TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
  Made in Japan, Made in China.
Siedzę sobie dzisiaj i tak loookam mego tamrona 70-300 i pisze ze Dekielek przedni Made in Philipines Obiektyw assembled in China a tylni dekielek Made in Japan . :mrgreen: :mrgreen:

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
No to masz kosmopolityczny sprzęt ;)
Oczywiście z tego wszystkiego tylny dekielek jest najlepszy i najcenniejszy :D

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
TomaSzSz napisał/a:
tamrona 70-300
TomaSzSz napisał/a:
Made in Philipines
TomaSzSz napisał/a:
assembled in China

to powinno zakończyć spór na temat tamrona i sigmy 70-300 - w mojej sigmie wszystko z Japonii pochodzi :-D
*puf*

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
j+ napisał/a:
w mojej sigmie wszystko z Japonii pochodzi :-D
Chyba wszystkie Sigmy są z Japonii.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
argawen napisał/a:
Chyba wszystkie Sigmy są z Japonii.

Bo wszystkie Sigmy to fajne chłopy... :mrgreen:

j+ napisał/a:
TomaSzSz napisał/a:
tamrona 70-300
TomaSzSz napisał/a:
Made in Philipines
TomaSzSz napisał/a:
assembled in China

to powinno zakończyć spór na temat tamrona i sigmy 70-300 - w mojej sigmie wszystko z Japonii pochodzi :-D

Made in Philipines - Przedni Dekielek

assembled in China - Szkło składane w chinach a nie wyprodukowane ;]

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Ja kiedyś na jakims ciuchu widziałem metkę "Made in USA, manufactured in China".

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
tapirek napisał/a:
"Made in USA, manufactured in China"

I jak najbardziej mogło być to zgodne z prawdą ;-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
to ja mam kartkę z Myrtle Beach w stanach gdzie jest napisane Designed in the USA. Printed in China...

a na moim GX-1s napisane Made in Philippines
na 18-55 napisane Made in Vietnam
a na dekielku JAPAN
:-D

To zamiast robić dekielki w chinach to oni body robią ;P . Co jest z tym światem ...

wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
kiedyś pracowałem w firmie ( w Polsce) w której robiono artykuł na który przyklejano naklejkę "made in germany", co ciekawe było to sprzedawane do Austrii, a dopiero ta austriacka firma sprzedawała to dla niemieckiej ;-)

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
wojtal napisał/a:
co ciekawe było to sprzedawane do Austrii, a dopiero ta austriacka firma sprzedawała to dla niemieckiej
bo najważniejsze, żeby faktury z bratniego kraju przychodziły. U mnie w pracy taż robimy jeden produkt na Niemcy. A że kartoniki są sprowadzane z Rajchu, to produkt jest "Made in Germany"

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja znam jedną firmę, która robi z chińsko-tajwański-japońskiej mieszanki produkt w Polsce i oznacza go naklejką "Made in Poland" ;-)

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
ot globalizacja

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
W sumie to nie wiem, czy istnieją jakieś uniwersalne przepisy dotyczące umieszczania napisu "made in...". Na pewno są takie w przypadku szwajcarskich zegarków, bo "szwajcarski zegarek" to marka sama w sobie. Ale inne produkty?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
bEEf napisał/a:
"szwajcarski zegarek" to marka sama w sobie

Szczególnie te elektroniczne są szwajcarskie :-P

Zdano napisał/a:
Szczególnie te elektroniczne są szwajcarskie

W sensie, że...? Oznaczenie "Swiss made" to zegarek zmontowany w szwajcarii, przy czym udział kosztów części szwajcarskich musi być >50% (ostatnimi czasy chyba to jeszcze zaostrzyli, >80% w przypadku mechanicznych, >60% kwarcowych). Czy to ma znaczenie czy nie - inna kwestia, ale faktem jest, że tego mocno pilnują. Dla Szwajcarcarii ma to kluczowe znaczenie, bo to jest część marki ich kraju, a dla producentów tych zagarków akurat cięcie kosztów nie jest takie istotne - ich klient chce zapłacić więcej.

bEEf napisał/a:
W sensie, że...?

Nie bardzo wierzę w te ich procenty, chociaż wartościowo to może się zgadzać. Koperta szwajcarska a bebechy chińskie, te same, które montuje Timex i Casio.

Zdano napisał/a:
Nie bardzo wierzę w te ich procenty, chociaż wartościowo to może się zgadzać. Koperta szwajcarska a bebechy chińskie, te same, które montuje Timex i Casio.

Sorry Zdano, mylisz się i opowiadasz dyrdymały. Akurat zegarki to moja druga pasja po foto. Ale oczywiście, możesz wierzyć, w co chcesz, dla mnie nie ma problemu ;-)

Jeśli znajdę linka, to wkleję, jak wygląda zegarkowa manufaktura (akurat niemiecka) i sam będziesz mógł ocenić, ile ma wspólnego z montowaniem chińskich mechanizmów do kopert :-B

bEEf napisał/a:
jak wygląda zegarkowa manufaktura

Ale w takich manufakturach nie robią elektronicznych zegarków tylko mechaniczne.
A taka firma Swath elektronikę i wyświetlacze robi sama czy kupuje w Chinach?

Skocz do: