dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
bromberger napisał/a:
PENTAX-FA* 24mm f/2 AL

Winietuje, aberuje.

bromberger  Dołączył: 15 Cze 2008
dickkett napisał/a:
bromberger napisał/a:
PENTAX-FA* 24mm f/2 AL

Winietuje, aberuje.
I to jak, niestety. Za tę cenę to śmiech, a najgorzej z ostrością poza centrum. Jest jednak jasny, ale to za mało.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Wiem, że nie szukasz sampli ale z ciekawości zajrzałem na flickr.com. Spodobała mi się ta ogniskowa, o jakości na podstawie niewielkich zdjęć trudno wydawać wiarygodne sądy ale mnie się podoba. Tylko ta cena :-/ .

witusch napisał/a:
bromberger napisał/a:
witusch napisał/a:
Piszesz jakies herezje o tym, ze w cyfrze problem winetowania nie istnieje [...]
Nie zauważyłem, abym coś podobnego napisał.

i do tego sam nie wiesz co piszesz:
bromberger napisał/a:
Co do winietowania, to w cyfrze problem nie istnieje.
:lol: dalej mi sie nie chce punktowac, przeanalizuj swoje wypowiedzi i wyciagnij wnioski.

Ja jednak widzę, że masz problem, jaki ma większość moich współobywateli, polegający na nierozumieniu tekstu, który się czyta. I pozostawię to bez komentarza.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
O! Będzie mordobicie? To ja idę po precelki ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
bromberger i witusch, z tego co widzę to obydwaj macie problem z tym co nie stanowi problemu. Próbujecie udowodnić sobie wzajemnie kto i co napisał, właściwie po co?
Dajcie już spokój bo to się zwykle źle kończy.

[quote="witusch"][quote="bromberger"][quote="witusch"]
bromberger napisał/a:
witusch napisał/a:
"Co do winietowania, to w cyfrze problem nie istnieje"

Jak nietrudno się domyslić, ta fraza pojawiła się wyłącznie w kontekście obiektywów dających pełne pokrycie kadru 24x36mm, a zastosowanych w lustrzance cyfrowej z matryca APS-C. W tym znaczeniu dla mnie problem nie istnieje w przypadku tzw. porządnych obiektywów. Być może za duży skrót, przyznaję i zwracam honor. Proponuję też zawieszenie broni, bo się robi nieprzyjemnie. Również z tych powodów zmodyfikowałem mój pierwotny post redukując go do prostego pytania i prośby do użytkowników forum, dotyczącego doświadczeń i wiedzy nt. obiektywu SIGMA 14mm F2.8 EX Aspherical. Mam nadzieję, że uda się do tego sprowadzić ten wątek.

Skocz do: