kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Fafniak, pewnie masz rację, ale sie troche zirytowalem ;-)

predoo, no niestety w mojej K10 przy kicie, ISO 200, 55mm, f 5,6 moge uzyskac co najwyzej 1s, nizej nie zejde (przy tych samych parametrach i ogniskowej 18mm, max czas to 6s).
Generalnie dziwne :-/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kenzo, a co masz ustawione w opcjiach czym ma sie kierowac aparat przy ustawianiu ekspozycji zielonym guzikiem?

Fafniak, bez znaczenia, sprawdzalem juz wszystkie opcje, zreszta obojetnie czy to zielony guzik czy Av czy P czy jakikolwiek inny tryb to jest tak samo

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
Przywołałem przykład Minolty 5D dlatego, że człowiek który jej używa ma na stałe włączone auto (jeszcze) i po prostu nie wyobraża sobie sytuacji w której aparat nie dobiera czasu w każdych warunkach. Był zdziwiony, że K10D nie potrafi działać w automacie na kitowym obiektywie. A dla mnie to jeden grzyb, wiem po co mam K10D i dlaczego chciałem kupić właśnie ten model. Jest ok i czuję się dobrze 8-) Jeśli przeprowadzę próbę przy zakrytym wizjerze i obiektywie to ustawianie coraz to wyższej wartości przysłony w trybie Av (ISO 200) czas zwiększa się stopniowo do 30s, czyli jest ok, ale już w nocy przy odkrytym obiektywie nie ustawi mi czasu dłuższego niż 2s tak jak pisał kenzo.
Wspomniane zdjęcie (EXIF nie modyfikowany, zmniejszone Picasą)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
hmmm. ale dlaczego u mnie to działa? na P mierzy czas do 30 sekund na iso100...

[ Dodano: 2008-06-23, 17:36 ]
Kalmar napisał/a:
Był zdziwiony, że K10D nie potrafi działać w automacie na kitowym obiektywie.
moja kadycha działa...

Podaj jeszcze ogniskową i przysłone

negocjatorek u Ciebie działa bo masz dobrego Pentaxa... Nie wiem dlaczego tak jest, że z zakrytym obiektywem działa a jeśli odkryję to nie da rady w automacie zrobić zdjęcia. Czytałem parę wątków o tym problemie i jedni piszą, że działa, inni że nie działa... Już tyle dziwnych rzeczy widziałem jeśli chodzi o sprzęt, że już nie zdziwi mnie nic. Może kiedyś się dowiem o co chodzi to napiszę.

Kalmar, a ja mam wrazenie ze aparaty sa sprawne tylko operatorzy bywaja rozni....
Dochodza do tego roznie pojmowane pojecia "jest ciemno" :-P

Fafniak ja wcale nie zaprzeczam ;-) Pisałem, że mi to nie przeszkadza. Korzystam najczęściej z trybu M. Dzisiaj mam nockę to wezmę 10-tkę i może kwiat paproci uda się uchwycić (jak mnie strzygi i utopce nie wykończą wcześniej) :mrgreen:
A tak poważniej, kumpel naprawdę nie kombinował nic, tylko ustawił auto i ognia, wiesz jak w kompakcie. I o to mi chodziło z tym przykładem. A u mnie zdjęcia czarne. No za cienki jestem normalnie i już... Nie będę się tym przejmował bo i po co :-B
Może przy jasnym obiektywie (1.4 lub 1.7) działa i zielony automat ale nie mam więc nie sprawdziłem tego przypadku a takie właśnie parametry podaje producent w instrukcji przy pomiarze światła. Zresztą zdanie mam takie, że nikt zdjęć przy długich czasach nie powinien robić z automatu tylko z doświadczenia...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z ciekawości wszedłem z DL-em z kitem do zaciemnionej łazienki. ISO-200, f10 - ustawił czas 20 sekund.

:lol: to tak jak ja... Mi ustawił przy ISO 100 i f14 czas 25 s ale zdjęcie czarne jak smoła i nic nie widać. A jak ustawiłem f3.5 to dobiera czas 0.8 s i też jest czarne jak smoła... Zielone AUTO i wielosegmentowy to ISO 200, f3.5, czas 2.5s - smoła. Generalnie jest tak, że im większa wartość przysłony tym dłuższy czas ale co z tego jak jest kolosalne niedoświetlenie i smoła. A kij mu w oko (temu K10D), może kiedyś to zrozumiem jak należy.

no ale dajcie sprzetowi szanse....
zrobcie wieczorem fote :roll:
bo jednak "jakies" swiatlo musi byc zeby cokolwiek zrejestrowac
nie jestem fachowcem w tych nocnych fotach ale jakies tam popelnilem i jakos klopotow nei mialem.... :roll:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
kalmar

po prostu to olej, kiedy jest tyle światła ,że potrzeba ponad sekundę, to naprawdę wbudowany światłomierz nie jest do niczego potrzebny.
jeśli w miarę dobrym świetle mierzy ok, to po prostu w nocy używaj manuala albo B i gotowe.

No i właśnie to cały czas chcę powiedzieć.
kenzo zapytał to odpowiedziałem co wiem na ten temat i jak to jest u mnie. Ja w nocy wogóle nie używam światłomierza. Chciałem mieć K10D, naprawdę. Świadomie i nieodwołalnie, i mam, co jeszcze jakiś czas temu byłoby niemożliwe i tylko się cieszyć. A kumpel ma KM5D i tak czasem zdarza nam sie w nocy pstryknąć jakieś fotki. Jest dobrze. Jest fajne forum. I tak ma być. Koniec.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Fafniak napisał/a:
(wina "obcietego" bagnetu)

Po jaka cholerę oni obcinali ten bagnet.. Jest tyle super manuali Pentaxa.. A Mój DS i K10 bardzo dziwnie mierzy światło, szczególnie po przymknięciu do ok f5,6 i wyżej. No i praca w AV tylko na pełnej dziurze. Parodia

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Diamond32 napisał/a:
Po jaka cholerę oni obcinali ten bagnet..

Zeby K1D mial pelna kompatybilnosc. :mrgreen:
Bo czego tak naprawde brakuje K20D? Mitycznego FF? Wyjscie na lampy studyjne juz ma. Moze jeszcze szybkostrzelnosci? Ale to juz w jakims wywiadzie z przedstawicielem SOny bylo - na razie nie ma elektroniki aby obrobic te olbrzymie ilosci danych w odpowiednim czasie i bez podlaczania bezposrednio do elektrowni (mowie o obecnie najgestszych matrycach - Sony i Pentax) :mrgreen:
A tak swoja droga, jak sobie radza D300 i D3? Czy przypadkiem nie wymagaja podpiecia gripa, zeby uzyskac swoje rewelacyjne wyniki szybkostrzelnosci ???

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pawelek-79 napisał/a:
Bo czego tak naprawde brakuje K20D?

Pełnego bagnetu? Czy może już k20 ma? W każdym razie byłoby fajnie, gdyby z manualnym szkłem typu M albo K można było normalnie mierzyć światło. A nawet pracować w trybie Av.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
matb napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
Bo czego tak naprawde brakuje K20D?

Pełnego bagnetu? Czy może już k20 ma? W każdym razie byłoby fajnie, gdyby z manualnym szkłem typu M albo K można było normalnie mierzyć światło. A nawet pracować w trybie Av.

No tego mi jedynie brakuje w K10 :!: Nie widze powodów dla których miałbym go zamienić na K20..

Skocz do: