dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Zeiss Distagon T* 3,5/18
http://www.zeiss.com/C125...EA?OpenDocument
Do Nikona tuż, tuż, do Pentaksa w trzecim kwartale.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fotka przykładowa tragiczna! Mogli sobie oszczedzic i dac tylko miniaturke... :evil:

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Po co zeissy mają te blaszki?Wygląda to dosyć amatorsko :-|

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
To tylko w wersji do Nikona. Jak niepotrzebne to można je odkręcić. :-?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Fotka przykładowa tragiczna! Mogli sobie oszczedzic i dac tylko miniaturke...
noooo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Ale jakie ta blaszka ma zastosowanie?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
to jest celownik... a dokladniej muszka.. albo szczerbinka :mrgreen:

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
buran napisał/a:
Ale jakie ta blaszka ma zastosowanie?

Przekazuje do body informacje o ustawionej przyslonie.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Nowe szklo od Zeissa - 18mm f/3.5
Distagon T* 18/3.5

Poki co z bagnetem Nikona i Pentaxa.

Obiektyw na pelna klatke (no i oczywiscie pod APS-C) ;-)

O tym sloiku bylo pod koniec czerwca na fotopolis, takze o specyfikacji mozna poczytac pod linkiem:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7462
jednak wtedy nie znano jeszcze dokladnej daty premiery.

Szkoda, ze z naszego forum raczej malo kto go kupi ;]
Zapewne bedzie tak jak z Planarem 50/1.4 i 85/1.4....
ale czy to wazne?

Wazne, ze Zeiss o Pentaxie pamieta. A raczej o uzytkownikach Pentaxa - pasjonatach fotografii ;-)

Obiektyw jest oczywiscie manualny.

cena ~3k PLN.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
fotopolis napisał/a:
Na obiektyw można nakręcić filtry o średnicy 82 milimetrów
:shock:

[ Dodano: 2008-08-11, 23:12 ]
Waga 470 g

potwór

ParanoiK  Dołączył: 27 Lis 2007
E, nie przesadzaj, aż tak tragicznie nie jest ;-)

Choć ja bym wolał limiteda 31mm ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
ParanoiK śmieją się z sigmy że robi duże obiektywy z wielkiimi filtrami, a tu co?
:mrgreen:

ParanoiK  Dołączył: 27 Lis 2007
Ja zawsze wychodziłem z założenia, że dobry obiektyw musi ważyć. Jakoś nigdy nie miałem problemów z dźwiganiem mojej kadyszki z sigmą 30@1.4 (która bodajże waży kilkanaście gramów mniej tylko) i lampą. Gorzej jakbyśmy wzięli na przykład taką bigmę ;-)

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego ta firma wypuszcza obiektyw tylko i wylacznie manualny w dzisiejszych czasach? czy to, ze obiektyw ma af wplywa na jakos optyczna obiektywu?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
prestiż ?

robią po prostu obiektyw, bez zbędnych bajerów, który ma spełnić dobrze swoje zadanie - a do tego mu autofocus raczej niepotrzebny

no i wydaje mi się, że obiektyw w pełni manualny, może być zrobiony jako bardziej trwały (pominięcie mechanizmu autofokusa)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
studentmibm napisał/a:
moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego ta firma wypuszcza obiektyw tylko i wylacznie manualny w dzisiejszych czasach?

bo to sa szkla robione wg oldskulowych zasad 8-)

studentmibm napisał/a:
czy to, ze obiektyw ma af wplywa na jakos optyczna obiektywu?

af wplywa niekorzystnie na jakos mechaniczna (bo musi byc luzniej, bo wiecej przekladni, bo sprzegla itd). Poza tym, Zeiss wypuszcza tylko stalki w tej nowej serii T* - do reporterki raczej nikt tego uzywal nie bedzie, a "w studio po co komu af", ze tak zacytuje wieszcza ;-) :-B No i cena - jak sadzisz, ile kosztowalyby te szkla z afem? Zeby zachowac taka jakosc i w miare rozsadna cene, trzeba kompromisu.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
No ja myślę, ze właśnie na takich manualnych można jeszcze więcej zarobić. Po co im się męczyć i opracowywać (drogą) technologię AF i to jeszcze do wszystkich systemów inny i podrażać koszta produkcyjne. A tak wykonują sobie obiektywy z jakichś prastarych wzorców (nie wiem na pewno czy wszystkie modele) z troszkę unowocześnionym designem i w dodatku za chore ceny. Poza tym zeiss (cosina) od dawna widział zainteresowanie i rosnące ceny swoich starych szkieł (które to były spowodowane spojawieniem się olbrzymich ilości lustrzanek cyfrowych). Postanowili zatem zagrać na emocjach swoich dawnych wyznawców (nie tylko ich dla ścisłości) i jak widać to się udaje...

Highlander  Dołączył: 14 Lis 2007
przecież przy takim szkle to prawie ostrości nie trzeba ustawiać, więc po co AF ;-)

pozdr,
Adam

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Tak przeglądam sobie Allegro i widze, że Ziessy się zaczynają od 2500 zł. Czy one naprawde są tak dobre? Weźmy np. Zeiss Makro-Planar T* 2/50, w czym jest lepszy od Pentaxowej 50 ze światłęm 2.0, albo nawet 1.4?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matteusz napisał/a:
Weźmy np. Zeiss Makro-Planar T* 2/50, w czym jest lepszy od Pentaxowej 50 ze światłęm 2.0, albo nawet 1.4?

Zapewne w tym samym, w czym jest lepszy Planar T* 45mm/2 od Summicrona 50/2 za 1500$ - oddaniem drobnych szczegółów i faktur (mikrokontrastem)...

Skocz do: