kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
świat oczami japończyka
Szukając czegoś na http://www.pentax.com/ zwróciłem uwagę na mapę Świata, na której zaznaczone są miejsca gdzie działa Pentax. Europa, Azja, Ameryka Północna i oczywiście Japonia. Dopiero po chwili załapałem co mi w tej mapie nie pasuje. Maleńka Japonia jest w jej centrum, Azja po lewej, Ameryka po prawej a Europa tak jakoś na peryferiach. Trochę dziwny to widok dla kogoś kto się przyzwyczaił do map, na których króluje Europa a reszta Świata jest gdzieś po bokach.

Ja nie chcę mieszkac na peryferiach :!: :!: :!: ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
"Na świecie są drukowane dwie mapy kuli ziemskiej.
Jedną rozpowszechnia National Geografic [USA] - pośrodku, w miejscu centralnym leży kontynent amerykański, otoczony przez 2 oceany. Były Związek Radziecki jest rozcięty wpół i rozmieszczony dyskretnie po obu krańcach mapy, tak aby nie straszył dzieci amerykańskich swoim ogromem. Zupełnie inną mapę drukuje Instytut Geografii w Moskwie. Pośrodku leży były Związek Radziecki, który jest tak duży, że przygniata nas swoimi rozmiarami, natomiast Amerykę rozcięto na pół i rozmieszczono dyskretnie po obu krańcach mapy, aby dziecko rosyjskie nie pomyślało sobie: Boże! Ależ ta Ameryka jest wielka!"

Ryszard Kauściściński "Imperium"

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
mygosia, wow, kocham Kapuścińskiego

Marek, takie zadupie, dlaczego nie?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Marek, dobrze że mieścimy sie na jednym z półdupków, a nie pośrodku. To byłby dopiero problem. Że zacytuję imć pana Zagłobę: bo to usiedzieć tam niełatwo i wychodzić niepolitycznie :mrgreen:

kristofo napisał/a:
Marek, takie zadupie, dlaczego nie?

Więc proszę pamiętać poeci, malarze,
Że czas wam pokaże,
Gdzie droga do marzeń.
Tu ludziom potrzebny solidny opłotek,
By dac im oparcie w tę wolną sobotę,
I piwo za złote, kapele w niedziele,
By ludziom zmeczonym znów było weselej.
I tak to sie kręci. I nie ma gdzie uciec
Przed życiem, co zwie się zadupie.

Zresztą, czy mamy inne wyjście? Jak to kiedyś Mleczko napisał na słynnym rysunku "A Polakom zrobimy numer i umieścimy ich między Niemcami a Rosją". ;-)

Skocz do: