studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
perl napisał/a
Cytat
Hmmm.... jakieś podstawy poczytaj... zależność czas -> ogniskowa obiektywu.
Tak pokrótce: jeśli masz czas 1/50 i krótszy (1/250...1/500) to stabilizacja nie jest potrzebna.

Czy Ty mnie obrazasz ?:D

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Cytat
perl napisał/a
Cytat:
Hmmm.... jakieś podstawy poczytaj... zależność czas -> ogniskowa obiektywu.
Tak pokrótce: jeśli masz czas 1/50 i krótszy (1/250...1/500) to stabilizacja nie jest potrzebna.

Czy Ty mnie obrazasz ?:D

Gdybyś zadał sobie trochę trudu to przeczytałbyś instrukcję obsługi Twojego aparatu i tam znalazł odpowiedzi na Twoje pytania.
perl podał Ci kilka informacji i poradę - krótko i na temat.

ok, w koncu mialem czas zeby potestowac obiektyw i porownac go z kitem.

Minusy:
- niektore osoby pisaly ze jest on 'brzytewnie ostry' po przymknieciu (f4 i wiecej)... po rozlozeniu statywu zrobieniu dwoch zdjec ( kit i A 2/50), na jednakowych przysłonach (f5.6) i czasach (1/500s) stwierdzam ze kit jest w takim wypadku tak samo ostry. Na cropie 70% nie umialem dopatrzyc sie jakiejkolwiek roznicy. Po zrobieniu dwoch kolejnych zdjec, tym razem na f8 sytuacja sie powtorzyla. Wiec w sumie z jednej strony lekkie rozczarowanie, ale z drugiej... zawsze mi sie zdjecia z kita pod wzgledem ostrosci podobaly wiec chyba nie ma co narzekac. Aha i ostrosc byla na nieskonczonosc, wiec odpada zebym ją zle ustawił w 2/50
Sprawdzalem tez f2.0 i porownywalem z f4.0 (na 2/50) i roznica faktycznie jest, ale czy jest to az tak wazne skoro w photoshopie wstarczy przesunac jeden suwak i mamy zdjecie rownie ostre. Zdaje sobie sprawe ze niektorym moze sie nie chciec przesuwac tego jednego suwaka, bo woleli miec zdjecie odrazu takie jak byc powinno.
- manualne ostrzenie :evilsmile:

plusy
+ ładniej rozmywa tło niz kit
+ ze mocniej to wiadomo
+ mozna stosowac krotsze czasy

Jeszcze mam jedno pytanie. Czy wam w korpusie k10d przy przechylaniu na boki cos lata w srodku ( w okolicy gripa) ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
studentmibm napisał/a:
Czy wam w korpusie k10d przy przechylaniu na boki cos lata w srodku ( w okolicy gripa) ?

Owszem. To jest paluszek filipinki.

matb napisał/a
Cytat
Owszem. To jest paluszek filipinki.

dzieki...czasami moja tepota mnie załamuje.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
studentmibm napisał/a:
Czy wam w korpusie k10d przy przechylaniu na boki cos lata w srodku ( w okolicy gripa) ?

Pytanie nr 3 w najczęściej zadawanych http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3658

thx, kiedys to czytalem ale zapomnialem :P

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
perl napisał/a:
studentmibm, wyłącz stabilizację, to nie będzie się pokazywać pytanie o ogniskową.

Akurat to się przydaje jak zmieniasz szkła (szczególnie manualne).
W exifie zapisuje się właśnie ta ogniskowa którą podasz.
Wiec czasem możesz sobie przypomnieć jakim obiektywem robiłeś zdjęcie.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
dybon napisał/a:
perl napisał/a:
studentmibm, wyłącz stabilizację, to nie będzie się pokazywać pytanie o ogniskową.

Akurat to się przydaje jak zmieniasz szkła (szczególnie manualne).
W exifie zapisuje się właśnie ta ogniskowa którą podasz.
Wiec czasem możesz sobie przypomnieć jakim obiektywem robiłeś zdjęcie.

Ok, ale czy włączona non stop stabilizacja, nawet gdy jest niepotrzebna, nie pogarsza przypadkiem jakości zdjęć :?: Mi się wydaje że z włączonym SR zdjęcia są minimalnie mniej ostre

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
no ale dlaczego miało by tak być ? System który ma na celu poprawienie ostrości zdjęcia, w efekcie ubocznym je pogarsza ?... eee raczej nie eee.....

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
takpoprostu napisał/a:
System który ma na celu poprawienie ostrości zdjęcia, w efekcie ubocznym je pogarsza ?... eee raczej nie eee.....

raczej tak, zresztą nawet w instrukcji jest że jak się korzysta np ze statywu to należy wyłączyć SR, podobnie jest z krótkimi czasami naświetlania SR lepiej wyłączyć, albo inaczej włączać tylko wtedy gdy jest to konieczne, ta sprawa była już wielokrotnie poruszana na forum

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
No to muszę sprawdzić czy po wyłączeniu SR, w exifie, dalej zapisuje się wprowadzona ogniskowa.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
dla obiektywów bez styków nie zapisuje się jak masz wyłączony SR

Skocz do: