz system są same światłozabierające
:?: :!: :?: a inne to co niby robia :?: :shock:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Dokładają światła :mrgreen:

Fafniak, cytat powinien brzmiec:
Ice napisał/a:
na nasz system są same światłozabierające Pentaxy x2

I odpowiedz, fakt w Pentaxie nie ma konwertera 1.4x.
Trzeba czytac miedzy wierszami ;)

Fafniak napisał/a:
Ice napisał/a:
na nasz system są same światłozabierające
:?: :!: :?: a inne to co niby robia :?: :shock:

zabierają mniej

Ice napisał/a:
zabierają mniej

ale ze sigma 2x zabiera mniej? :roll:

milo napisał/a:
Ice napisał/a:
zabierają mniej

ale ze sigma 2x zabiera mniej? :roll:

Chcecie mnie wykończyć psychicznie? :)

Temat TC w tym poście rozpoczął się od TC 1,4 (bez znaczenia czy Tamron, czy Sigma, czy Adidas), i na tej podstawie uznałem że zakup tylko takiego konwertera ma sens z racji mniejszej utraty światła, a wszystko >=2 nie będzie rozpatrywane.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ice, Toż dlatego w pierwszym poście napisałem o 200 i TC1,7 (Pentaxa). TC Pentaxa jest bardzo fajny, daje sensowne powiększenie a jeszcze robi AFa z obiektywów A ;-) A 200 z F2,8 (o ile będzie akceptowalna na pełnej dziurze) wiele światła z tym telekonwerterem nie zgubi, za to da już dość sensowną ogniskową.

matb napisał/a:
Ice, Toż dlatego w pierwszym poście napisałem o 200 i TC1,7 (Pentaxa). TC Pentaxa jest bardzo fajny, daje sensowne powiększenie a jeszcze robi AFa z obiektywów A ;-) A 200 z F2,8 (o ile będzie akceptowalna na pełnej dziurze) wiele światła z tym telekonwerterem nie zgubi, za to da już dość sensowną ogniskową.

Ten pentaxowy konwerter x 1.7, zwany szumnie AF Adapter to strasznie deficytowy towar. Ciekaw jestem czy to jeszcze wogóle jest produkowane i jakie są szanse na zakup.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Był produkowany w latach 1987-1997

Skocz do: