Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Sęk w tym, że z tą zielenią to nie tylko moja opinia i nie chodzi o monitor, bo zdjęcia też wywołuję. Spróbuję zrobić zdjęcie kasetką oraz kompaktem i zobaczymy.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Raven, przeglądałem zdjęcia próbne które pokazałeś i przychylam się do opinii przedmówców, podany przykład wg mnie ma cały zakres zieleni tylko jest trochę taki ciemny, wstawię kilka zdjęć z K100D, jpgi nie obrabiane tylko pomniejszone w PS, w K100-tce na stałe mam ustawione image tone na bright, pozostałe parametry na 0.

Ciekawy jestem Twojego zdania na temat zieleni na tych zdjęciach.

1.warto zwrócić uwagę na kolor ławki i trawy, zdjęcie robione na wiosnę M28/2,8

2. 50/1,4

3. chyba 135/3,5

4. M28/2,8

Raven napisał/a:
Spróbuję zrobić zdjęcie kasetką oraz kompaktem i zobaczymy.
trochę wydaje mi się chybiony pomysł zwłaszcza, że kompakty dosyć mocno ingerują w efekt końcowy programowo

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
predoo, dałeś świetne przykłady :-)

Wydaje mi się, że jest lepiej niż w mojej kasetce. Zwłaszcza, że na zdjęciu nr 2 łodygi tulipanów są zielone, a u mnie w takim przypadku byłyby lekko żółte (bo mam zdjęcie roślin w podobnym kolorze). Czy PS u ciebie przy regulacji zieleni (kontrast, nasycenie itp) uznaje to jako zieleń?

Jestem pewien, że niektórych to śmieszy, ale co mi tam...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Raven z kompaktem to nie bardzo ale z inną kasetką bym spróbował , we Wrocławiu
to chyba nie problem - takie same ustawienia ten sam motyw i sprawa jasna .

Ktoś jest chętny pomóc, czy ktoś z Wrocka przegląda ten wątek?

Raven, nie wiem jak Ty widzisz kolory na tych zdjęciach ale jak dla mnie sa one w porządku, zwróć uwagę że wszystkie były robione na wiosnę i w godzinach przedpołudniowych więc i światło było zdecydowanie ciepłe, a teraz jeszcze dwa zdjęcia aby pokazać jak wiele zależy od pory dnia i roku zrobiłem je dosłownie przed chwilą wracając do domu, ostre popołudniowe słońce, jedno zdjęcie w cieniu, (oba M28/2,8 f8)

5

6

Szczerze powiem, że zaczynam tracić orientację, ale wciąż wydaje mi się, że u mnie jest deczko nie ten teges...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raven, Twoje są podobne jak 6. predoo - znaczy - za mało światła. Zauważ, że inne zdjecia predoo - dostały znacznie więcej światła - są bardzo dobre.

Wybierz mocno kolorową scenkę i zrób testy stosując ręczny bracketing - naświelaj kolejne klatki w trybie najlepiej M i z każdą klatką zwiększaj ekspozycję. Zobaczysz, czy Ty masz rację, że jest coś nie teges z Twoim aparatem, czy też reszta z tego wątku ;-)

Raven, nie pozostaje Ci nic innego jak porównać z innym K100DS

[ Dodano: 2008-06-25, 21:18 ]
6-tka jest niedoświetlona, wystarczy mała korekta i będzie ok, może Raven faktycznie spróbuj pobawić się ekspozycją,

ps Raven, grałeś kiedyś w Q3 w sieci, jakoś kojarzę ten nick z czasów akademickich

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Raven napisał/a:

Czy PS u ciebie przy regulacji zieleni (kontrast, nasycenie itp) uznaje to jako zieleń?

nie wiem o co dokładnie chodzi, ale zielony często reguluje się właśnie żółtym (szczególnie) i niebieskim a nie zielonym

Skocz do: