sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja to chyba wróce do zabawy w darkroom jednymsłowem :mrgreen: no bo tak - robiąc zdjęcie DLem na jego ekraniku widzę na sposób 1, przerzucając do kompa widze na sposób 2, zmieniając profil monitora widze na sposób 3, konwertując do sieci widze na spobób 4, idąc do kumpla ii oglądając to zdjęcie na jego kompie i monitorze widze na sposób 5, po wydrukowaniu widze je na sposób 6, po naświetleniu w labie widze na sposób 7a,7b,7c..7n (a,b,c..n należą do zbioru labów w okolicy ;-) ), aa ii tak jeśli wrzuce je do sieci to każdy będzie widział je na swój N-ty sposób zależny od jego kalibracji ii zastosowanego profilu ... aa jak sobie zrobie odbitke w romantycznej, oliwkowej ciemni przy dźwiękach ulubinej muzyki to zawsze będę ją widział na jeden sposób (zakładając wykonanie je w taki sposób jaki sobie założyłem oraz pomijając efekt starzenia ;-) ) aa każdy inny ludź, który będzie je chciał zobaczyć zobaczy je również w sposób podobny (zakładając, że profil barwny każdego z nas jest zbliżony ii że obiekt testujący nie ma żadnych wad wzroku lub przynajmniej nie ma tych dotyczących kolorów) :-| ... ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fakt :mrgreen: :shock: :roll: :evil: 8-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najogólniej rzecz ujmując zgadzam się z przedmówcą :-D zarówno z Fafniakiem jaki i z Sołtysem. A ten pomysł z 2 wersjami obrazka to ma sens!

Aha, jak zeskanowałem pierwszy negatyw na swieżo zakupionym skanerze (monitor był ustawiony 9300K, obraz o "odpowiedniej" jasności i kontraście) i poleciałem do Kodaka aby mi z tego zrobili zdjęcie, to mimo że subtelna różnica barw występowała (ale jak nie patrzyło się jednocześnie na ekran i na zdjęcie to nie było sprawy;-)) to zdjęcia były po prostu ładne.... to znaczy nam w domu się podobały :lol: Od tantej pory cały czas gonię jakiegoś króliczka, a już odkąd mam cyfrę (czyli od września 2005) to juz w jakąś obsesję doskonałosci popadłem :evil:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
juz w jakąś obsesję doskonałosci popadłem

Też to miałem :). Chyba przez tą cyfrę chcemy dążyć do tego. A i tak, inna osoba ogladająca zdjecie najpewniej ma inaczej "skalibrowany" monitor . Więc dałem sobie spokój :). Staram się tylko by na odbitce , w miarę, było to samo co na monitorku.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pytanie dodatkowe - gdzie w tym wszystkim jest miejsce na profil aparatu? Wlasnie zerknalem do katalogu z profilami i okazuje sie ze C1 zainstalowal mi komplecik profili do roznych aparatow - jak tego uzywac?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Te profile sa uzywane przez soft do kowersji RAW......nie masz "potrzeby" tego uzywac gdzies indziej......

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
czyli sa uzywane przez C1, bo adobe ma wlasne rozwiazanie, zaszyte w profilach ACR (ostatnia zakladka).

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Z tego co ja zrozumialem to po stworzeniu profilu monitora i podpieciu go pod system Ps automatycznie go czyta i stosuje. Po wgraniu obrazka z jego przestrzenia barwna "koryguje" barwy obrazka "wedlug" profilu barwnego monitora.

Photoshop od wersji 5 wzwyz uzywa profili ICC, wczesniej mial wlasne narzedzia kalibracji ;-) I jest mniej wiecej tak jak napisales - czyli PS wiedzac jaka przestrzen barwna reprzentuje wczytane obrazek przeprowadza jej "translacje" na to co potrafi monitor, starajac sie zachowac wiernosc kolorow na kilka roznych sposobow, z czego nalezy przyjac, ze do typowych zastosowan foto domyslny tryb, czyli relative colorimetric bedzie w porzadku. Warto te miec wlaczone "use black compensation" zeby przy konwersji PS uwzglednial rozne poziomy czerni dla roznych przestrzeni barwnych, zeby nie bylo potem ze na ekranie czern byla gleboka a potem wyszla zbyt szara...

Cytat
O ile irfan opera IE5,6,7 itp wchodza w profil barwny monitora (chyba) to nie czytaja przestrzeni barwnej pliku......i tu jest najwiekszy problem jezeli konwertujemy obrazki do www czy pokazu na kompie....
Wedlug mnie rozwiazaniem jest zapisanie pliku w wersji 2 i otwarcie obydwu ale z roznymi podgladami. Na jednym "wzrocowym" mamy sRGB a an drugim "docelowym" mamy wylaczony profil barwny.....i ten drugi obrazek korygujemy tak zeby wygladal podobnnie jak "wzorcowy"
Chyba.....ale jestem zmeczony i nie wiem co pisze.....
Moze sylwiusz się jakos wypowie? Ale on jast macowka......wiec tez ma troche inaczej...

Tak, na Macu od dawna przegladarki uzywaja systemowego zarzadzania kolorami (ColourSync), wiec nie ma problemu. Ja generalnie trzymalbym sie profilu sRGB, gdyz coraz wiecej przegladarek na PC bedzie obslugiwalo zarzadzanie kolorem w Windows XP a poza tym ta przestrzen barwna jest standardem ustanowionym min. przez Microsoft i nie powinno byc duzych przeklaman przy ich wyswietlaniu na przecientym monitorze. Bardziej matrwilbym sie o prawidlowe wyswietlenie w przegladarce na PC zdjec z profilem Adobe RGB ;-)

czy ktoś kto się zna mógłby przeczytać to - > http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4507 ii powiedzieć czy jest w ogóle możliwe aby w takiej cenie kupić rozsądny sprzętowy kalibrator monitorów? czy ktoś "z branzy" może wie co to za firma ii czy jest godna polecenia czy raczej wprost przeciwnie? oczywiście pisząc "rozsądny" mam na myśli segment czysto amatorski, ale jednocześnie, żeby nie były pieniądze wyrzucone w błoto ;-) gdzieś ktoś kiedyś podważał jednak zasadność stosowania kolorymetrów jako kalibratorów sprzętowych aczkolwiek nie pamiętam dokładnie aa i nie znam się na tym zbytnio :oops:

[ Dodano: 2006-06-26, 14:52 ]
aaa poprawka, chyba na fotopolis jest (wiel)błąd, bo z tego co wyczytałem na stronie producenta (wersja w PL) to ten zestaw nie kosztuje 30euro tylko w promocji jest tańszy o 30euro ;-) ii 149+vat nie PLN tylko ojro :-? aa miało być tak pięknie ...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A musisz tam kupować?
W Cortlandzie masz w zbliżonych cenach:
ColorPlus za 551 brutto
i Spyder2 za 946 brutto.
Z tego, co pamiętam, to Color plus jest to po prostu kalibrator Spider w wersji pierwszej. Jak dla amatora, w zupełności wystarczy. O ile nie masz monitora-ruiny ;-)

Michu napisał/a:
A musisz tam kupować?

Jakby ten zestaw rzeczywiście kosztował 30Euro, tak jak podali na fotopolis, to byłaby rewelacja chyba...Aczkolwiek w informacji prasowej i na stronie producenta stoi jak byk 149E co już taką rewelacją jak dla mnie - amatora - nie jest :-?

Michu napisał/a:
O ile nie masz monitora-ruiny

Żartowniś :mrgreen: Jak wiesz, narazie mam ;-) ale już nie długo się to zmieni, bo szkoda było wydawać kaske na sprzęt z RAW ii nie móc tego wykorzystywać w pełni :-| .. póki co pierwszy (baaardzo mały ale jednak) sukces przy współudziale DLa - dziś właśnie ukazało się jedno zdjęcie mojego autorstwa w loklanej prasie ii nawet podpisane imieniem i nazwiskiem :mrgreen: iii pomyśleć tylko, że coniektórzy wielcy fotografowie też tak zaczynali :mrgreen: szkoda tylko, że za "niezamówione artykuły gazeta nie przewiduje wynagrodzenia" ale sam fakt się liczy ;-)

[ Dodano: 2006-06-26, 15:30 ]
no tak, informacja na fotopolis już została poprawiona .. szkoda, bo 30Euro byłoby ceną baaaaaardzo rewelacyjną jak dla amatora, który zbyt dużo wydać nie może, a któremu jednak zależy na jakości

Nie, no Stary - zdjęcie opublikowali, a Ty jeszcze trzeźwy chodzisz? Rozwiń ten temat, bo jak na razie cicha poczta pantoflowa twierdzi, że było to auto w czasopiśmie typu Cats, Wamp...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Auto? W Cats? Auto-portret :?: :?: :?:

Michu napisał/a:
Nie, no Stary - zdjęcie opublikowali, a Ty jeszcze trzeźwy chodzisz? Rozwiń ten temat, bo jak na razie cicha poczta pantoflowa twierdzi, że było to auto w czasopiśmie typu Cats, Wamp...

nic wielkiego: mała gazeta, małe zdjęcie, mały artykulik no ale od małych rzeczy przechodzi się do ... ;-) rozbierali u nas dość charakterystyczny dla naszego krajobrazu tartak - cyknołem pare zdjęć podczas rozbiórki, napisałem krótką notkę, wysłałem do redakcji i to cała historia, aczkolwiek sam fakt, że to pierwsza publikacja się liczy :mrgreen: .... parafrazując dowcip o naszym sołtysie, który jak znalazł centa to pewex w Wąchocku wybudował, możnaby napisać, że po pierwszym opublikowanym zdjęciu założe agencje Magnum :lol: :mrgreen:

No ale mógłbyś to podeprzeć jakimś skanem, tudzież samym zdjęciem...
I bardzo dobrze, Sołtys. Jak piszesz, zaczyna się od małych rzeczy. Mam nadzieję, że apetyt będzie Ci rósł w miarę jedzenia i za rok-dwa za samo honorarium z fot zafundujesz sobie K10D. Czego Ci szczerze życzę (i przy okazji wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, wesołych świąt i bogatego gwiazdora).

zoomer  Dołączył: 24 Lip 2007
Witam.
Czy istnieje jakakolwiek mozliwosc ustawienia monitora w laptopie? W ustawieniach karty graficznej niestety jest tylko suwak do gamma i do 3 kolorow. Nie ma mozliwosci ustawienia temperatury. Czy to kwestia softu czy poprostu laptopa moge sobie wsadzic gleboko...? Juz mnie szlag trafia bo za cholere nie moge dobrowadzic obrazu na ekranie do przynajmniej podobnego do tego co wyswietlany jest na monitorze u kumpla. Dodam ze robiac testy na stronach poswieconych kalibracji to wszystko wyglada ok. Przykladowy problem to to ze zdjecie u mnie wyglada ok a jak wysle do niego to jest zolte, lub jakies przezielenione. Czy mozliwe ze ADOBE BRIDGE lub PS dodaje cos od siebie podczas przerobki? Robie fotki PENTAX k10d i wiem ze nie jest to wina aparatu bo jak wyslalem mu fotke nie obrobiona prosto z aparatu to bylo ok. Czy ktos wie o co chodzi? Jestesmy amatorami wiec prosze o wyrozumialosc.
POZDRAWIAM

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
U mnie można ustawić gammę, jasność i kontrast osobno dla każdego z kolorów - w ATI Catalyst Control Center. Możliwości ustawiania programowego zależą od tego, jakie masz sterowniki. Podejrzewam, że przy zintegrowanej karcie graficznej (jeśli taką masz) będziesz musiał poszukać jakiegoś softu do tego, bo sterowników z pełnym możliwości panelem sterowania raczej nie znajdziesz.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Najprościej użyć kalibratora kolorów i postawić potem odpowiedni profil we właściwościach monitora, sterowniki od grafiki raczej nie muszą nam tutaj bezpośrednio udostępniać żadnych możliwości regulacji.

zoomer  Dołączył: 24 Lip 2007
ok, zdaje sie byc proste: soft + instalacja + zmiana ustawien = koniec problemu :)
Z tym ze jaki soft? Karta jest zintegrowana :(

MichalR
[Usunięty]
A ja sie zastanawiam nad inna rzecza: w domu mam monitor 17 Samsung, w pracy dwie 19 HP. Zdjecia obrabiane w domu wygadaja ok, za to jak je rzucam na monitorach w pracy to sa za ciemne. Na obu pracowych jasnosc i kontrast mam ustawiona na maksa, temperatura nie ma tu znaczenia niestety dla jasnosci (moge przestawic 6500k bardziej zolty albo 9000K bardziej niebieski), pozostaje jeszcze korekcja dla kolorow skladowych RGB, ale nie bardzo mi sie chcialo narazie w to bawic. najbardziej mnie jednak zastanawia rozjazd pomiedzy jasnoscia tych monitorow. Jak bede chcial oddac fotki do labu do odbitek to skad mam wiedziec na bazie ktorej jasnosci zostana odbite na papierze?

Michal

Skocz do: