Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
milo, 1000 PLN netto to cena do przyjęcia dla firmy. Ostatnio pośredniczyłam w takiej umowie o dzieło, tzn my kupowaliśmy projekt.

Nieprawdą jest, że to problem nabywcy - uwzględnienie 20% czy 50% KUP.
To Ty wystawisz rachunek i Ty za to odpowiadasz podatkowo.
Zgodnie z przepisami, ja nie widzę przeciwwskazań na 50% KUP

Jeżeli chodzi o VAT, to odpowiednio sprecyzowana umowa o dzieło i unikniesz VATu, pod warunkiem, że nie prowadzisz działalności gospodarczej w tym zakresie.

Ja wiem, że to Forum Pentaxa, ale czasami daje znać tzw "skrzywienie zawodowe" ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Za 1000PLN to by mi się nie chciało :-P

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
matb, jaki projekt był przekazany .........taka cena ;-)
A tak przy okazji ... za kilka godzin pracy............ to niezła stawka.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
chetnie przyjme zlecenia fotograficzno/graficzne.. tak ze 4 w miesiacu po te 1000zl.. nic wiecej mi nie trzeba.

1. Sprzet mam
2. Czas mam
3. Doswiadczenie mam (zaproszenia, etykiety, logo, plakaty, zdjecia)

Ktos szuka? Podam namiary na PW :-P

dagio napisał/a:
chetnie przyjme zlecenia fotograficzno/graficzne.. tak ze 4 w miesiacu po te 1000zl.. nic wiecej mi nie trzeba.

A potem narzekania, że w Polsce małe zarobki są :-P
dagio, załóż działalność gospodarczą i spróbuj wyżyć z tych 4 zleceń po tysiaku na miesiąc.

ja nie mowie o dzialalnosci, ale o umowach o dzielo.. tez sie da chyba? a wyzyc to na razie zyje za 1200.. jakos idzie

Tylko ktoś za ubezpieczenie społeczne i takie tam p***** płacić musi. Jesteś student, to Ci to wisi, bo masz opłacone. Ale jak skończysz studia to co? Będą Ci odciągać składki od tego tysiaka?

matb, ja to rozumiem.. i cholera to juz niedlugo.. konczmy temat bo zgroza chwyta ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dagio napisał/a:
matb, ja to rozumiem.. i cholera to juz niedlugo.. konczmy temat bo zgroza chwyta

Ucz sie zle - to sie oplaca :evilsmile:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
matb napisał/a:
Tylko ktoś za ubezpieczenie społeczne i takie tam p***** płacić musi. Jesteś student, to Ci to wisi, bo masz opłacone. Ale jak skończysz studia to co? Będą Ci odciągać składki od tego tysiaka?

Otóż to. Jak nam powtarzali wykładowcy (filologia): "Nie róbcie tłumaczeń po dumpingowych cenach, bo jak skończycie studia to się na was odbije".

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
stawka, jaką płaci klient za godzinę pracy grafika w agencji reklamowej to 250 zł. Nie jest to wzięte z kosmosu - jest tu uwzględniony sprzęt, drogie oprogramowanie, pomieszczenie, zarobek grafika i agencji.

Skocz do: