bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Hm, ale ta sigma jest ostrzejsza od kita, przynajmniej ta moja :-) Przy okazji - w ostatnich dniach odkryłem że mam FF z Sigmą, który przy kicie chyba się po prostu nie ujawniał, co więcej - do tej pory na normalnych zdjęciach z Sigmy tego też nie widziałem :shock: Zauważyłem to, gdy okazało się, że na zdjęciach przy pełnej dziurze z ostrością na nieskończoność (kombinacja u mnie rzadko spotykana) jest lekkie mydełko. Po prostu nie doostrzała na nieskończoność. Korekcja na minus w menu serwisowym i jest już git.

[ Dodano: 2008-06-08, 13:08 ]
f2.4 - źle jest?

Przy pełnej dziurze nie jest dużo gorzej, na pewno nie ma "poświaty" znanej z M-ek. Nie wiem, czy jest sens się czepiać.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Całe zdjęcia pod cropami - wystarczy kliknąć. Łącza nie są szybkie więc trochę to potrwa nim się ściągnie.

Sigma 30 @ f9.0

SMC 18-55 @ f9.0

Tamron 28-75 @ f9.0

Szumak, jeśli to są cropy, to oczywiste, że nic więcej z matrycy wyciągniesz - te linki są jednopikselowej szerokości, widać artefakty demozaikowania...

Pytanie, jaki sens w oglądaniu takich cropów - pozostaje w mocy :-)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Trochę wyżej...
dagio napisał/a:
Szumak, pokazuj CALE zdjecie, a nie przeskalowane.. ludziom znajacym sie ulatwisz

Trochę niżej...
bEEf napisał/a:
Pytanie, jaki sens w oglądaniu takich cropów - pozostaje w mocy :-)

To w końcu co mam pokazać? Przeskalowane czy nie?

[ Dodano: 2008-06-08, 21:09 ]
bEEf napisał/a:
te linki są jednopikselowej szerokości, widać artefakty demozaikowania...

efekt interpolacji bayera?

Niemniej jednak chodziło o moje stwierdzenie, że niezależnie od użytego obiektywu (z tych trzech wymienionych) efekt końcowy jest taki sam - za co zostałem zbluzgany.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Szumak napisał/a:
Niemniej jednak chodziło o moje stwierdzenie, że niezależnie od użytego obiektywu (z tych trzech wymienionych) efekt końcowy jest taki sam - za co zostałem zbluzgany.

glowa do gory! :) pokazales, pytan nie ma ;) :-B

ja sobie pozniej dokladnie przejrze, narazie - brak czasu

Szumak, no tak, nieporozumienie ;-) Oczywiście, jeśli chciałeś się poradzić, to cropy są na miejscu (sam pokazałem cropa ;-) ). Chodzi mi o to że raczej nie ma sensu, żebyś Ty przejnował się tymi cropami, bo są ok :-B .
Szumak napisał/a:
efekt interpolacji bayera?

Tak, a to już znak, że obiektyw osiągnięty został kres możliwości matrycy,

Skocz do: