zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Hmmm... jeszcze ciepłe - bez obróbk, prosto z aparatu.

Da się zrobić, ale np. ze statywu. K10D + DA 50-200, ogniskowa 50, ISO 100, F8, czas... nie pamiętam, ale długo. Koło 13 sekund. ;)
Most na kanale augustowskim.

...nie ma to jak iść robić zdjęcia o 2 w nocy. :mrgreen:

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
zaroowka napisał/a:
czas... nie pamiętam, ale długo. Koło 13 sekund.

W Exif'ie masz jest dokładnie 13 s, więc dobrze zapamiętałeś.

Oczywiście można zwiększyć czułość np na ISO400 i czas ulegnie skróceniu, ale nie wiem czy udałoby się uzyskać taki efekt, jak u Ciebie.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lord napisał/a:
Oczywiście można zwiększyć czułość np na ISO400 i czas ulegnie skróceniu, ale nie wiem czy udałoby się uzyskać taki efekt, jak u Ciebie.

Dałoby się uzyskać, ale po co zwiększać czułość, jak jest statyw?
Co do zdjęć nocnych - te były robione z długim czasem (30s) i wielokrotnym dopalaniem lampą w celu uzyskania takiego efektu.

Zdjęcia robione podczas Nocy Muzeów w Krakowie - Muzeum Lotnictwa.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
marucha, efekt rewela - dla mnie bomba!! :-B :-) Na drugim tak mgiełka spowodowała, że wygląda jakby leciał niziutko nad ziemią :mrgreen: .... no albo conajmniej jakby był w tunelu aerodynamicznym 8-)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
marucha napisał/a:
Co do zdjęć nocnych - te były robione z długim czasem (30s) i wielokrotnym dopalaniem lampą w celu uzyskania takiego efektu.

Możesz napisać coś więcej o sposobie w jakim dokładnie używałeś lampy ?
Jestem początkujący a mój głód wiedzy dorównuje chęci na pizze w piątkowy i sobotni wieczór :mrgreen:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
pancurski napisał/a:
chęci na pizze

ech, nie mów nawet ... 7godzina w pracy to już jest ten moment kiedy się człowiek zastanawia coby zjadł dobrego prócz kanapek :roll:

A odpowiadając na pytanie - sprawa wygląda tak, że ustawia się aparat na statywie, włącza długi czas ii później obchodzi się obiekt fotografowany z lampką w ręku błyskając w wybranych miejsach (w stronę obiektu oczywiście). Trzeba tylko uważać ii tak się ustawiać aby nie zasłonić sobą błysku lampki (tzn. nie ustawiać się pomiędzy lampą a aparatem)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
sołtys napisał/a:
Trzeba tylko uważać ii tak się ustawiać aby nie zasłonić sobą błysku lampki
Ewentualnie, tak jak luka w Chabówce poruszać się szybciej od światła :-P

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
Na drugim tak mgiełka spowodowała, że wygląda jakby leciał niziutko nad ziemią :mrgreen:

Tu akurat pomógł mi przez przypadek gościu, który bawił sie reflektorem przeciwlotniczym i ładnie podświetlił. Z reguły jednak psuł mi ujęcia - wiele prób zrobiłem, gdy próbowałem sfotografować leoparda (czołg) i wszystkie mi zwalił. W końcu dałem sobie spokój :evil:
pancurski, dokładnie tak, jak opisał sołtys. Dużo błysków dookoła.
Tu http://my.opera.com/maruc...w.dml?id=534086 jest jeszcze parę innych fotek. Muszę w końcu wszystkie poobrabiać - zaległości już jest sporo :-/

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Odnośnie tych fotototalnychamatorów. Pewien Pan- którego spotkałem we Wrocławiu w nocy- naświetlał zdjęcie ok 15 sec z ręki twierdząc, że statyw jest tylko dla niepełnosprawnych. Miał pentaxa k10d. Na koniec błysną lampą- tą wbudowaną. (fotografował ossolineum).

Sprzedawanie takich aparatów takim ludziom powinno być prawnie zabronione ;D.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
Pewien Pan- którego spotkałem we Wrocławiu w nocy- naświetlał zdjęcie ok 15 sec z ręki twierdząc, że statyw jest tylko dla niepełnosprawnych.

...i może więcej komentarzy na ten temat nie trzeba. ;-) Swoją drogą - spotkałem kiedyś człowieka z k10d (miałem wtedy DL2 a k10d pozostawał obiektem westchnień). Zagadnąłem, pożałowałem tego...
Zero wiedzy, program zielony i wio. Na moją sugestię użycia AF-C do obiektów w ruchu (to były zawody hippiczne - znaczy się "z koniami") zostałem zbyty prychnięciem i rozmowa się skończyła. Po kij komu taki aparat, jesli nie wie się jak go używać? Bo to drogie i modne, bo to lustrzankai "lepiej robi"? A z tego, co zauważyłem facet się złościł, że mu zdjęcia zamazane wychodzą...

Serio - czasami mam wrażenie, że powinni tego zabronić. ;-)

Skocz do: