H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
vesper,
Bieszczady nie są najdzikszymi górami w Polsce - pisze to całkiem poważnie.

Mam wrażenie, ze ten mit ich dzikości funkcjonuje głownie dzięki ludziom, których górskie horyzonty ograniczają się do Bieszczadów, Tatr i Babiej góry.

W Bieszczadach bywa dziko, pewnie, ale w marcu i listopadzie i na zachód od Smereka, albo na wschód od Sanu. Na połoninach nie jest spokojnie nawet wtedy i nawet w najwredniejszą pogode.

BTW: w ostatni weekend (pierwszy wakacyjny) zrobiłem ponad 60 km nie spotykająć aani jednego turysty i ani jednego tubylca, podobnie dwa tygodnie temu, podobnie cztery... etc... (do zrobienia w Bieszczadach?)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
H.M., czy piszesz o otaczających Rabkę górach? Tak się składa, że zawsze, gdy jestem w okolicy, natrafiam na tabuny zwiedzających, ale chadzam oficjalnymi szlakami

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Wiesz, nie znoszę Tatr, bo zbyt tam dużo ludzi. I trochę tego żałuję, bo same w sobie są piękne. Nie wiem, jakie Ty znasz Bieszczady, ale ja znam takie, po których mogę chodzić 3 dni i spotkać raptem parę osób na krzyż. Znam takie Bieszczady, po których poza sezonem można błąkać się dwa tygodnie i nie trafić na nikogo, jeśli taka wola.

Ale bardzo chętnie się dowiem, gdzie Ty chadzasz na te samotne wędrówki, może też się kiedyś skuszę.

cotti, nie... góry wokół Rabki też są zadeptane... choć statystyka PNów i tak daje do myślenia: Gorczański PN 45 000, Bieszczadzki PN 350 000 wejść w roku(dane chyba 2004 - nowszych muiał bym poszukać w aktualnym roczniku)
vesper, też nie znosze Tatr, z tych samych zresztą powodów co Ty... niestety, Bieszczady Wyskie w sezonie niewiele się od nich różnią, po za sezonem jest zdecydowanie lepiej, ale i tak różnie bywa... a naweet jak na połoninach zdaży się spokój, to o ludzkiej obecności przypominają wszechobecne schodki, poręcze, tablice , itp. itd.... Cały czas pisze o Bieszczadach Wysokich- czyli tym co ludzie z Bieszczadami identyfikują.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Dużo ludzi jest, ale nie na szlakach wyżej. Owszem, na Kasprowy, na Giewont, ale na Swinicę, Kościelec, Kozie Wierchy czy z Morskiego do 5 Stawów, to już jest luz. Nie wspominam o Granatach, tam już w ogóle pustynia.

H.M. w Gorcach byłam 2 razy i 2 razy spotkałam tłum.
Natomiast w Bieszczadach byłam razy mnóstwo i dlatego miałam szansę poznać takie miejsca w Bieszczadach Wysokich właśnie, gdzie ludzie nie łażą.
Statystyki zawsze przekłamują, jak widzisz. Co z tego, że jest 350 tys. wejść. Bieszczady jednak są większe niż Gorce, to raz. Dwa - większość z tych ludzi to turyści znad Soliny, którzy walą na połoniny i tarnicę. Jasne, że są tam durne panienki z parasolkami i w butach na obcasach. Ale gwarantuję, że na 30 km granicznego takiej nie uświadczysz. Itd. itp. Przykładów można by mnożyć.

Po prostu w żadnych innych górach w sytuacji kryzysowej nie czułam, że jeśli się nie wezmę w garść i sama sobie nie poradzę, to mi książę na białym koniu nie przyjedzie pomóc. W przenośni.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Ja jadę w Bieszczady pierwszy raz i nie wyobrażam sobie, żebym nie zobaczył połonin i Tarnicy. Ale w programie mam też inne szlaki. Będę też wdzięczny za te mało uczęszczane, byle były legalne.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na terenie Parku Narodowego legalne są tylko wyznaczone szlaki turystyczne, poza parkiem nie możesz wchodzić tylko do rezerwatów (chyba, że tam wiedzie szlak), szkółek leśnych i na tereny prywatne.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przesadzacie z tymi ludziami w górach. Bywając dość regularnie w Sudetach nie mam problemu, żeby ludzi unikać. Wystarczy tylko zejść z "popularnych" szlaków, a najlepiej w ogóle ze szlaków. I ludzi się spotyka tylko w obrębie co większych atrakcji.
Koło Wrocławia jest taka góra, co się nazywa Ślęża. Główny punkt wycieczek weekendowych wrocławian. W pogodne dni walą tam dzikie tłumy. Na parkingach pod górą często nie ma gdzie szpilki wcisnąć. I faktycznie - na szlaku żółtym z przełęczy Tąpadła (parking), albo z Sobótki na szlaku czerwonym (parking) ludzi jest jak mrówek albo i więcej. Ale wystarczy iść trochę inną drogą i pusto! Może jednego, może dwóch turystów da się spotkać. A jak się ze szlaku całkiem zejdzie to nikogo. Podobnie jest w innych popularnych miejscach wycieczek.

vesper, Pisząc o spokoju i "dzikości" nie przyrównuje Bieszczadów do Gorców - Gorce też są zadeptane. I choć statystyki są nieubłagane (Gorczański PN jest mniejszy od Bieszczadzkiego około trzy razy, a odwiedza go dziewięć razy mniej turystów). faktycznie nie oddają sprawiedliwości, ale o czymś świadczą. Rejon BdPN jest zadeptay, zniszczony przez turystów i zeszpecony przez infrastrukture turystyczną - schodki , barierki, tabliczki, ławeczki... dla mnie to ma sie nijak do dzikości.
A po sezonie sami "prawdziwi turyści" i fani "Dzikich bieszczadów" generują taki ruch, że dla mnie jet już za ciasno ;) No, ale zaraz zaczniemy dyskutować o gustach - więc pax.

acha... moje odczucia nie powstały na skutek analizy mapy i rocznika GUS ;)

pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś na górskiej ścieżce.

Więc po raz kolejny spytam, bo nie doczekałam się odpowiedzi: gdzież to taką dzikość w Polsce znalazłeś, że ani człowieka, ani tabliczki i pewnie wiatrowi nawet wiać się nie chce?

W Polsce: wschodni Beskid Niski, Pogórze Przemyskie, Dynowskie, wschodnie Roztocze południowege.
ostatnia wycieczka: Moszczaniec-Jasiel-Kamień-Darów-Bukowica-Przybyszów-Kamień-Czystohorb.

[ Dodano: 2008-06-24, 11:48 ]
A, i wiesz... faktycznie wiatrowi niestety nie chciało się wiać, za to słońcu chciało się świecić... ;)

Rzeczywiście - o gustach trudno dyskutować.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Właśnie wróciłem. Spędziłem 10 dni w bieszczadach i zrobiłem niemal 1 tys. km (autem), w zasadzie odwiedziłem niemal wszystkie wioski:-) Robiłem różne tematy, głównie starą architekturę sakralną bo jest jej dużo... Teraz dobry miesiąc będę obrabiał i wrzucał foty. Po prostu będa dochodzić nowe wioski tutaj (jeżeli ktoś chce pośledzić):
http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=9_2_36

Dzikości coraz mniej, teraz rosną tam wypasione, murowane domy. W sezonie kupa ludu (udało mi się być przed sezonem), łatwo o nocleg - tabliczki są wszędzie przy drogach. Im bliżej granicy tym dziczej i można cywilizacji nie widzieć kilometrami. Ludzie baaardzo mili i uczynni, fajnie od czapy podejść do kogoś i sobie pogadać. Drogi strasznie zniszczone, ale część jest nowych od UE:-)

Skocz do: