dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
pkosela, po pierwsze aparat prosto ze sklepu ma już trochę nacykane w tym liczniku, a numerację zdjęć od zera. Po drugi migawka działa nie tylko przy robieniu zdjęcia, stąd mogą pojawić się rozbieżności.

[ Dodano: 2008-06-03, 13:32 ]
plwk, szybko się poprawiłeś w swoim poście. :-)

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
plwk napisał/a:
Wynik dziwny

Dlaczego dziwny?

[ Dodano: 2008-06-03, 13:38 ]
dsk, dzięki za podbudowanie! ;-) Czyli nie martwię się słusznie!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pkosela napisał/a:
Mi właśnie K10 zaczął liczyć pliki od 0 (czyli już ponad 10 tys. "strzałów")

Dlatego :!: Mi w DL-u pokazuje około 15000

Jeszcze raz:
Shutter count - 10551
Plik: IMGP0172.PEF
Pliki liczy od nowa. Nie rozumiem co się nie zgadza...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Już rozumiem czego nie rozumiałem ;-)

plwk napisał/a:
Już rozumiem czego nie rozumiałem

Ufff.. ;) :-B (Czemu nie ma emotikonki z soczkiem, albo colą? :roll: )

sebastek  Dołączył: 30 Sty 2008
Cześć.
Podepnę się pod wątek.
Znajomy właśnie dostał przesyłkę z K10D, rozpakowujemy, pstrykamy testowo, a tu zdjęcia są .... ZIELONE. :shock:
Szukam w opcjach i nic, podpiąłem mój obiektyw i to samo. Czyżby coś z matrycą???

sebastek napisał/a:
Szukam w opcjach i nic

Ja bym w pierwszej kolejności wrócił do ustawień fabrycznych (str. 201 i 202 instrukcji PL).

Pzdr
Piotr

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
sebastek podobny problem jak u Rzaby http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8686

arteck  Dołączył: 21 Maj 2007
Ja w pierwszym egzemplarzu KaDyszki miałem zielony "zafarb".
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4603

Okazało sie później, że padnięty był procesor....

sebastek  Dołączył: 30 Sty 2008
Na szczęście już doszedłem co było. Tzn nie wiem co było, ale wiem co zrobiłem i co pomogło :)
Coś mi ta zieleń nie dawała spokoju, zwłaszcza że mogłem nakładać filtry cyfrowe, więc zacząłem się bawić... balansem bieli. I pomogło - coś tam musiało być uwiśnięte softowo, bo po "przejechaniu" różnych ustawień wróciłem do AWB i jest wszystko w porządku :)
Zielona jest już tylko trawa, niemniej znajomy będzie pilnie go obserwował czy się nie powtórzy sprawa :)

Edit: No niestety "efekt" się powtórzył, więc znajomy wymienia sprzęt...

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
dsk napisał/a:
pkosela, po pierwsze aparat prosto ze sklepu ma już trochę nacykane w tym liczniku, a numerację zdjęć od zera. Po drugi migawka działa nie tylko przy robieniu zdjęcia, stąd mogą pojawić się rozbieżności.

[ Dodano: 2008-06-03, 13:32 ]
plwk, szybko się poprawiłeś w swoim poście. :-)

A ja mam nowe K200 i numeracja zdjęć jest od ok. 3900. Co to znaczy? Oglądając exif w opandzie nie widać ilości klapnieć. Jesli oglądam zdjęcia z nikona to widzę. Coś poradzicie?

3xs jeżeli wszystko działa , to cieszyć się i nie przejmować że na liczniku coś już jest .

gezeb napisał/a:
3xs jeżeli wszystko działa , to cieszyć się i nie przejmować że na liczniku coś już jest .

To chyba tak trzeba ale i tak chciałbym sie dowiedziec jak zrobić, żeby było widac ilosc klapnięc w opandzie. Jest tam "mark note" o ile dobrze pamiętam i w tym dziale pokazują się klapnięcia. Przy exifie z PENTAXA jest znaczek zamkniecia i nie ma danych mark note.

gezeb napisał/a:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=2033&postdays=0&postorder=asc&start=0

Hm, musze naprawdę przegrzebac to forum - dzięki :-B

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
Podepnę się pod temat z moim szybkim pytankiem.
Kupiłem niedawno K10 i wszystko w zasadzie "gra i buczy" ale zastanawia mnie jedna rzecz.
Gdy biorę aparat w dłonie, ustawiam go obiektywem w górę i pokiwam nim na boki czuję i słyszę, że w środku aparatu coś się delikatnie przesuwa.
Na stówę nie jest to bateria (wyjęta), nie jest to obiektyw (również zdjęty) ani nic innego "zewnętrznego".
Pytanie brzmi: Też tak macie i ewentualnie czy jest się czym przejmować?

PS. Może to być czujnik pozycji aparatu? hmm w canonie nie było tego czuć, tylko lekko słychać.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Ech... A co ma twoja kadyszka czego nie ma żaden Canon - w każdym razie zapewne to "lata" ;-) No i witam na forum, które warto poczytać przed zadaniem pytania :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ech, baukan, paluszek Filipinki. Wpisz w wyszukiwarkę.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A nie mowilem, ze paluszek :!:

Skocz do: