Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
TTomek napisał/a:
Nie no dla mnie to nie problem
to nie jest problem to jest niechec :mrgreen:

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
To ja jeszcze powrócę do mojej propozycji z przed kilku postów: zmień boxowy wiatraczek (bo pewnie taki masz) i wyciśnij z procka wszystko co się da (a da sie sporo bo kręcą się do 3,6 spokojnie :-) ) i potem sprawdź czy ten wzrost wydajności Ci wystarczy bo jak dla mnie to tak a nowy procek to strata kasy :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
TTomek, mam E4300 podkrecone juz... wyzej COS nie chce isc ale wszelkie moje proby zmian oddzielnie taktowania procka pamieci itd. nie przyniosly rezultatu - dalem sobie spokoj.
Okazuje zie ze z 4 rdzeni potrafi ACR korzystac (tym samym lightroom chyba tez) a i PS3 takze podobno umie wykorzystac 4 rdzenie 8-)

[ Dodano: 2008-06-14, 14:25 ]
bardziej nurtuje mnie pytanie czy oplaca sie doplaacic do tego nowego procka czy jednak kupic starsza generacje:
http://www.allegro.pl/ite..._box_od_ss.html

Fafniak, skoro potrafi wykorzystać 4 rdzenie no to ok :-) Więc kup, sprawdź i podziel się wrażeniami :-P

EDIT:
Warto dołożyć, zwłaszcza jeśli masz zamiar go kręcić :mrgreen:
A tak wogóle to idę teraz pofocić więc narazie więcej nie pomogę :-P

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
TTomek napisał/a:

Aż takim optymistą nie bądź... Zobacz ile spadły ceny pierwszego Quada Q6600. Po wprowadzeniu nowych 45 procesorów nie spadł za dużo.

ceny lecą okrutnie w dół, mimo wszystko. jak się przestaniesz na chwilę interesować, a później sprawdzisz ceny, to wtedy to poczujesz ;-) z punktu widzenia człowieka 1,5 roku to nie jest tak dużo, ale w branży - omatko. za te siedemset złotych z hakiem właśnie 1,5 roku temu kupiłem e6400...
*puf*

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
bardziej nurtuje mnie pytanie czy oplaca sie doplaacic do tego nowego procka czy jednak kupic starsza generacje

Na Twoim miejscu wolałbym dopłacić. Mniej zjada prądu, mniej się grzeje, więc można go w miarę cicho chłodzić.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
TTomek napisał/a:
Więc raczej wątpię by Nehalen był aż tak czymś nowym jak to miało miejsce w przypadku PIV a C2D ale pożyjemy zobaczymy

Podstawowa różnica to pozbycie się kuli u nogi w postaci przestarzałego FSB. W końcu procesor sam zacznie gadać z pamięcią a nie za pośrednictwem niewydolnego mostka północnego. 4 rdzenie idealnie pokazały, że sam zegar i jednostki przetwarzające to nie wszystko, bo muszą czekać na powolną pamięć. Częściowo poratowali sytuację drastycznym zwiększeniem ilości cache, ale to i tak proteza. Doskonale widać to na przykładzie maszyn czteroprocesorowych, gdzie Intel nie ma nawet połowy rynku, bo wszystko kosi AMD swoimi CPU - co z tego, ze mają mniejsze zegary, skoro nie mają problemów z dostępem do danych w pamięci i w efekcie znacznie lepiej się skalują i są wydajniejsze. Na maszynach dwuprocesorowych po wprowadzeniu czterech rdzeni nie pomogła nawet czterokanałowa pamięć - wszystko stoi i czeka aż spłyną z niej dane... Na dodatek pamięć FB-DIMM wydziela kosmiczne ilości ciepła. W jenoprocesorowych maszynach to już tylko podzwonne tego co napędza serwery, ale pewnie wzrosty wydajności też będzie, zwłaszcza, że procesory sześciordzeniowe i większe są tuż za rogiem :)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
bardziej nurtuje mnie pytanie czy oplaca sie doplaacic do tego nowego procka czy jednak kupic starsza generacje:

główne pytanie jakie sobie postaw, to czy chcesz płacić mniej za prąd ? jak tak to 9300 jak mała różnica ( wzrost ) nie straszna, to bierz tańszy Q6600 ;)

poza tym na sieci pojawiały się głosy, ze nie każda płyta obsłuży Q9300 z tego względu że ma mnożnik "7,5", i trzeba sprawdzić czy Twoja płyta poradzi sobie z takim mnożnikiem. Ale tego nie sprawdzałem, i jak to wygląda w rzeczywistości to nie wiem, nie mam tego quada.

Ale radzić aby czekać na Nahalema, bo może wyjdzie w tym roku, to tak
jak czekanie na procki z serii Q9xxx, które miały być w Listopadzie , a pojawiły się w Marcu parę sztuk, a dopiero od czerwca są normalnie dostępne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fafniak, rozważ jednak zakup Q6600/G0 - jest niezwykle tani ( w agito tylko 544 zł brutto ), a nie powinieneś mieć problemu ze swoim asusem. Ten procesor pracuje z mnożnikiem 9. Podkręcenie do 3.2 GHz (co najmniej) nie powinno być żadnym problemem (na swoim Q6600/B3 ostatecznie ustawiłem sobie 3.04 MHz przy minimalnym podniesieniu napięcia procesora). Obecnie z dobrym chłodzeniem procesor osiąga ok. 48*C (pokazywane przez RealTemp oraz program abit uGuru) w temperaturze otoczenia ok. 23*C, co uważam za bardzo dobry wynik przy pełnym obciążeniu 4 rdzeni obliczeniami F@H SMP).

Wazne jest, abyś poszukał sztuki z niskim napieciem (CPU VID, jest napisane na pudełku). Mój ma 1.325 V, i jest to najnizsze napiecie, jakie można ustawić w biosie. Według informacji z internetu jeżeli znajdziesz serię z CPU VID np. 1.275 V, procesor będzie mógł pracować z napieciem nizszym od mojego o 0.05 V, co jednak przekłada się na znacznie niższą temperaturę procesora, czyli lepszą gotowość do mocniejszego podkręcania (z napięciem 1.32-1.34 V ludzie zwykle kręca Q6600/G0 do 3.4 MHz).

Dochodzę do wniosku, ze bez sprawdzenia Q9300/Q9450 na nieco starszej płycie głównej i upewnieniu się, że dobrze pracuje, za wiele nie można powiedzieć. Droższy (i trudniej dostępny, przynajmniej na razie) jest Q9450 (lub jego wersja pro ;-) Xeon X3350, ale ten procesor jest jednak 2 razy droższy od Q6600...

Q9300 nie brałbym pod uwagę z uwagi na utrudnione możliwosci podkręcania oraz na zmniejszony cache (6 MB wobec 8 MB Q6600, czy 12 MB Q9450) oraz cenę, która jest o 50% wyższa, niż Q6600.

Dlaczego Xeon X3350 jest tańszy od Q9450 :shock: ? Zawsze mi się wydawało, że Xeony to coś bardziej wyrafinowanego i powinno być droższe.

piotrecius napisał/a:
Dlaczego Xeon X3350 jest tańszy od Q9450

bo Xeon jest dostepny od jakiegoś czasu a Q9450 dopiero od ok 2 tyg ;)
zauważ ze jak wyszedł w marcu Q9300 też kosztował 1000-1100zł ;-)

swoją drogą zawsze zastanawiało mnie to polecanie Q6600 nad Q9300, jak dla mnie są to zbliżone procki, a i tak wybrałbym Q9300. A pisanie o OC, po pierwsze nie kazdy to robi, po drugie, to nic potwierdzonego, ladnie sie kreci, nie tak jak Q9450, ale nie piszcie ze gorzej niz Q6600.

Poza tym co to za Oc skoro ustawiacie 1 badz 2 parametry w Biosie :mrgreen:
kiedyś to m.in. ołówkiem po procku rysowałem ścieżki i procek się kręcił :roll:

zorzyk napisał/a:
Dochodzę do wniosku, ze bez sprawdzenia Q9300/Q9450 na nieco starszej płycie głównej i upewnieniu się, że dobrze pracuje, za wiele nie można powiedzieć.

dokładnie, stąd jak nie masz 100% pewności to najlepiej wziąć Q6600, i co najważniejsze na allegro znajdziesz nawet po 430zł :)

Tak przy okazji mi się przypomniało, że możesz też poczytać choćby tu: http://egielda.com.pl/?st...4230&action=all
porównanie Q9300 i Q9450 ale na wykresach masz też Q6600 może się przyda :-)

piotrecius napisał/a:
Dlaczego Xeon X3350 jest tańszy od Q9450

Kwestia sklepu, procki różnią się tylko opakowaniem i ID.

aflinta napisał/a:
Kwestia sklepu, procki różnią się tylko opakowaniem i ID.

nie tylko tym ;) włożysz procka Q9450 do płyty pod Xeon'a ? Albo Xeona Pod płyte z chipsetem X48/P45 badz podobnym?

Xeony z tej serii powinny pasować - LGA775. Nie pasowałyby np. z serii 5xxx, bo tam jest LGA771 lub 7xxx - socket 604. Chyba, że oprócz odpowiedniej podstawki Xeony mają jeszcze jakieś inne specyficzne wymagania?

To włóż i powodzenia, jak są problemy z Q9300 a ta sama podstawka :] Podstawka to nie wszystko.

ale to jest mało istotne, pytanie brzmiało Q9300 bądź Q6600 ;)

vertiico napisał/a:
nie tylko tym ;) włożysz procka Q9450 do płyty pod Xeon'a ? Albo Xeona Pod płyte z chipsetem X48/P45 badz podobnym?

Tak, to ten sam CPU. Trzeba rozróżnić od siebie Xeony serii 3xxx, 5xxx oraz 7xxx.

vertiico napisał/a:
To włóż i powodzenia

Musisz odróżnić od siebie dwie sprawy - linię marketingową CPU oraz generację. Xeony serii 3xxx to najzwyklejsze w świecie C2D albo C2Q zapakowane w inne pudełko (mają jeszcze inne ID) i sprzedawane jako procesory serwerowe (UP) by umocnić markę Xeon. Intel wie, że wiele osób wie, że to są te same CPU - więc cena ich jest identyczna. Osobną kwestią jest generacja CPU, bo wiadomo, ze płyty z max FSB1066 nie przyjmą procka z FSB1333 mimo tego samego gniazda.

nie mowiłem nic o FSB, a o czymś innym. ale mniejsza z tym.

a co do Xeonów, to nie wiem jak te najnowsze, ostatnio mnie nie interesują, ale (tak mi się wydaje) nie włożysz ich do desktopowej płyty głównej by działały, chyba ze do płyty ktora na to pozwala. I nie chodzi mi o podstawke, tylko o obsługę tych procków, ale nie sprawdzałem wiec 100% pewnosci nie mam.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
co do Xeonów, to nie wiem jak te najnowsze, ostatnio mnie nie interesują, ale (tak mi się wydaje) nie włożysz ich do desktopowej płyty głównej by działały

Według informacji z forum abita, na płycie IP35 PRO z najnowszym biosem beta 17.04 Xeon X3350 pracuje poprawnie, a ta płyta główna formalnie nie ma Xeonów na wykazie....

a tego to nie wiedziałem :)

Skocz do: