Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Sigma 30/1.4 raz jeszcze
Jestem już po zakupach i zamiast Sigmy 24/1.8 wybrałem Sigmę 30/1.4 DC EX - fajny maleńki obiektyw, AF działa szybko i sprawnie choć czasem z głośnym trzaskiem dobija do któregoś ogranicznika. Światło robi na mnie pozytywne wrażenie, nocne zdjęcia wychodzą fajnie a i ze złapaniem ostrości nie ma problemu....
Niemniej jednak mam ale: nie wiem czy to tylko problem mojego egzemplarza czy każda 30 tak ma lecz ostrość tego szkła na krawędziach kadru a szczególnie w rogach jest dla mnie poniżej akceptowalnego poziomu.
Powiem więcej, mój Tamron 28-75 na krótkim końcu rysuje znacznie lepiej, bo przede wszystkim równo a i aberracje ma mniejsze.
Co do centrum kadru odnoszę wrażenie, że jest dobrze... na niektórych zdjęciach przynajmniej tak wygląda bo pewnych ujęć zwyczajnie nie udaje mi się tym obiektywem zrobić. Zresztą by nie być gołosłownym spójrzcie poniżej, to wycinki z centrum kadru z fotek przeskalowanych do 1024 na dłuższym boku.

Sigma 30/1.4: @ f8.0

Tamron 28-75/2.8: @ 28/f9.0

Tamron był z polarem więc kolorystyka i światło są zupełnie inne.
Ja nie wiem czy ja mam za duże oczekiwania do tej sigmy w stosunku do zooma ale wydawało mi się, że powinno być lepiej a odnoszę wrażenie, że jest wprost przeciwnie.
Zaczynam żałować że nie wziąłem tej 24.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: Sigma 30/1.4 raz jeszcze
Twoja obserwacja, ni mniej ni więcej, jest zgodna z testami na optycznych.pl

witusch napisał/a:
na F8! Powinna byc brzytew.

Też mi się tak wydaje, może go poruszyłem w trakcie pstrykania, ale przy 1/800 to musiałbym podskakiwać chyba.
Zaraz podeślę całe zdjęcia...

[ Dodano: 2008-06-06, 11:32 ]
Tutaj jest całe zdjęcie: 7217

Tutaj jest inne ujęcie, wygląda lepiej lecz wydaje mi się, że rewelacji też nie ma: 7240

Dla porównania tutaj jest podobny kadr z Tamrona: 4259

A to jeszcze ta sigma: 7089
Tutaj wg mnie wygląda dobrze, ale zwróćcie uwagę na rozmycie szczegółów na brzegach, szczególnie widoczne w górnym lewym rogu. Z obliczeń wynika, że GO powinno być w nieskończoność.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Szumak, pokazuj CALE zdjecie, a nie przeskalowane.. ludziom znajacym sie ulatwisz

dagio napisał/a:
Szumak, pokazuj CALE zdjecie, a nie przeskalowane..

podmieniłem je na pełny format jaki miałem

witusch
[Usunięty]
No nie wiem, zyleta to moze faktycznie nie jest, ale np to zdjecie 7089 wyglada niezle, oczywiscie nie liczac tego lewego gornego rogu. To z kolei sugerowaloby jakas wade szkla. Kiedys czytalem na niemieckim forum w watku o Sigmie 10-20 i gosc wstawial zdjecia w ktorych prawa polowa byla ostra, a lewa wlasnie tak jak ten rog jakby maznieta. Oczywiscie oddal te sigme i dostal nowa. Moze niech sie wypowiedza posiadacze tego szkla, z tego co pamietam to chyba ma je Dada.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dziwne sa te obrazki z sigmy - jakby szklo bylo deczko walniete

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Obejrzałem. Coś jest nie tak, bo na tych przysłonach powinna być brzytwa. A nie jest i faktycznie coś nierówno wyglada.

Heh, no nie pocieszacie mnie, wybiorę się jeszcze przez weekend w plener ze statywem by mieć pewność, że to nie przez moje trzęsące się łapska :-( a potem będę próbował uderzyć w serwis bo zwrócić go już nie mogę. Jak to nie pomoże to będę miał ekskluzywny przycisk do papieru :-| wciórności.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Szumak, tylko w ostatnim podeslanym przez Ciebie zdjeciu widze, ze cos moze byc nie tak... a mozesz tak po prostu - wydrukowac A4 cala zapisana tym samym wyrazem najlepiej "o+ o+ o+", pstryknac i podeslac? IMHO zbieg okolicznosci (slonce po lewej stronie, zwykly spadek roz. na ekstremalnym krancu - co szczegolnie widac na cienkich liniach, etc)

Udałem się dziś w to samo miejsce do portu zabierając ze sobą statyw i posiadany zestaw szkieł, wybrałem porę gdy jest tam korzystniejsze oświetlenie i na podstawi tego, co zobaczyłem na zdjęciach moje konkluzje są następujące:

miałem zbyt wysokie oczekiwania co do jakości uzyskanego obrazu z mojej K100

innymi słowy: wykonałem ze statywu identyczne ujęcie przy długości ogniskowej ~30mm z przysłoną f9.0 obiektywami: Sigmą 30/1.4, Tamronem 28-75/2.8 i podstawowym kitem 18-55. Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie dostrzec najmniejszych różnic w tych fotkach jeśli chodzi o centralną część kadru, brzegi to inna sprawa - ewentualne nieostrości wychodzą tylko w szczególnych sytuacjach, gdy na brzegach znajdują się obiekty, które w założeniach miały być ostre co jest raczej rzadkim przypadkiem.

Reasumując: pod znakiem wielkiego pytajnika stoi sens kupowania do K100 szkieł tylko z potrzeby polepszenia ostrości obrazu. Jeżeli ktoś nie potrzebuje lepszego światła, czy innych atrybutów jak zakres ogniskowych tudzież inną plastykę to kit jest skrojony na miarę tego korpusu i lepiej nie będzie.

Szumak, no i teraz szczerze: gratulowac Ci, ze wszystko z 30/1.4 w porzadku, czy tego, ze inne obiektywy, ktore posiadasz, tez oferuja zadowalajaca jakosc? ;)

a tak na dobra sprawe... jesli drukuje sie w 15x10 cm i/lub nie publikuje zdjec wiekszych niz 800x535 to chyba kazde szklo bedzie zadowalajace (nie mowie o ich jasnosci).

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Szumak, naprawdę delikatnie mówiąc, napisałeś tu jakieś herezje.

Ja rozumiem, że możesz nie widzieć różnicy między jakością obrazu z różnych szkieł - albo nie przykładać do tego wagi - i OK.

Ale formułowanie ogólnych wniosków typu, że obiektyw nie ma wpływu na jakość obrazu, czy że nie uzyska się lepszej ostrości niż z kitem jest totalnym nieporozumieniem.

Samp, akurat kit w zakresie 5,6-11 ma b. dobra rozdzielczosc, wiec nie ma sie co dziwic :)) a sigma 30/1.4 do demonow ostrosci nie nalezy niestety...

webjay, raczej tego, że skorygowałem swoje oczekiwania z rzeczywistością i wyzbyłem się niepotrzebnych frustracji :) a znając granicę możliwości można skupić się na lepszym wykorzystaniu realnych cech jakie sprzęt oferuje.

Samp, można też wmawiać sobie, że ten kolejny obiektyw za dodatkowy 1k więcej już na pewno da taką ostrość, że już mucha nie siądzie bo straci nogi, tylko po co skoro rzeczywistość szybko to zweryfikuje?
Jak kiedyś zmienię body na nowsze to być może zauważę różnicę, póki co nie mam w planach odłożenia na półkę mojej K100 a jak napisałem różnica w ostrości na jej matrycy jest dla mnie niezauważalnie mała. Być może różnice można wychwycić w zależności od rodzaju sceny, lecz to już nie ma większego znaczenia.

witusch
[Usunięty]
Jak sie przesiadlem z kita na Sigme 70/2.8, bo to byl moj pierwszy obiektyw z "wyzszej polki", to roznica jakosci wyrwala mnie z kapci. Moze dlatego, ze to z kadyszka, a kit w wielu sytuacjach do niej nie dorasta.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
witusch napisał/a:
Jak sie przesiadlem z kita na Sigme 70/2.8, bo to byl moj pierwszy obiektyw z "wyzszej polki", to roznica jakosci wyrwala mnie z kapci. Moze dlatego, ze to z kadyszka, a kit w wielu sytuacjach do niej nie dorasta.

Po podpięciu SMC 1.7/50 do K100D też piałem z radości jak porównałem wyniki ze zdjęciami z kita na "najostrzejszych" przesłonach.

davidxxx  Dołączył: 24 Mar 2008
ja do K100 podpiąłem starego Heliosa 50/1.8 i na f/8 różnica ostrości w porównaniu do kita była ogromna. I to zarówno w centrum jak i na brzegach kadru. Więc, jak dla mnie, kupowanie lepszych szkieł nawet do k100 ma sens:) bo jeśli nie, to nikt by ich nie kupował :P

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
oto kilka sampli z sigmy którą sprzedałem :cry:
ZDJECIA

Szumak, jesli mozesz - zamiesc porownanie sampli z testowanych przez Ciebie obiektywow - przyda sie pewnie nie raz ;)

Skocz do: