griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Samsung 50-200mm D-Xenon okazja??
-Obiektyw-
Mam zamiar go uzywac z K20D jako dodatek do kita i tymczasowo zastepczy do 18-250 pentaksa albo tamrona ktory w przyszlosci bym zakupil...

Czy warto go kupic czy moze zagadac do sprzedawcy czy moze jakiegos dealu by nie zrobil na K20D i tego 18-250 pentaksa zamiast kitowego.. ?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Zagadać chyba i tak nie zaszkodzi.
*puf*

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
griffin, wedlug mnie to K20D szkoda do takich szkiel....

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
Fafniak napisał/a:

ot, co...

no ale ostatnio w modzie drogie body ze spacerzoomami...

Kupiłyś kadyszkę i jakieś lepsze szkiełko do tego...

t0m3k napisał/a:
Fafniak napisał/a:

ot, co...

no ale ostatnio w modzie drogie body ze spacerzoomami...

Kupiłyś kadyszkę i jakieś lepsze szkiełko do tego...

Juz zdecydowalem ze wezme K20D i 18-250mm Pentaxa zamiast kita. Bedzie mnie to kosztowalo 1000funtow minus 100funtow zwrotu. Wiec 900funtow w sumie.
Choc szczerze przez moment mi przez mysl przeszlo kupic za to body D300...eh..

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
griffin napisał/a:
Juz zdecydowalem ze wezme K20D i 18-250mm Pentaxa zamiast kita
Eeehhhh ...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
griffin napisał/a:
Juz zdecydowalem ze wezme K20D i 18-250mm Pentaxa zamiast kita.

griffin napisał/a:
kupic za to body D300...eh..

to może nikon d40 i tamron 18-250 z wbudowanym silnikiem - zostanie troche kasy na piwko :) a jakość zdjęć na pewno nie spadnie

Cytat
to może nikon d40 i tamron 18-250 z wbudowanym silnikiem - zostanie troche kasy na piwko :) a jakość zdjęć na pewno nie spadnie

ee tam, gdzie D40 do K20D,jak juz cos to w gore podciagac.. juz ponad 2tyg siedzie na forach i czytam opinie itp.. decyzja zostaje na 100% przy K20D a mam tylko dylematy co do szkiel..

jakbyś 2tyg. siedział na tym forum, to byś wiedział że to

<sarkazm_mode>
nikon d40
</sarkazm_mode>

ja bym tego 18-250 nie brał jako jedynego szkła

jak raz zobaczysz jak fajnie się foci lepszym obiektywem (np 50mm f1.4), to potem nie będziesz chciał spojrzeć na tego twojego spacerzooma (a może hybryda lepsza, skoro spacerzoom)

Akurat moj kolega ma D40 i nic mi sie w nim nie podoba a moj zakup biore powarznie wiec ostatnio troche nie lapie sarkazmow ;-) A co do szkla to nie bedzie to moj jedyny , tylko na razie wole miec cos uniwersalnego a z czasem to rozbuduje, czekam tez na nowy 16-70 f4 od pentaxa(chyba to ten model) a pozniej jakies stalki bede dokupywal , chociaz nastepnym zakupem moim bedzie lampa.. (moja laska i tak chce juz mnie zabic za moje zabawki i te koszty...)

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
griffin napisał/a:
Cytat

ee tam, gdzie D40 do K20D,jak juz cos to w gore podciagac.. juz ponad 2tyg siedzie na forach i czytam opinie itp.. decyzja zostaje na 100% przy K20D a mam tylko dylematy co do szkiel..

Omg, po co Ci k20d jak szkło z nim będzie dawało takie same efekty jak z pudełkiem po butach :-|
Szkło to podstawa, ja mam *Ist DL2 + kilka manuali i nie zamieniłbym na k20d jeśli miałbym tam na stałe 18-250...
W fotografi liczy się tak (moim zdaniem)
1. Fotograf
2. Szkło
...
...
...
odbiornik obrazu (body)

Kupisz k20d i sprzedasz bo na szkła z tego co widzę nie będzie.
No ale do niczego nie zmuszam.
Ja bym brał na dzień dzisiejszy na Twoim miejscu kadyszkę i kilka szkiełek (wg. własnych potrzeb)

Cytat
Kupisz k20d i sprzedasz bo na szkła z tego co widzę nie będzie.
No ale do niczego nie zmuszam.
Ja bym brał na dzień dzisiejszy na Twoim miejscu kadyszkę i kilka szkiełek (wg. własnych potrzeb)

Mialem przez 5 lat Panasonica FZ20 i wciaz go uzywam. Wiec przesiadka dla mnie na K20D bedzie ogromna. Mam opcje wziecia go z kitem albo doplacic i wziasc uniwersalnego zooma. Zdaje sobie sprawe ze obie opcje nie sa idealne ale wole miec cos co moge uzywac w podrozy i na codzien bez zmienia szkiel. Jak napisalem wczesniej bede chcial zainwestowac w ciagu 12miesiecy drugie tyle kasy w szkla i lampe/y. Na dzien dzisiejszy ta opcja jest najbardziej uniwersalna. A do K20D jestem w 100% przekonany. Zostaje mi tylko opcja szkiel i jesli jest cos z szerokim katem i przyzwoitym zoomem(niekoniecznie 250mm) od pentaxa to jestem gotow to rozwazyc.

aha, skoro się nastawiasz na szkła pentax'a to pamiętaj, że 18-250 jest przebrandowanym tamronem

ja na twoim miejscu wiziąłbym jednak podwójny kit - zmienianie obiektywów to nie taka udręka

ja zazwyczaj jak mam gdzieś okazje używać tele, to nie mam okazji używać szerokiego kąta
raczej nie zdarza się tak, że 1 zdjęcie robisz tele a kolejne wide - chyba że chcesz kotlety robić, to wystarczy spacerzoom, ale do tego masz przecież tego panasłonika (ja do tego mam fuji 5500)

opiszon napisał/a:
aha, skoro się nastawiasz na szkła pentax'a to pamiętaj, że 18-250 jest przebrandowanym tamronem

ja na twoim miejscu wiziąłbym jednak podwójny kit - zmienianie obiektywów to nie taka udręka

No pentaxa musze wziasc jako szklo bo mi dadza 100funtow zwrotu.
Bardzo mi sie podoba zapowiedziany DA 17-70mm F4 i gdzyby sie okazalo ze bedzie wydany do konca sierpnia(tak trwa promocja) to bardzo powaznie bym go rozwazyl jako 'ten na poczatek' (mam cicha nadzieje ze uda mi sie to) no ale na razie ten temat jest dosc otwarty i jesli rozmysle sie od tego 18-250mm to wejde w dwa szkla... (chyba)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
griffin napisał/a:
Mialem przez 5 lat Panasonica FZ20 i wciaz go uzywam. Wiec przesiadka dla mnie na K20D bedzie ogromna.

Też tak na początku myślałem, a przesiadałem się z Optio E30 na K10D no i przez rok było ok... A teraz ? Jedyne co mnie zadowala to szkiełka z pod znaku mojego avatara + voigtlandery (przy nich nie marudzę na rozdzielczość).

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
trochę to takie czcze wymądrzanie się - jeśli griffin chce 18-250 niech bierze po co go ewangelizować na siłę. Oglądając zdjęcia na pełnym ekranie, albo na odbitkach (nawet sporych) nie dostrzeże różnicy między superzoomem, kitem, fajną stałką (no może poza głębią ostrości, jeśli stałka jasna) czy super stałką. Jak będzie się masakrował powiększaniem do 100 proc. wtedy może mieć problem ;-)

jak w każdym razie z własnej praktykiw wiem, że akurat tego superzooma tamrona/pentaksa 18-250 nie trzeba się bać. nie ugryzie.

Skocz do: