gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
moja refleksja
Siedzę w pracy i nie chce mi się pracować jakoś dzisiaj. I naszła mnie refleksja. Dotyczy ona sprzętu fotograficznego i całokształtu fotografii ogólnie.
Mam fajny sprzęt zgromadzony przez miesiące, a może i lata.
Mam body cyfrowe DS2 i analogowe MZ6, obiektywy 19-35, 50, 85, 80-200, dalmierz i fajny kompakt.
Mam mamiye 645 i szkła 45mm i 80mm.
Mam skaner do filmów i dobry powiększalnik.

Siedzę i myślę – co tu mam do zrobienie w tym roku jeszcze. Jadę na wakacje na tydzień gdzieś nad morze, mam 3 śluby które po znajomości fotografuje. Komuś tam obiecałem portrety.

I tak kombinuje – może bym body cyfrowe zmienił, K10 tanie teraz są. Na śluby jak znalazł. A może tamrona 18-50 kupie? Też się przyda. A może jakiegoś 18-200 - na wakacje jak znalazł. A może sprzedać coś tam, co mało używam i kupić coś tam innego?

I kurde, po co mi to?
Siedzę i marnuje czas w necie – przeglądam opinie, sprawdzam aukcję, przeglądam ceneo i tak dalej. I co z tego?
Właśnie z tego nic nie wynika.

A właściwie wynika jedno – nie mam dobrych zdjęć, bo cały czas wydaje mi się, że czegoś mi brakuje.

Zaobserwowałem coś ciekawego – mam powiększalnik i wszystkie rzeczy potrzebne do zrobienia odbitek. Cały bajzel rozstawiam 40 minut i sprzątam 40 minut. Rzadko chce mi się to robić. Ale chce mi się to zrobić, jak wiem, że mam dobre zdjęcie do odbicia.
I to jest chyba konkluzja.
Posiadanie tyle sprzętu nie ma sensu dla posiadania. Trzeba robić zdjęcia!
A da się dobre zdjęcia zrobić jednym aparatem i jednym obiektywem. Po co sobie utrudniać. Po co marnować czas. Po co to wszystko?

gilby
286,6 godzin na pentax.org.pl
setki godzin na allegro
tysiące godzin w sieci
tylko kilka dobrych zdjęć

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
gilby, no i co z tego wynika? Jak dla mnie nic... 95% osob tak ma...

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
heh,

kiedyś wygrałam konkurs fotograficzny na uczelni zdjęciem z komórki... a teraz coraz więcej sprzętu i nie wygrywam... ;-) /no dobra, na PPD wygrałam, wielkie dzięki dla Bogusza :-B :-B :-B :-B ale wtedy miałam jeden korpus i chyba jedno szkło/

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
samoświadomośc! nic dodać nic ująć! od tego momentu powinno pójść już z górki!

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
95% osob tak ma...

ale jak tak nie chce

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
To świadczy tylko o tym, że:
-jesteś wybredny w stosunku do swoich zdjęć (i to bardzo dobre podejście),
-próbujesz coś z "nieróbstwem fotograficznym" zrobić (i to bardzo dobre podejście).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ale kupowanie czegos nowego to jest bardzo fajna rzecz, i nie mowie tylko o sprzecie foto

to odwieczne dazenie czlowieka (no moze troche przesadzilem) ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
O tym zmaganiu sie z materia w kilku postach bardzo ladnie pisal iczek na swoim blogu. Niestety, taki to juz jest los fotoamatora. Ciesz sie, ze i tak masz lepiej niz taki zawodowiec, ktory musi sfotografowac trzydziesta osma w miesiacu kolumne grecka z opartym o nia panem mlodym i panna mloda pokazujaca podwiazke, lub reporterem, ktory po raz pięć tysiecy szósty raz udaje się na Wiejską, zeby po raz kolejny przepychac sie w tlumie kolegow po fachu, zeby zlapac jakas glupia mine jeszcze glupszego polityka.

Ja tam wole uzerac sie ze swoja niemoca i probowac ja leczyc nowymi zabawkami niz szukac spelnienia w swoich "dzielach". Obcowanie ze sprzetem jest dla mnie bardzo wazna czescia tej zabawy. Jak juz nie uda mi sie zrobic zdjecia, to przynajmniej poobcuje z ta wyrafinowana technika ;-)

dz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
milo napisał/a:
95% osob tak ma...

mamiye 645 i szkła 45mm i 80mm?
No to kurde jestem w mniejszości :-? :->

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Re: moja refleksja
gilby
286,6 godzin na pentax.org.pl
setki godzin na allegro
tysiące godzin w sieci
tylko kilka dobrych zdjęć[/quote]

Fajne, brzmi jak epitafium :-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
gilby, normalna sprawa, chęć zmienienia czegoś, najlepiej na lepsze, chociaż jak mówi powiedzenie: lepsze jest wrogiem dobrego. To co napisałeś świadczy o tym, żeś normalny człek. :-) Ale ja się nie odważylbym tych myśli upublicznić.

matb napisał/a:
mamiye 645 i szkła 45mm i 80mm?
Bys przedal pare tych swoich wydmuszek i mialbys na luzaku taka wieksza wydmuszke. Mamiya 645E jest tania jak barszcz ;-)

dz.

SlawekD  Dołączył: 22 Gru 2006
dzerry napisał/a:
... Jak juz nie uda mi sie zrobic zdjecia, to przynajmniej poobcuje z ta wyrafinowana technika ;-)

Np. zdejmujac i zakladajac dekielek na obiektyw od G2 :-)

S.

SlawekD napisał/a:
Np. zdejmujac i zakladajac dekielek na obiektyw od G2 :-)
No, na przyklad. A propos. Porownywalem ten ficzer w limitedzie 43 i Pentax moze sie schowac :-P

dz.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
A po co w ogóle żyjemy?

Ja tam nie wiem, ale fajnie jest kupić nowy aparat i równie fajnie jest zrobić czasem dobre zdjęcie :). A skoro mi to sprawia przyjemność, to czemu mam szukać w tym jakiegoś celu? Sensem fotoamatora jest satysfakcja z uprawianego hobby. Niezależnie od tego, czy to robienie zdjęć, czy kolekcjonowanie sprzętu. Gorzej jak tej satysfakcji brakuje...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dzerry napisał/a:
zlapac jakas glupia mine jeszcze glupszego polityka.

Mialo o polityce nie byc.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
milo napisał/a:
Mialo o polityce nie byc.

Milo, luz...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
gilby napisał/a:
Cytat
95% osob tak ma...
ale jak tak nie chce
95% osób tak nie chce ;-)

Skocz do: