Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
specmisiek napisał/a:
Co prawda ten ostatni jest klasą samą dla siebie chyba...

Zwłaszcza że funkcjonalnie nie jest zgodny ze swoim większym bratem D3 :) W sumie dziwi mnie polityka Nikona - wprowadzając nowe korpusy mógł ujednolicić "interfejs guzikowy" tak, by można było bezstresowo korzystać z obu korpusów jednocześnie. Tymczasem z tego co czytam, d300 i d3 mają niewiele wspólnego w kwestii manualnej obsługi (inne rozmieszczenie przełączników i pokręteł).

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Z tym ujednolicaniem to niekoniecznie. To co pasuje użytkownikom "pro" nie musi odpowiadać/być potrzebne amatorom. Pozdrawiam

Ale odruchowo patrzy się na d300 jako backupowe body dla d3 - i tu właśnie jest problem, bo skoro ma być backupowe, powinno się bezproblemowo przechodzić między obydwoma korpusami - a tak nie jest.

Nie przeczę, polityka Nikona jest pokrętna, ze swoimi cenami nie wiem w jaki rodzaj nabywców celowali, na pewno bogatych. Myślę że jak ktoś "siedzi" w jakimś systemie (nie ważne w jakim) to na pewno da radę w podobnej sytuacji :) Gdybym miał D3 i D300 jako zapas, to chyba bym się nie martwił takimi drobiazgami... Pozdrawiam

Jakby Cię było stać na d3+d300 to byś się martwił bo to oznacza że zarabiasz na fotografii i oczekujesz od sprzętu że będzie pomagał a nie przeszkadzał w realizacji wizji ;)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Jakby Cię było stać na d3+d300 to byś się martwił bo to oznacza że zarabiasz na fotografii

A dlaczego akurat na fotografii?

A skąd wiesz że nie zarabiam na fotografii?
Czyżbyś uważał że Pentaxem nie da się zarobić? :P

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Esco, raczej mu chodziło o to, że posiadanie D3 i D300 nie koniecznie musi oznaczać kogoś kto foci zawodowo/zarobkowo... może to być ktoś majetny i fotografia to czysta pasja dla niego

siwyyy77 napisał/a:
posiadanie D3 i D300 nie koniecznie musi oznaczać kogoś kto foci zawodowo/zarobkowo... może to być ktoś majetny i fotografia to czysta pasja dla niego

Ot to.
Ja bym sobie bardzo chętnie zarobił na takie korpusiki - co nie znaczy, że utrzymuję się z fotografowania, a do zawodowego zawodowstwa tudzież mi daleko.

Jakbyś mi to z ust wyjął Samp. Moim głównym zajęciem nie jest jeszcze niestety fotografia.
Pozdrawiam

siwyyy77 napisał/a:
Esco, raczej mu chodziło o to, że posiadanie D3 i D300 nie koniecznie musi oznaczać kogoś kto foci zawodowo/zarobkowo... może to być ktoś majetny i fotografia to czysta pasja dla niego

Ilu znasz takich amatorów którzy na tyle cenią swoje ujęcia w parku (np. dziecka bawiącego się z psem) by kupili d3 + d300 tak na wszelki wypadek, jakby się jakimś cudem w d3 zacięło lustro? Bądźmy poważni.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel, - sa tacy co kupili canona 1Ds (tego z najwieksza matryca -myla mi sie one) i jakis obiektyw bez znajomosci podstaw fotografii - bo akurat delegacje zagraniczna miaeli i ktos powiedzial ze dobrze by bylo miec aparat :mrgreen:

Grendel, poczytaj forum Nikona - a zdziwisz się ilu amatorów, robiących dziecko z psem w parku, kupuje D300 czy D3.

F, tak, 1Ds - to ten fullframe'owy.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Samp napisał/a:
Grendel, poczytaj forum Nikona - a zdziwisz się ilu amatorów, robiących dziecko z psem w parku, kupuje D300 czy D3.

F, tak, 1Ds - to ten fullframe'owy.

robiących dziecko z psem w parku No wiesz!! Czy to czasem jest legalne w naszym kraju ;) Pozdrawiam

Ojej
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Samp, ;-) ;-) ;-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Samp napisał/a:
a zdziwisz się ilu amatorów, robiących dziecko z psem w parku, kupuje D300 czy D3.

Tja - ciekawe co zrobiłby zawodowiec... Pięcioraczki? :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
No co się dziwicie, na wszystko znajdą się amatorzy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Samp napisał/a:
ilu amatorów, robiących dziecko z psem w parku,

Samp, masz u mnie tytuł "złotousty" :mrgreen:

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Samp napisał/a:
...robiących dziecko z psem w parku

to są co najmniej dwa bardzo ciężkie wykroczenia :mrgreen:

Skocz do: