folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Tak, bardzo dobre opinie ma ten tamron,podobno w wielu aspektach dorównuje stałkom,ale czy to mozliwe aby po ustawieniu na 70mm był tak samo dobry jak stalka pentaxa 70/2,4 ? ,tamron ma siedem listków a pentax dziewięc listków przysłony więc bedzie miał ładniejsze nieostre tlo,co jeszcze na korzyśc pentaxa ?

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Nie bardzo rozumiem tych wszystkich polecających na ślub i wesele obiektywy stałoogniskowe jako podstawowy sprzęt.Bardzo ciężko jest zastosować zoom nożny np. w kościele.Moim podstawowym obiektywem jeżeli zdarza mi się robić zdjęcia na ślubie i weselu jest 24-90 pentaksa ,a bardzo rzadko używana stałka Vivitar S1 105/2.5. Na nic więcej nie ma czasu ani możliwości. Jeżeli natomiast obsługują ślub 2 osoby wykonujące to samo zlecenie to mogą sobie pozwolić na trochę większą game obiektywów. Nie dotyczy to zdjęć w plenerze lub w studio.
Pozdr.
Wiktor

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
folab napisał/a:
Czy stałka pentaxa 70mm f2,2 zrobi lepsze zdjęcia niż sigma lub tamron 70-200mm f2,8 na tej samej ogniskowej? Pytam bo bardzo ambitny jestem i chciałbym robic kiedyś wspaniałe foty ;-)

Ani stałka ani zoom nie zrobi zdjęcia ;)
Zdjęcie powstaje najpierw w głowie osoby trzymającej aparat, do którego podpięty jest obiektyw. Zadaj pytanie swojej głowie czy lepiej wyobraża sobie zdjęcie najwyższej mozliwej jakości i w tym czasie jest w stanie sterować zoomem nożnym czy też lepiej dla głowy będzie pogorszyć jakość zdjęcia w sposób niezauważalny dla 99,99% poppulacji i kupić dobrego zooma ułatwiając jej kadrowanie.
Problem leży w twoim widzeniu świata przez obiektyw a nie w licytacji doradców na temat co lepsze - stałka czy zoom ;-)

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
witusch napisał/a:
to polecam Ci te strone, gosc pracuje praktycznie tylko ze stalkami. http://www.sebastianmalachowski.pl/index.html

Hehe też wielokrotnie polecałem tą stronę - jest jeszcze jedno te zdjęcia robione są stałkami i na pełnej klatce.
Chciałbym także zobaczyć podobne zdjęcia zrobione zoom'em - nawet takim za 2500.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
http://www.jakubkoniak.pl/kosciol/index.html - tu koleś, który twierdzi, że do ślubnych wystarcza mu EOS 5D + 35-tka + 85-tka (i ewentualnie 50-tka)

Jaki problem z tym zamawianiem obiektywów ! 70/2,8 za dwa tygodnie,dalem sobie z nią spokój narazie i zamówiłem 50/1,4 przyda się w jakims bardzo ciemnym kosciele.a tamron 17-50/2,8 też nie wiadomo kiedy będzie ,ewentualnie kitem się zrobi a plener 50/1,4

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
W Pabianicach mają Tamrony. ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Meggido napisał/a:
Ciekawe czemu 16-50 nie był brany pod uwagę.
Telezoom? ;)

Meggido napisał/a:
W Pabianicach mają Tamrony.
70-200 2,8 ?

a bo temat rozciągnoł sie na zoomy standadowe i stałki :-)
obiektywy są,ale w wysokich cenach,różnica dwóch trzech stów więcej i bym miał,mam uzbierane pieniądze,ale nie znaczy że chce przepłacać ,lepiej kupić dodatkowe aku,karty pamięci.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Samp napisał/a:
tu koleś, który twierdzi, że do ślubnych wystarcza mu EOS 5D + 35-tka + 85-tka (i ewentualnie 50-tka)

W sumie też by mi starczyło, ale nie chciałoby mi się zmieniać szkieł, więc ten zakresz wolałbym mieć (i mam) na taką okoliczność w zoomie.

Zanim kupie,a mam zamiar dobry jasny tele zoom,doradźcie jaki tani tele kupić bo jednak pare zdjęć z daleka trzeba zrobić,więc tanioche jakąś,żeby sie nie czepiali że ostrzjejsze z kompaktu mają. Pentax 50-200 czy Tamron czy Sigma ?
Dobra jeden czort :evilsmile: biore Pentaxa.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
lukas1 napisał/a:
zabrudzony mocno lub porysowany filtr niz szklo
Co Ty zamierzasz robić z tym obiektywem? Wbijać gwoździe? ;-) A na serio. Wystarczy trochę uważać i nie trzeba bawić się w żadne UV-ki.

No nie, przglądalem wiele zdjęć z 50-200 4/5,6 penataxa i nie znalazłem chociaż troche ostrych,to znaczy niby ostre ale jakoś mało szczegółu kit 18-50 jest zdecydowanie lepszy,no i kolory jakieś blade,sztuczne chyba rezygnuje z zakupu.
Czy ktoś ma przyzwoite zdjecia z tego obiektywu?

Czy dobrze myśle że dla DA 50-200 w cenie podobnej nie ma konkurencji ? Dsyć słaby dla ogniskowej 50mm,ale potrzebny mi będzie raczej do zciągania z kilku/nastu metrów a od 100mm ten obiektyw pracuje już poprawnie.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
tu jest na 50mm. czy jest słaby? chyba nie jak na szklo warte 500zł

i do sciagniecia wieksze - prosto z puszki
http://picasaweb.google.pl/tomekbud/DA50200Na50mm

exify oczywiscie sa

O dzięki,więc nie rezygnuje z zamówienia ,przyda się,widziałem jak fotograf z trzydziesto letnim stażem pstrykał na weselu potrety siedzącym przy stole sigmą 70-200/300? :roll: odpowiednikiem tego pentaxa. Myśle że super szkło szkło potrzebne jest dla naszej satysfakcji a klient nie widzi różnicy.Z drugiej strony są sytuacje gdzie dobre jasne szkło jest niezbędne bo walenie lampą psuje klimat,plener,koscół.

Dzięki ,jestem usatysfakcjonowany. Na imprezie taki obiektyw + lampa i z dziesięciu metrów portrety,z tej odległości to nawet światła nie trzeba zmiękczać bo ladnie się rozkłada.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
folab napisał/a:
Na imprezie taki obiektyw + lampa i z dziesięciu metrów portrety

Jakiej chcesz używać lampy i na jakiej czułości robić zdjęcia? Oczywiście te 10 metrów zawsze będzie wolne (tzn. nikt nie wejdzie w kadr...)
folab napisał/a:
z tej odległości to nawet światła nie trzeba zmiękczać bo ladnie się rozkłada.

Ciekawe stwierdzenie...

Im większa odległość z jakiej błyska lampa tym bardziej równomierne i miękkie światło,wiedza z książek i przedewszystkim własnego i innych fotografów doświadczenia.( szesnaście lat na labie)
FZG 360 ISO 800 i dwanaście metrów zasięgu,ale niekoniecznie musze z tylu metrów,czy ktoś wejdzie w obiektyw? na weselu ciągle ktoś chodzi,wyczekuje odpowiedniego momentu.

Zanim napiszesz że nie mam racji wytłumacze,jeżeli odległość jest większa światło po drodze odbija się od ścian i innych przedmiotów dając wiele światła rozproszonego,nie ma takiej możliwości z trzech czy dwóch metrów.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
folab napisał/a:
FZG 360 ISO 800 i dwanaście metrów zasięgu,ale niekoniecznie musze z tylu metrów,czy ktoś wejdzie w obiektyw? na weselu ciągle ktoś chodzi,wyczekuje odpowiedniego momentu.

To możesz długo czekać - dużo lepiej robić to z mniejszych odległości. Mniejsza czułość polepszy jakość zdjęcia, a jaśniejsze szkło pomoże uzyskać ciekawszą głębię ostrości, wszak ma to być portret.

folab napisał/a:
Zanim napiszesz że nie mam racji wytłumacze,jeżeli odległość jest większa światło po drodze odbija się od ścian i innych przedmiotów dając wiele światła rozproszonego,nie ma takiej możliwości z trzech czy dwóch metrów.

W przypadku starszych lamp (bez zoom'u) i większych odległości ma to sens - dość szeroki kąt światła i sporo odbije się od różnych powierzchni, ale w przypadku nowszych lamp już jest z tym gorzej, wiązka jest bardziej skupiona - ciężko uniknąć odblasków na twarzy (ludzie tańczą, więc czółko może się zaświecić) . Możesz oczywiście użyć manualnego sterowania zoom'em lampy, ale wtedy stracisz na na mocy błysku. Użycie wszelkiego rodzaju dyfuzorów też znacząco obniży moc błysku. Ponadto w salach weselnych są często różnokolorowe powierzchnie, wiszące kolorowe ozdoby i błyszczące w różnych kolorach kreacje gości - życzę powodzenia w sensownym wyciągnięciu balansu bieli. Raczej zastosowałbym krótszy obiektyw (nawet stałoogniskowy), dyfuzor na lampę i robienie fotek z bliższej odległości.

[ Dodano: 2008-06-24, 15:48 ]
Acha, zapomniałbym o jeszcze jednej ważnej rzeczy - w przypadku czegoś błyszczącego w kadrze możesz mieć przekłamany pomiar światła dla lampy błyskowej. Dużo łatwiej i lepiej wyciąga się to przy mniejszej czułości i odległości.

Skocz do: