magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
... nieautoryzowana przeróbka firmware ...
Polskie menu do Pentax'a K10D

---- Skrót do domowej przeróbki firmware'u usunięty -----

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
magnum45 napisał/a:

A to dobre (z instrukcji instalacji):
Cytat
8) w menu aparatu wybrać language i język niemiecki
9) od tej pory możemy się cieszyć polskim menu w aparacie

:lol:

w menu aparatu wybrać language i język niemiecki
9) od tej pory możemy się cieszyć polskim menu w aparacie[/quote]
:lol: [/quote]

I tak faktycznie jest. Po wybraniu niemicki wskakuje polski :mrgreen:
Nie ma wprawdzie ogonków ale jest bardziej narodowo :-/ :mrgreen:

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
magnum45 napisał/a:

W komentarzach znalazłem:
Cytat
A kiedy będzie dostępna wersja firmware bez błędów (zarówno ortograficznych jak i merytorycznych)? Bo nawet na filmie widać, że w zakładce Custom pierwsza pozycja to NIE jest tryb pracy AF. ;)

Cytat
Jednak kiedy zobaczyłem wpis w EXIFie zacząłem się zastanawiać - przecież już przyzwyczaiłem się do angielskiej wersji.
Szkoda, że autor nie wyszedł z założenia takiego jak autor WASI do EOSa 300D.
Wracam do angielskiej, chyba że można mieć soft bez wpisu

Cytat
a adres [----] jest w pierwszej linii pliku. mozna sobie swoje imie i nazwisko wpisac zamiast...

Więc kilka niedoskonałości jest, ale czy faktycznie działa poprawnie?
I nie wiem czy chciałbym mieć polskie tytuły w Exif'ie.

Lord nie wybrzydzaj aż tak bardzo :-D
Tryb AF, czy rodzaj AF, czy typ AF to i tak wiadomo o co chodzi.
No trochę razi - przyznaję :-/
Jednak i tak wolę po naszemu.
Jakoś bardziej swojsko wychodzi :mrgreen: :-B :-B

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
a macie jakieś błędy typu zwisy lub coś w tym stylu??
też wrzuciłem to w moją kadyche i ostatnio podczas kabaretu nie mogłem w fn wejść - od razu wyskakiwało, kilka prób off on i bez różnicy, po kilku min zaskoczył
nie wiem czy wina tej plki ?

aneheli  Dołączył: 29 Kwi 2008
Np. podczas ustawiania manualnego BW są jakieś niemieckie napisy, ogólnie krzywo wyjustowane komunikaty, brak polskich znaków itp. itd. ja przełączyłem z powrotem na ang. widać jakaś amatorka poszła :/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ktos naprawde wgral ta bzdure do aparatu?

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
qameleo napisał/a:
wrzuciłem to w moją kadyche i ostatnio podczas kabaretu nie mogłem w fn wejść - od razu wyskakiwało, kilka prób off on i bez różnicy, po kilku min zaskoczył

Wiedziałem że wyjdzie w końcu jakiś kwiatek z tym firmware przerobionym przez polskiego "hackera", ehh .........
Fafniak napisał/a:
ktos naprawde wgral ta bzdure do aparatu?

Też się dziwię, ja bym się nie odważył...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kurna kupic puszke za 3000zl i ryzykowac wgrywanie niepewnego softu zamiast nauczyc sie moze 100 angielskich wyrazow... :shock:

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
Fafniak, bardziej ciekawość jak ten gość sobie z tym poradził niż ryzyko, wszystko co idzie zepsuć softem idzie też postawić na nogi (tzn prawie wszystko ;-) )

[ Dodano: 2008-06-10, 09:01 ]
btw ponowny upgr. do org firmware bezproblemowy
kilka spostrzeżeń co do PL-ki: kilka dziwnych zwisów (na org. jeszcze mnie to nie dotknęło), miałem cały czas dziwne odczucie jakby minimalnie wolniej wszystko w menu chodziło, błędy językowe które mogą być irytujące, co najważniejsze RAW tylko w formacie DNG (nawet po ustawieniu na pef i tak zapisuje dng) który zajmuję więcej miejsca co za tym idzie mniej zdjęć wchodzi na karte

PL-ki z .... NIE POLECAM !!

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
qameleo napisał/a:

PL-ki z [---] NIE POLECAM !!

Było dużo na forum na ten temat... Kolega hacker nawet kiedyś chciał trochę na tym zarobić...
W każdym musiał on wyzerować sumę kontronlną firmware żeby aparat pozwolił mu wgrać zmodyfikowany kod - Pentax zabezpieczył sie przed uszkodzonymi binarkami.
Poza tym to co ten kolega hacker zrobił, to wyedytował plik binarny wstawiając polskie napisy zamiast niemieckich, czyli modyfikował już skompilowany gotowy obraz firmware.
Do czego to może prowadzić? do różnych dziwnych rzeczy, np takich jak napisałeś, a nie zdziwiłbym się gdyby któregoś pięknego dnia aparat nie uruchomiłby się w ogóle. Wystarczyło omyłkowo nadpisać jedną komórkę pamięci do której kiedyś tam oprogramowanie się odwoła i ... bum.

Hmm, taka uwaga natury ogólnej do moderatorów.... Może by tak wyrzucić z tego wątku linka do tego zmodyfikowanego FW? Jak ktos będzie chciał to znaleźć to i tak znajdzie na własną rękę np w google, a tak to podajemy tu użytkownikom coś w stylu bombki z opóżnionym zapłonem. Może i nic się nie stanie po wgraniu aparatu a może to uszkodzić sprzęt.... Potem ktoś możę mieć pretensje że na forum znalazł...

No to mnie wystraszyłeś :shock:
Soft wywalony :mrgreen:
Radzę innym zrobić to samo.
Pozdrawiam

Rafi083  Dołączył: 15 Cze 2008
Mam takie pytanie nie wiem czy dobrze piszę ale nie chce babrać i zakładać nowego postu... Nie wiem gdzie tego szukać... mam problem W K10 w menu jest cos takiego jak program line... w C castom settings... W instrukcji nic o tym nie piszą... I sa tam 4 możliwoości NORMAL Hi Speed Depth MTF może ktoś wie o co chodzi....????

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
w pokretle (gorna lewa czesc aparatu) masz ustawienie P.
To jest cos takiego prawie jak Automat, tylko, ze nie do konca ;p
No i wlasnie to sie do tego ustawienia odnosi:
przy normalu wezmie tak jak automat, jakis tam czas i przeslone, przy speed wezmie przeslone jak najbardziej otwarta i najszybszy czas, przy depth mtf odwrotnie do speed.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rafalf napisał/a:
Może by tak wyrzucić z tego wątku linka do tego zmodyfikowanego FW?

Słuszna uwaga 8-) Zrobione!

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
rafalf napisał/a:
Kolega hacker

Ani hacker, ani kolega ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Rafi083, to pytanie już z Twojej strony wczoraj widziałem i nawet padły dwie wyjaśniające odpowiedzi tym wątku ;-)

magnum45 napisał/a:

---- Skrót do domowej przeróbki firmware'u usunięty -----

Z powodu zgrożeń militarnych :evilsmile: :evilsmile: :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
magnum45, kolory w tekście są zarezwowane!
Stosuj się do Regulaminu Forum i usuń kolor czerwony w swojej wiadomości!

Skocz do: