Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Zapieczona przejściówka P-Six - M42
Wpadł mi w ręce Sonnar z przejściówką, ale za nic nie mogę jej zdjąć. Macie jakieś sposoby na to?

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
za mało nawilżacza :-D a na poważnie to kiedyś nakręciłem PK na pancolara troche na siłe bo miał dość ,,ostry''gwint i nie mogłem odkręcić,tata posmarował oliwką na około i się udało :-)

Hmm... oliwka... To mi chyba tylko ręce będą się ślizgać :-P .

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Stachu, a w dobrą strone pierścień odkręcasz ?

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
miałem kilka razy taką historię z przejściówkami do filtrów i pierścieniami pośrednimi - co dziwne często pomaga patent polecany w klasycznych podręcznikach - trzeba owinąc to radełkowane miejsce (chwyt służący do odkręcania) ...nielicowaną stroną skórzanego pasa do spodni i odkręcac w ten sposób, zaciskając ręką często powoduje się większe zakleszczenie, może to śmieszne, ale przy cienkich ściankach ten patent działa. a znajomy gazownik (w sensie naprawiacz piecyków;-)) prosił klienta o coca-cole :-D - po polaniu wystającej krawędzi gwintu potrafi spenetrowac zapieczone zwoje i zdziałac cuda.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Dekielkiem tylnym od obiektywu ćwiczyłeś ??

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
JackDeJack napisał/a:
Dekielkiem tylnym od obiektywu ćwiczyłeś ??

Tam niestety nie jest bagnet tylko gwint i to na tyle krótki, że przeciwnakrętki nie nakręcisz.
Jedynie jak radzi gompky pasek, może też być gumowy ... albo szybko zmrozić obiektyw.
Może na złączu kropla WD-40 i odczekać kilkanaście minut:?:

JackDeJack, to nie ta przejściówka :-P

Już sobie poradziłem. Otwieracz do słoików okazał się wybawieniem :-) . Teraz za to mam kolejny problem, o którym pewnie niedługo przeczytacie na forum :-/ .

Skocz do: