studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Szybki pytanie (A 2/50 warto? )
czy warto za ok 100 zł kupic obiektyw Pentax A 2/50 ?
odrazu zaznaczam ze szukalem na forum ale nic konkretnego odnosnie jakosci zdjec tu nie znalazlem.
Czy tym obiektywme zrobie lepsze zdjecia niz kitem?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
1. Tak
2. Tak

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
To standard Pentaxa więc na pewno zrobisz nim lepsze technicznie zdjęcia niż kitem ;-) Cena jest bardzo ok.

dzieki wielkie za szybkie odpowiedzi:) A roznica miedzy ta wersja a ta : M 1.7/50 jest duza ? tzn chodzi mi o jakosc wykonywanych zdjec

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z tego co wiem to różnica jest taka że emką zanim zrobisz zdjęcie ucieknie ci z 60% sytuacji..

jungli
[Usunięty]
Jak dla mnie duza ale jesli masz K10 to krzyz na droge z wersja bez A, mnie krew zalewala...

SMC-A f2 jest uniwersalny natomiast od 1.7 w dol to juz taki Hi Class, po za tym SMC-A f2 trzeba duzo przymknac bo na pelnej strasznie mydli, nie zmienia to faktu, ze jest swietny i od kita dziela go lata swietlne

pozdroofka

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
studentmibm, podstawowa róznica dotyczy możliwości współpracy ze wszystkimi rodzajami pomiaru światła (w przepadku A 2/50).M 1,7/50 nie daje też możliwości pracy w programie i automatyce przysłony(poza brakiem pomiaru matrycowego).Jeśli idzie o jakośc optyczna,to szkła 1,7/50 (A i M) są bardzo dobre,a 2/50 to ich tańsze odpowiedniki.Różnice sa zauważalne,ale raczej dla tych ,co fotografują papier milimetrowy.Mam A 2/50 i M 1,7/50 i raczej na moich zdjeciach nie widze powalającej różnicy.Ale może za mało fotografuje ? ;-)

[ Dodano: 2008-06-16, 16:42 ]
O,zostałem wyprzedzony.. ;-)

dzieki wielkie za szybkie irzeczowe odpowiedzi :)
Watek mozna zamknac.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MarWoj napisał/a:
.M 1,7/50 nie daje też możliwości pracy w programie i automatyce przysłony

Bzdura. SMCP M 50/1,7 bardzo ładnie pracuje w automatyce przysłony. Tylko trzeba mieć aparat z niewykastrowanym bagnetem, a nie jakieś DSLRy :-P

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
jungli napisał/a:
po za tym SMC-A f2 trzeba duzo przymknac bo na pelnej strasznie mydli

bzdura, uzywalem dlugo i namietnie. nie mydlil a czesto robilem na pelnej dziurze i oczko w dol. o zdjeciach na 'duzo przymknietym' moge powiedziec tylko tyle ze nie odroznisz ich od tych robionych przez modele 'super ostre', 'brzytewnie ostre' (min 50/1.7 -porownywalem)
studentmibm napisał/a:
czy warto za ok 100 zł kupic obiektyw Pentax A 2/50 ?

kupuj, zwazywszy na ceny szkielk ze stykami to bdb oferta
studentmibm napisał/a:
Czy tym obiektywme zrobie lepsze zdjecia niz kitem?

tak, tylko pamietaj ze troche wasko sie zrobi. zyskasz ostrosc, ladne rozmycie tla, krotkie czasy. ogolnie troche inna bajka niz kit
pozdrawiam
kp

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
matb napisał/a:
M 50/1,7 bardzo ładnie pracuje w automatyce przysłony.

??? :shock: Automatyka czasów przy preselekcji przysłony (Av) zgoda,ale automatyka przysłon przy preselekcji czasów (Tv)? Moje analogowe korpusy tak nie mają . ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MarWoj, no tośmy się dogadali :-D Moje aparaty mają tak jak Twoje. Znaczy coś, co się nazywa czasem Av, znaczy automatyczny dobór czasu do przysłony, działa z M-kami. Tylko trzeba mieć "normalny" bagnet, a nie kastrata.

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
A 2/50 to, moim zdaniem, jeden z lepszych obiektywów Pentaxa. I mój ulubiony.
Żeby nie być gołosłownym, to w teście photodo jest lepszy, od limited 43/1.9 :D Sprawdźcie zresztą sobie sami.
Dobra, a teraz serio. Mój egzemplarz nie mydli, ma cudowne rozmycie, i jest malutki. Nigdy nie podpinałem go do cyfry, ale z moim super a – komponował się idealnie. W kieszeń kurtki. Jedyna wada – delikatny jest trochę, bo w środku mimośród trzymany jest tylko przez kilka mikroskopijnych śrubek. Gdy obiektyw Ci upadnie na dziób, one się zrywają, i tubus się zakleszcza. Sprawdź przy zakupie, czy to się nie przytrafiło (czyli czy dziób nie lata w pierścieniu ostrzenia).

jungli
[Usunięty]
Cytat
bzdura, uzywalem dlugo i namietnie. nie mydlil a czesto robilem na pelnej dziurze i oczko w dol. o zdjeciach na 'duzo przymknietym' moge powiedziec tylko tyle ze nie odroznisz ich od tych robionych przez modele 'super ostre', 'brzytewnie ostre' (min 50/1.7 -porownywalem)

Mialem 2szt i zawsze mydlily na pelnej dziurze ale klocic sie nie bede, bo po co, mam odbitki i niestety tylko te od f4 sa ostre jak brzytwa.

pozdroofka

ps
Ale przeciez chodzi o to ze za stowe warto wziac prawda?

Dzisiaj dotarł do mnie ten obiektyw. Poki co jestem zadowolony choc nie mialem jeszcze zbyt wiele czasu na testy. Ale poki co mam dwa pytanka co do działania aparatu z tym obiektywem:
1) Przy wlaczaniu aparatu wyskakuje mi jakies okienko Focal Lenght i mam rozne wartosci do wybrania. Co to tak wlasciwie jest i jaka wartosc mam wybrac ?
2) Czy mozna wybierac polozenie pukntu ostrosci ? czy skazany jestem jedynie na potwierdzenie ostrosci w przypadku centralnego kadrowania?, w innym wypadku musze liczyc na moje oko ?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
studentmibm, 1. podajesz ogniskową dla systemu redukcji drgań, czyli 50 w tym przypadku. 2. nie możesz wybrać innego punktu ale możesz ostrzyć na to co chcesz a potem przekadrować :)

dzieki wielkie za szybka odpowiedz :)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
studentmibm, wyłącz stabilizację, to nie będzie się pokazywać pytanie o ogniskową.

no ale chyba lepiej zeby stablizacja byla wlaczona. Nie przeszkadza mi ustawianie tego za kazdym razem.
Jeszcze jedno pytanko... bo przy podlaczonym tym obiektywie do lustrzanki cyfrowej ogniskowa przylicza sie mnozac prz 1,4-1,5 z tego co tutaj wycztylaem, wiec wychodzi cos ok 70-75. Czy kita to tez dotyczy ?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
studentmibm napisał/a:
no ale chyba lepiej zeby stablizacja byla wlaczona
Jeśli jest potrzebna, to tak.
Hmmm.... jakieś podstawy poczytaj... zależność czas -> ogniskowa obiektywu.
Tak pokrótce: jeśli masz czas 1/50 i krótszy (1/250...1/500) to stabilizacja nie jest potrzebna.
A czy może zaszkodzić, to Ci nie odpowiem. :-|

studentmibm napisał/a:
bo przy podlaczonym tym obiektywie do lustrzanki cyfrowej ogniskowa przylicza sie mnozac prz 1,4-1,5 z tego co tutaj wycztylaem, wiec wychodzi cos ok 70-75. Czy kita to tez dotyczy ?

Dotyczy każdego obiektywu podłączonego do cyfry.
Mnożysz przez dokładnie 1.53.
Jeśli lubisz matematykę. Ja na przykład nie lubię, więc nie mnożę.
Robię taką ogniskową, jaką mam napisaną na obiektywie ;-)

Skocz do: