ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Za pare miesiecy bede zmienial plyte i procka i nie wiem czy jest na razie sens wchodzic w 4 rdzenie. Jest za malo programow, ktore w pelni to wykorzystaja, a nie pracuje na PS na tyle duzo, zeby docenic roznice.
Z drugiej strony czy jest sens zmieniac tak szybko x2 6000@6400? Jak patrze na porownania wydajnosci zblizonych cenowo procesorow to sobie troche w brode pluje, ze wybralem amd.
I bardzo kuszace jest TDP tych nowych quadow, teraz to i 50*C osiagam mimo dobrego chlodzenia (Scythe Ninja+ z wiatrakiem Noctua plus obieg w obudowie przemyslany).

Moj post nic nie wnosi. Szkoda...

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
vertiico napisał/a:
nie mowiłem nic o FSB, a o czymś innym. ale mniejsza z tym.

Mnożniki, napięcia itd. to sprawa wtórna. Być może w płytach desktopowych jest to jakiś problem, bo tną koszta, ale w serwerowych, gdzie największy syf kosztuje przynajmniej 170 USD raczej nie do pomyślenia - w końcu taka płyty musi się utrzymać bez zmian rok do dwóch na rynku 8-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
aflinta napisał/a:
Być może w płytach desktopowych jest to jakiś problem, bo tną koszta, ale w serwerowych, gdzie największy syf kosztuje przynajmniej 170 USD raczej nie do pomyślenia - w końcu taka płyty musi się utrzymać bez zmian rok do dwóch na rynku

mowimy o plytach desktopowych a nie o serwerowych, co do domu kupisz sobie serwerowa maszynke ;)

vertiico napisał/a:
co do domu kupisz sobie serwerowa maszynke

Nie, bo ja ogólnie nie lubię komputerów wypasionych w domu, lubię jak jest cicho i żre mało prądu, "potwory" mam w pracy 8-) Ale płyta serwerowa nie oznacza wcale, że musi się jakoś odbiegać od desktopowej. Mam płyty uATX na 2 x Xeon 5xxx z PCI-E x16 i wbudowanym HD-Audio - wcale nie jest to specjalnie głośne - tyle co chłodzenie dwóch CPU, zasilanie też zwykłe 465W wystarcza 8-)

hehe można i tak :-P

ja myślałem bardziej o prockach sun'a, ale wystarczy ze w pracy je mamy.

vertiico napisał/a:
ja myślałem bardziej o prockach sun'a

Heh, to już nisza się zrobiła (jeszcze większa niż przedtem), kiedy to Sun po epizodzie z AMD uciekł do Intela... masówka rządzi :roll:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Korzystając z okazji, że są tutaj osoby znające się na rzeczy mam pytanie z innej beczki - czy do serwerowych płyt które mają w specyfikacji obsługę pamięci ddr2 fb dimm z ecc można założyć zwykłe kości bez korekty błędów?

tak mozna, ale to zalezy od 3 rzeczy procka, chipsetu i biosu :)

pytanie tylko brzmi w jakim calu?

piotrecius napisał/a:
czy do serwerowych płyt które mają w specyfikacji obsługę pamięci ddr2 fb dimm z ecc można założyć zwykłe kości bez korekty błędów?

Nie, bo pamięć FB DIMM jest dostępna praktycznie tylko jako pamięć z korekcją ECC.

vertiico napisał/a:
tak mozna, ale to zalezy od 3 rzeczy procka, chipsetu i biosu

Przyznam, że dosyć dziwna to odpowiedź na postawione pytanie i raczej nie do końca prawdziwa, bo jak płyta jest na pamięci FB to innych raczej już nie przyjmie.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Czy to znaczy, że np. DDR2 FB DIMM mają inne sloty niż zwykłe DDR2?

piotrecius napisał/a:
Czy to znaczy, że np. DDR2 FB DIMM mają inne sloty niż zwykłe DDR2?

Tak.

dobrze napisalem, ze to zalezy od 3 rzeczy, 2 rzeczy : chipset i bios - czyli plyta glowna, chcialem byc bardziej precyzyjny.

hehe teraz dopiero przeczytalem ze:
aflinta napisał/a:
ddr2 fb dimm z ecc

:mrgreen:

Poza tym jak ktos decyduje sie na plyte serwerowa powinien cos na ten temat wiedziec :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
a tam.... ;-) jak nie wiesz, to pytasz, a potem doczytasz 8-) :mrgreen:

no tez racja , chyba za bardzo sie czepiałem :P

vertiico, na dobrą sprawę tak zwane płyty dla entuzjastów (ja określam takich ludzi mianem nawiedzonych i nie mających co robić z kasą) to nic innego jak ucywilizowane wersje płyt serwerowych, a ściślej mówiąc stacji roboczych :-) Ostatnio Intel wypuścił taki zestaw na chipsecie 5400 :-D Zresztą to czy dana płyta to stacja robocza, czy "dla entuzjasty do domu" to już niuanse, lub nawet jakieś sztuczne marketingowe podziały. W każdym razie ja pamięci FB DIMM nie lubię - bo to kolejna ślepa uliczka w tej materii, za 2-3 miesiące zacznie się ofensywa DDR3 w serwerach, ponieważ Intel też wbudował do CPU kontroler pamięci, więc FB-DIMM odejdzie do historii.

Skocz do: