Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
[optyczne.pl] o tym jak się traktuje czytelników
po ostatnich testach na tamtej stronie skomentowałem ich kilka wpadek, brokat, błędy ortograficzne i merytoryczne, ponieważ nie mogli się doczepić od strony netykiety to dostałem na oba IP takie przekierowanie http://www.optyczne.pl/awaria/index.html, spytałem na forum optycznych co się dzieje, nie uzyskałem odpowiedzi, natomiast ludzie poradzili bym używał ninjaproxy, faktycznie działało, jednak dzisiaj gdy w newsie o nowym firmware do K20D spytałem czy pomaga także na brokat ;-) i ta furtka została zamknięta a wpis został usunięty,
bez komentarza

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Żenada...

Cóż, brokatowi nie lubią naszego systemu i widocznie specjalnie podchodzą do testów Pentaksa z niską dbałością o merytorykę. Skoro są niereformowalni, to nic na to nie poradzimy.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No i nie potrafili się nawet powstrzymać przed kąśliwą uwagą, informując o wprowadzeniu nowego firmware'u:
optyczne.pl napisał/a:

Zjawisko występowało przy włączonej funkcji 2-sekundowego samowyzwalacza, a jak wiadomo z tego ustawienia korzystamy podczas naszych procedur testowych, gdy aparat nie posiada wstępnego podnoszenia lustra.

A ja zawsze myślałem, że jest to właśnie funkcja wstępnego podniesienia lustra. Najpierw zostaje ono podniesione, a po 2 sekundach robione zdjęcie. Chyba że optyczni nie zauważyli zaciemnienia w wizjerze....

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Samp, typowy MLU był bez samowyzwalacza:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_lock-up
Ja bym taki wolał. :-) Chociaż ten dwusekundowy też by dał radę, gdyby tak nie pikał. Da się to wyłączyć?

Wiem, jak wyglądał typowy - dla mnie jego obsługa zajmuje więcej czasu niż 2 sekundy. Najlepiej oczywiście, gdyby były obie możliwości, ale gdybym miał mieć jedną, to wolałbym tę, co jest.

Dźwięki oczywiście wyłączysz!
Menu >> Set-up >> Beep >> (Setting w K20D) >> Self-timer.

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Cytat
Chyba że optyczni nie zauważyli zaciemnienia w wizjerze....

Prawdziwy pro nie musi zaglądać w wizjer żeby wiedzieć, że Pentaxy są do d**y .

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Samp napisał/a:
Dźwięki oczywiście wyłączysz!

A faktycznie, w K10 jest to samo. I musiałem tam już zaglądać, bo przecież wyłączyłem beep in-focus. :-)

A to numeranci... :-D

Widać też się doigrałem, bo mi właśnie na tym zacnym portalu uciekło okienko "dodaj komentarz":

Nawet już tam nie mogę przeprosić za moje nędzne insynuacje...

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Samp, się przejmujesz ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Samp, może po prostu Cię wylogowało ;-) ?

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
nie, po prostu koniec dyskusji :shock: , tam naprawdę dziwni ludzie siedzą, zero kontaktu z czytelnikami, obrażanie się a teraz pseudobany i zamykanie komentarzy

No ale się przynajmniej nauczyliśmy, że (bezdyskusyjnie): połączenie funkcji podniesienia lustra z dwusekundowym opóźnieniem wyzwolenia migawki nie jest wstępnym podnoszeniem lustra :lol:

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Samp napisał/a:
No ale się przynajmniej nauczyliśmy, że (bezdyskusyjnie): połączenie funkcji podniesienia lustra z dwusekundowym opóźnieniem wyzwolenia migawki nie jest wstępnym podnoszeniem lustra :lol:

Ja się może nie znam, ale która z obecnie produkowanych lustrzanek posiada funkcję wstępnego podnoszenia lustra bez uruchomienia samowyzwalacza?

Dostałem bana na IP (mam w pracy kilka zewnętrznych IP i na jednym opaczne są zablokowane) :mrgreen:

armar napisał/a:
Ja się może nie znam, ale która z obecnie produkowanych lustrzanek posiada funkcję wstępnego podnoszenia lustra bez uruchomienia samowyzwalacza?

Np. Nikoś D300 - przestawiasz pokrętło na M.UP, jedno naciśnięcie spustu podnosi lustro, a kolejne wyzwala migawkę. To jest opcja w porządku, ale na razie nie znajduję powodów, by stawiać ją znacznie powyżej rozwiązania, w którym ta czynność jest zautomatyzowana.
Z kolei w D300 akurat nie masz możliwości połączenia tego z samowyzwalaczem - bo SelfTimetr i M.UP to są odrębne pozycje na jednym pokrętle.

Armar, tak swoją drogą, to i tak dość późno tego bana dostałeś... :-P

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
A ja nigdy na optycznych nie byłem, czy to oznacza, że jestem ignorantem :?: :-P

"Zjawisko występowało przy włączonej funkcji 2-sekundowego samowyzwalacza, a jak wiadomo z tego ustawienia korzystamy podczas naszych procedur testowych, gdy aparat nie posiada wstępnego podnoszenia lustra"

No to teraz konkurs:
Z jakiego ustawienia korzystają, gdy aparat nie ma wstępnego podnoszenia lustra, oraz nie ma wstępnego podnoszenia lustrza z 2-sekundowym samowyzwalaczem...
:mrgreen:

No właśnie, armar, rzecz w tym, że skonstruowali to zdanie tak, jakoby rzekomo 2-sekundowy samowyzwalacz wykluczał wcześniejsze podniesienie lustra. To jest podniesienie lustra + samowyzwalacz, a nie sam samowyzwalacz. Ale chyba wszyscy to wiemy. O to się rozchodziło.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Np. Nikoś D300 - przestawiasz pokrętło na M.UP, jedno naciśnięcie spustu podnosi lustro, a kolejne wyzwala migawkę. To jest opcja w porządku, ale na razie nie znajduję powodów, by stawiać ją znacznie powyżej rozwiązania, w którym ta czynność jest zautomatyzowana.

Analogowe "wyższe" Canony też tak miały - ja bym tak wolał - co do wyższości to czekałem kiedyś aby zrobić makro jakiegoś ośnieżonego pączka głogu - makro więc wymyśliłem sobie podnieść lustro żeby było ostro (bo czasy akurat takie niebezpieczne wychodziły) ale, że raz po raz zawiewał wiatr to nie miałem żadnej kontroli nad tym czy akurat w trakcie tych 2 sekund jakie muszę czekać nie powieje. Jak by było to tak jak opisałeś to w momencie ciszy wyzwoliłbym wężykiem migawkę (czas był krótszy od sekundy więc w trakcie ekspozycji już nic nie powinno się poruszyć). Generalnie rozwiązanie z rozdzielonym podniesieniem lustra i wyzwoleniem migawki jest moim zdaniem lepsze gdy wyczekujemy jakiegoś konkretnego ale niespodziewanego momentu.

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
hehe ja ze swojej strony dodam że autentycznie byłem przekonany jakiś czas że optyczne nawaliło. co próba wejścia na optyczne to komunikat o awarii.. dopiero w pracy zauważyłem że optyczne jednak działa jako strona tylko w domu nie i już doszukiwałem się jakiegoś robala u siebie aż w końcu odpuściłem bo w sumie i tak nie jestem wielkim fanem optycznych. Dodam jeszcze że może stosując delikatnie logikę zauważył by ktoś od nich że skoro k10d ma wstępne podnoszenie lustra (chyba że się mylę ale moja jakoś ma) no chyba że w k10 nie jest to wstępne podnoszenie lustra z 2 sekundowym wyprzedzeniem więc model wyższy i następca osławionej kadyszki samo przez się logiczne że będzie miał.. no ale może moja logika nie wiele ma wspólnego z logiką co po niektórych redaktorów z "zaprzyjaźnionego" portalu.

Panowie, chyba jednak Opaczność.pl nad nami czuwa - już moje IP nie jest blokowane :mrgreen:

Skocz do: