zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Komplet manualnych zoomow
Zblizaja sie wakacje, a ja potrzebuje zaopatrzyc sie w zestaw szkielek do wszystkiego, czyli po prostu zoomow o jak najbardziej uzytecznym zakresie ogniskowych. Nie stac mnie na zakup nieobecnego jeszcze na rynku Tamrona 70-200/2,8 i dolozenie don Sigmy 24-70/2,8. Tak samo nie stac mnie na zestaw limitowanych stalek (buu).

Nie zarabiam na fotografii, wiec szukam jak najtanszej, a zarazem poprawnej jakosciowo alternatywy. Do tego od poczatku posiadania K100D (a obecnie K10D) zdjecia robie glownie manualnymi stalkami, wiec nie przeraza mnie wizja noszenia ciezarnych staroci.

Forum czytam od dluzszego czasu, ale im wiecej - tym mniej tak naprawde wiem ;-) Zart, oczywiscie wiem coraz wiecej, ale do wyciagniecia konkretnych wnioskow wciaz daleka droga.

Poki co wstepnie nastawilem sie na taki zestawik:

1. Pentax 28-70/4 AL
2. Pentax-A 70-210/4

Szeroki kat bede na razie uzupelnial KITem (kiedys Sigma 10-20 albo insza inszosc) Do zadan specjalnych mam to, co widac w sigu.

Czy powyzsza idea ma rece i nogi, czy lepiej rozejrzec sie za czyms innym? Ewentualnie czy zupelnie nie zrezygnowac z zoomow i nie zaopatrzyc sie w stalki o najwazniejszych ogniskowych?

Licze na komentarze i propozycje - na poblazliwe pukanie sie w glowe rowniez :)

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
Re: Komplet manualnych zoomow
DA 18-55 + DA 50-200 to zbyt ciemny zestaw dla Ciebie?

Nie podoba mi sie jakosc zdjec "ogolnych" (pejzazowych i takich, na ktorych jest duzo szczegolow w kazdym kacie kadru) z KITa, ani ostrosc samego obiektywu. Plus to plasticzaste wykonanie pozostawia wiele do zyczenia. Jesli mam cos kupic, to chcialbym, zeby to bylo solidne, dobrze lezalo w lapie, mialo odpowiednia wage i budzilo szacunek :P

Zazwyczaj foce SMC-A 50/1,7. Wiem, ze to stalka i z zooma tyle nie wycisne, ale chcialbym, zeby byl choc troche zblizony wykonaniem, ostroscia, itd. Szczegolnie jesli wziac pod uwage stosunek cena/jakosc.

Poza tym lubie testowac "nowe" (w tym przypadku raczej stare) zabawki, na ktorych przy okazji nie mozna zbyt wiele stracic. Zawsze sie czlowiek czegos przy okazji nauczy lub doprecyzuje swoje wymagania.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
zenonblacha, skoro plastykowość DA 18-55 Ci przeszkadza to wiedź, że FA 28-70/4 wcale pod tym względem lepszy nie jest. Może nawet gorszy. I na cyfrze to szkło sporo traci, nie chodzi tu tylko o szeroki kąt (w sensie, że go nie ma). Jak "kit" za mało, to lepiej weź DA 16-45/4.

matb napisał/a:
(...) na cyfrze to szkło [FA 28-70/4] sporo traci, nie chodzi tu tylko o szeroki kąt (w sensie, że go nie ma).

Ze szerokiego kata na cyfrze nie ma, to oczywiscie sobie wkalkulowalem w cene i napisalem, ze bede te brak zastepowal kitem. Na szczescie z ogniskowej 18 mm korzystam naprawde rzadko. W przyszlosci i tak zapewne rzuce sie na Sigme 10-20, zeby miec ekstremalnie szeroko :)

Natomiast na czym jeszcze to szklo traci po podpieciu do cyfry? Krotki koniec po cropie to taki niemalze standard (~40 mm), a na dlugim uzyteczny portret. Znaczyloby to, ze pomiedzy ekstremami da sie porzadnie pofocic :) Myle sie?

matb napisał/a:
Jak "kit" za mało, to lepiej weź DA 16-45/4.

Tez o nim myslalem, ale:

1. Potwornie (ponoc) aberruje.
2. Kosztuje troche ponizej 1000 zlotych, a za tyle bede mial dwa inne szkla, a jesli troszeczke doloze to starczy na naprawde cos fajnego z USA.

O tym pentaksowskim 28-70/4 czytalem (gdzies tutaj zreszta), ze jest naprawde porzadnym szklem (pomijajac plasticzasta budowe). Prawda to?

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
zenonblacha napisał/a:
Jesli mam cos kupic, to chcialbym, zeby to bylo solidne, dobrze lezalo w lapie, mialo odpowiednia wage i budzilo szacunek :P
28-70/4 w żadnym wypadku nie wzbudzi niczyjego szacunku :-) Jak kit jest twoim zdaniem plastikowy, to 28-70/4 jest po prostu papierowy. Jest bardzo lekki (dla jednych zaleta, dla innych wada) i biorąc go do ręki miałem wrażenie, że zaraz się rozpadnie.
zenonblacha napisał/a:
Krotki koniec po cropie to taki niemalze standard (~40 mm), a na dlugim uzyteczny portret. Znaczyloby to, ze pomiedzy ekstremami da sie porzadnie pofocic :) Myle sie?
Jak dla mnie 28 to za wąsko, jesli miałby to być obiektyw uniwersalny. W porównaniu do kita (jakość zdjęć), wydaję mi się, że jest bardziej kontrastowy, kolory też mi się bardziej podobały. AF z K10d działa zauważalnie szybciej niż w przypadku kita.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Co do Af-a to potwierdzam. Cały zakres błyskawicznie przelatuje.
Jednak na pełnej dziurze to on mydli... Choć z drugiej strony w portrecie....
Wykonanie myśle na podobnym poziomie do 18-55.

gin z tonikiem napisał/a:
28-70/4 w żadnym wypadku nie wzbudzi niczyjego szacunku

No, ten moze rzeczywiscie nie. Natomiast drugi z podanych wyglada juz na calkiem solidny kawalek gazrurki :)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
zenonblacha napisał/a:
2. Pentax-A 70-210/4

zenonblacha napisał/a:
Natomiast drugi z podanych wyglada juz na calkiem solidny kawalek gazrurki :)

Nawet nie wygląda, tylko jest :mrgreen: Szkło, metal i guma - tak w skrócie można określić ten obiektyw. Optycznie baaaardzo przyzwoite, żeby nie powiedzieć dobre. Ma jedną drobną wadę, którą osobiście zauważyłem - czasem pierścień ostrzenia potrafi się poluzować, ale bezproblemowo można to poprawić samemu...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
zenonblacha napisał/a:
Krotki koniec po cropie to taki niemalze standard (~40 mm), a na dlugim uzyteczny portret. Znaczyloby to, ze pomiedzy ekstremami da sie porzadnie pofocic :) Myle sie?

z ta jego portretowoscia bym nie przesadzal, rozmycie tla nie jest rewelacyjne, nie mam tu na mysli czy jest ladne - po prostu wg mnie jest niewystarczajace do portretow.
ogolnie, to jest fajne ostre szklo (moj gibiacy sie egzemplarz nie wymaga przymykania - pozytywnie ostry) jesli chodzi np o imprezy robione z lampa. praca manualna jest srednio fajna z uwagi na dosc tandetna budowe -pierscien ostrosci raczej watly z wyczuwalnym luzem (na szczescie af ustawia u mnie ostrosc w punkt).
pozdrawiam
kp

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
marucha napisał/a:
Szkło, metal i guma

Brzmi jak opis imprezy metalowców z happy-endem.

Skocz do: