Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Opera 9.50, szybciej chyba nie można :-)
Pojawiła się finalna wersja Opera 9.50
Przeglądarka ta jest cholernie szybka i w miarę przyjazna.
Do przeglądania forum jak najbardziej się nada :-)
Poza tym jest bardziej bezpieczna od Safarii...
Polecam.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Markus, dziękuję.. mialem 9.26..
calkiem ciekawie ta 9,5 sie zapowiada.. juz testuje

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Szybka może i jest, ale wizualnie mi się nie podoba. Ten czarny pasek na górze w domyślnej skróce sprawia, że przypomina mi się netscape 8. Brrr... I te guziczki takie brzydkie... O, skórka "naturalna windows" wygląda już lepiej.

Mam nadzieję, że poprawili niezapamiętywanie haseł do kont pocztowych. Bo w poprzedniej operze mimo moich usilnych starań, by nie zapamiętywała, zapamiętywała, cholera jedna. Sprawdzę to wieczorem.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
PiotrR napisał/a:
ale wizualnie mi się nie podoba. Ten czarny pasek na górze w domyślnej skróce sprawia, że przypomina mi się netscape 8

zainstalowałem wczoraj... i miałem identyczne odczucia. Zacząłem szukać od razu wersji 9.2... ale nie chciało mi się szukać i dzisiaj już się przyzwyczaiłem - przestało mi przeszkadzać...

[ Dodano: 2008-06-14, 15:12 ]
"szybciej chyba nie można".... podobno firefox 3 jest szybszy. gdzies widziałem jakieś testy, ale fatycznie opera działa wyśmienicie.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
PiotrR, negocjatorek, marudzicie..
narzedzia -> wyglad -> znajdz wiecej skorek -> i pierwsza z gory w Editor's

klikacie download i macie stary wyglad, ja tak mam

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
dagio, wiem. ale ten juz mi podpasował :) to po prostu było pierwsze wrażenie.

[ Dodano: 2008-06-14, 16:09 ]
ustawiony teraz mam, jakąs skóre przypominającą netscape navigatora bo zajmuje najmniej miejsca na ekranie ;) z zresztą i tak pracuje głównie na pełnym ekranie wiec... kwestie przyzwyczajeń.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Wow! Wersja USB też już jest zaktualizowana.

Ściągam...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Nie wiem, czy szybciej nie mozna, ale wygodniej na pewno. Takie oto dziwne rzeczy zaczely mi sie pojawiac po zainstalowaniu najnowszej wersji:

Nie pokazuje tekstu na calym ekranie. Tak jest tylko w przypadku grup dyskusyjnych czytanych przy pomocy przegladarki i tylko przy widoku drzewa. Jak wybiore widok standardowy, to jest ok, ale nie widze wtedy, ktora odpowiedz jest do ktorej. Mial ktos zwas podobny problem ???

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Etam szybkość - jakoś nie odczuwam różnicy między Operą 9.50, jej starszymi wersjami, a FF3 RC ileś tam. Za to ta kombinacja przeglądarki, prostego klienta poczty, oraz czytnika RSS bardzo mi podpasowała. Z powodu problemów z obsługą nowych wersji Flasha pod Linuksem, przeszedłem jakieś pół roku temu na Iceweasel (Firefox). Mimo jednak bogactwa pluginów dla FF, z przyjemnościa wróciłem teraz do Opery wraz z wersją 9.5.

Polecam - moim zdaniem warto poświęcić chwile na jej przetestowanie :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
No i jak się przegląda forum, to okienko z "ostatnią wiadomością" nie ucieka do góry jak się zjeżdża coraz niżej... Ciekawe czy ktoś to jeszcze miał oprócz mnie :-D

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Najszybsza przegladarka z jaka mialem kiedykolwiek do czynienia to Netscape 4.xx :mrgreen:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ze skórek, najlepsze moim zdaniem :

1.D.T.A (Top rated)

2.Ubuntu Human

Warto włączyć opcję synchronizacji Opery z menu Plik.
Wtedy takie same zakładki można mieć w każdym systemie czy komputerze...

Co do szybkości,trudno stwierdzić na oko która przeglądarka jest obecnie szybsza FF 3.0 czy Opera 9.50 ?

FF 3.0 dłużej się wczytuje na początku :-)

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
Markus napisał/a:
FF 3.0 dłużej się wczytuje na początku

Bo wyświetla już wstępnie przygotowaną stronę, opera robi to w locie. MZ jej przewaga to lekkość (w sensie małe zapotrzebowanie na zasoby PC), wbudowany e-mail, czytnik RSS i QT :)

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
wie ktoś gdzie w 100% usunąć zapamiętywanie wpisanych adresów? tak żeby przy wpisywaniu nowego, nie pokazywało tych 'hintów' :-/ wcześniej tego nie miałem bo jest tak dla mnie najwygodniej

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Narzędzia>preferencje>zaawansowane>historia

Myślę, że jak liczbę zapamiętywanych adresów ustawisz na 0, to nie będzie zapamiętywał. Ale nie sprawdzałem.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Ze stoperem nad kompem nie siedziałem, ale na moje oko Safari Win jest szybsza od Opery Win, tyle że te parę dziesiątych czy setnych sekundy nie robi mi wielkiej różnicy, a przyzwyczaiłem się do Opery na Piecu. Aż tak niecierpliwy nie jestem. Na Macu natomiast jestem przywiązany do klasyki, a o bezpieczeństwo się nie obawiam, więc tylko Safari.
W Operze 9.5 wkurza mnie zmieniony skrót podglądu wydruku. Wcześniej był Shift+P a teraz Shift+Ctrl+P, a dodatkowo nie jest zaznaczony w menu - musiałem w Pomocy wyszukać. Trzeba jednak przyznać, że funkcjonalność opery - www + e-mail + RSS + torrent (wstyd przyznać, że się korzysta :oops: , ale jest) czynui naprawdę z tej przeglądarki potężne narzędzie.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
W ogóle sporo skrótów zmienili. Np. chowanie Opery do traya - wcześniej było ctrl+h, teraz jest ctrl+shift+alt+h... :roll: Albo "wklej i przejdź" - wcześniej ctrl+b, teraz ctrl+shift+V. Ja wszystko rozumiem, ale czemu powymyślali tak niewiarygodnie niewygodne skróty???

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Mi tez nie pasuja te skroty... Poza tym paneli nie ma juz pod klikiem..

Moja ulubiona skorka Oxid 2.2 nie dziala jak trzeba.

:roll:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dan napisał/a:
Poza tym paneli nie ma juz pod klikiem..
...a tak ciut jaśniej? ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorzyk napisał/a:
...a tak ciut jaśniej?

Po lewej stronie okna, w ktorym wyswietlana jest strona WWW, byla taka strzaleczka. Jak sie ja kliknelo, to wyskakiwal pasek paneli.

Skocz do: