Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Co to za robal kurna jest? :-P
Hej, rozpoczynam wątek podobny "Co to za ptok kurna jest". Liczę na fachową pomoc, w końcu my, Pentaksajanie znamy się na wszystkim ;-)

1.

Wygląda podobnie do pszczoły, ale to nie jest pszczoła. Czy ktoś rozpoznaje ten gatunek?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ijon, a jakie przewidujesz nagrody za prawidłową odpowiedź?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
piotr_luk, nagrodą główną jest uścisk dłoni prezesa ;-)

babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
To zwykły GIEZ upierdzielacz żywiący się krwią fotografów, którzy polują na łąkach na egzotyczne zdjęcie.

kornik  Dołączył: 19 Lut 2008
Odkopuję stary temat ;) Jako że mam zamiłowanie do makrofotografii chciałbym poprawić wypowiedź kolegi nade mną :)
Na zdjęciu jest bzyg, przedstawiciel rodziny Syrphidae. Nie żywi się krwią fotografów ani zbieraczy czterolistnych koniczynek. Nikogo nie upierdziela, a za to jest bardzo wdzięcznym obiektem do fotorafowania. Już niedługo będzie go można dorwać na m.in. kwitnących mleczach..

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
kornik napisał/a:
Jako że mam zamiłowanie do makrofotografii chciałbym poprawić wypowiedź kolegi nade mną :)
Na zdjęciu jest bzyg, przedstawiciel rodziny Syrphidae.

Witam entomologa. :-D

Zbliża się wiosna, więc myślę, że ten wątek niedługo będzie mocno... zarobaczony. :mrgreen:

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
armar napisał/a:
Zbliża się wiosna, więc myślę, że ten wątek niedługo będzie mocno... zarobaczony

Zbliża się, zbliża. Dziś rano na rannym spacerze po lesie ganiałem za motylami - biedaki szukały nasłonecznionego miejsca i nie bardzo miały na czym przysiąść. Jedyne kolorowe obiekty, które je zainteresowały, to moje pudełka z filtrami do BW leżące na suchych jak pieprz liściach. Niestety nie mam pojęcia jaki to gatunek. A w puszce Tmax.

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
Teraz ja odkopuję temat.
Odwiedziło nas dziś w pracy. Sporo większe od chrabąszcza. Wie ktoś może, co to takiego?

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
ja znam tylko jednego robala o takich rozmiarach - chrząszcza majowego. Ale kolory jakieś ma inne

szajba  Dołączył: 15 Sty 2008
Re: Co to za robal kurna jest? :-P
Ijon napisał/a:

Wygląda podobnie do pszczoły, ale to nie jest pszczoła. Czy ktoś rozpoznaje ten gatunek?

Muchówka?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Anno napisał/a:
Wie ktoś może, co to takiego

Z tego co pamiętam, to mówiło się na toto "prusoki, prusaki" to jedyny tak duży gatunek (są osobniki jeszcze większe) żyjący wśród ludzi, no chyba, że mieszkasz w sercu puszczy karpackiej. Mogę się mylić, bo kolor mi podpada - okrywa wpada w taki brąz.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Anno napisał/a:
Wie ktoś może, co to takiego?

Rohatyniec nosorożec - samica

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
kafciok, dzięki! Na obrazkach zwykle są samce.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Anno, zawsze do usług :-)

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
To ja wieczorem podszedłem taką "pszczołę"- wygląda jak mały koliberek!

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Fruczak gołąbek, wiem, a nie mam zielonego pojęcia o motylach i innych owadach. Sam kiedyś coś takiego widziałem u siebie na balkonie, a potem zupełnie przypadkowo widziałem program w telewizji, gdzie ów osobnik wystąpił :-)
http://www.mikrojezioro.m...ak_golabek.html

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
Z tym furczeniem to się zgadza! :mrgreen:

edit:
A tak! FRUCZENIEM :mrgreen:

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
A przeczytaj nazwę jeszcze raz, tylko dokładnie! ;-)

kemot84  Dołączył: 20 Cze 2008

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007

Skocz do: