Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
[K100D] Kasetka - zły balans kolorów?
Mam dziwne wrażenie, że moja kasetka przekłamuje kolory, a dokładnie daje więcej zółci/brązów niż powinna. Poniżej macie dwa surowe jpgi prosto z kasetki. Możecie powiedzieć czy wszystko jest ok, czy faktycznie coś nie gra. Zdjęcia zrobione w maju, trawka była wiosenno-zielona. Czy jakoś da się temu zaradzić?
W kasetce nie da się ustawić balansu kolorów, czy takie coś podchodzi pod serwis?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Fn, a potem strzałka w lewo. Predefiniowane, albo ręczny - biała kartka się przyda.

No i RAWy jak chcesz sam to dokładnie ustawić. Automaty to tylko automaty...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Raven napisał/a:
W kasetce nie da się ustawić balansu kolorów

:shock:
Instrukcję czytałeś?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja myślę, że jednak serwis. To, co proponuje WuWu84, to balans bieli -balans kolorów tylko w serwisie.

Ponadto zapłata za przesyłkę do i z serwisu może być dobrą motywacją Stachu, aby przeczytać instrukcję.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Raven, a jaką masz przestrzeń barwną ustawioną, nie czasami AdobeRGB? (nie wiem, czy kasetka ma taką możliwość)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
Raven, a jaką masz przestrzeń barwną ustawioną, nie czasami AdobeRGB? (nie wiem, czy kasetka ma taką możliwość)

Ma taką możliwość, ale w tym wypadku nie ma to chyba większego znaczenia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raven, jak masz ustawione w Menu-> Image tone? Jeśli jest bright to zmień na natural (str. 114 instr. obsługi w pdf).
Raven napisał/a:
W kasetce nie da się ustawić balansu kolorów

Czy próbowałeś nacisnąć przycisk Fn a następnie strzałkę w lewo i coś sobie wybrać z tego co zostanie wyświetlone?

Oczywiście, że próbowałem. Ale to nie balans kolorów tylko bieli i nie dał takich rezultatów jak chciałem.
Nie pamiętam teraz jakie miałem ustawienia (czy sRGB i czy natural), muszę sprawdzić w domu (bo je zmieniałem też). Jeżeli to nie nie pomoże to co?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kolory (powyzej na zdjęciach) są w porządku - na moje oko, jak dla Pentaksa ;-)
Zdjecia wymagają obróbki 8-)

Raven napisał/a:
Kolory miałem wtedy ustawione na AdobeRGB, teraz zmieniłem na sRGB i będę testował.
A jednak. Też kiedyś testowałem AdobeRGB i podobne efekty były

...np. zdjecie 2. po korekcji:

... tak na szybko :-D

ale piknie

Korekcję to ja też robię, ale dziwi mnie, że aż tak aparat przeżółca i nawet po tej obróbce powyżej nie jest tak jak było :-)

piotr_luk, sprawdziłem w PhotoME, adobergb i bright.

BTW- to zdjęcie powyżej to miejsce moich oświadczyn :-D

Raven napisał/a:
to zdjęcie powyżej to miejsce moich oświadczyn

Ukłony dla wybranki serca :mrgreen:

Raven napisał/a:
nawet po tej obróbce powyżej nie jest tak jak było

Trzeba pamiętać, ze kolor światła zewnętrznego (temperatura barwowa) jest też bardzo istotna - błękitne niebo i ostre słońce daje pewnie 6000K-7000K (odcień chłodny, niebieskawy), co nie pozostaje bez wpływu na tonację zdjęcia. A człowiek i tak widzi, jak chce, pamięta jeszcze inaczej, no a do tego w takich okolicznościach, w jakich Ty byłeś.... :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
od biedy mam prymitywny, ale dość skuteczny sposób - jeśli bardzo mi zależy, a nie mogę inaczej ustawiam balans bieli na... foliowy worek ze sklepu. Najlepszy jest taki niby biały. Zakładam na obiektyw (jak najgrubszą warstwą), cyk, i balans ustawiony :mrgreen:

[ Dodano: 2008-06-18, 11:33 ]
a co do jpgów Ravena - jasne mury zamku z pewnością spowodowały, że zdjęcie wydaje się ciemne; barwy z pentaksa - jak dla mnie są zbyt ciepłe - ale nie spotkałem aparatu (nawet canon 5d), który zawsze wypluwa idealne jpgi, szczególnie na ustawieniach automatycznego WB.

O jasność mi nie chodzi i tak zazwyczaj trochę niedoświetlam. Po prostu dziwi mnie spore przekłamanie kolorów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ustawienie w Image tone bright powoduje właśnie przesycenie kolorów

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
Raven napisał/a:
Korekcję to ja też robię, ale dziwi mnie, że aż tak aparat przeżółca i nawet po tej obróbce powyżej nie jest tak jak było :-)

moze monitor sobie jakos dostosuj?
wdl mnie to one maja raczej nadmiar magnety (drugie foto) niz zolci ;p

ustaw sobie sRGB w aparacie i na kompie (klikamy prawym na pulpit>wlasciwosci, zakladka ustawienia>zaawansowane zakladka zarzadzanie kolorami>dodaj i wybierasz sobie profil "sRGB Color Space Profile")

albo otworz jakis program do edycji zdjec i ustawiaj nasycenie kolorkow tak jak chcesz ;p

To już nie kwestia monitora, na odbitkach też złe kolory. A same zdjęcia oglądałem na trzech monitorach.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
piotr_luk napisał/a:
A jednak. Też kiedyś testowałem AdobeRGB i podobne efekty były

Zgadza się - podobnie jest w kasetce bo zmianie na AdobeRGB zmienia się nieco odwzorowanie barw.

Raven jeżeli robisz w JPG, możesz spróbować trybów tematycznych. W nowym PPL jest dość rozbudowane menu Image Tone, właśnie o predefionowane ustawinia trybów tematycznych portret, krajobraz itp. Widać dość wyraźnie że zmieniają kolorystyke i podejrzewam że tak samo sie dzieje po wyborze trybu tematycznego - może Ci podpasuje.

Skocz do: