Maurosso  Dołączył: 02 Sty 2008
HP5+ a D-76
Trzaby zwołać trzecią rolkę w życiu, troche lepszą od fomy 100 i trzy letniego tmax'a 100...tylko że jestem w rosterce troche.

Opakowanie Ilforda rzecze:
D-76; 1:1; iso 400; 20c; - 11min

Natomiast DigTruth rzecze:
D-76; 1:1; iso 400; 20c; - 13min

Help?

Troche zalezy mi na tej rolce i nie chciałbym przewołać/niedowołać.

Właśnie zauważyłem że w DigTruth czasy dla ID-11 i D-76 są identyczne. Tyle że na opakowaniu filmu jest wyraźna różnica. Mówi się że to podobne wywoływacze, ale aż tak? Skłaniam sie do racji Ilforda...jakia wasza opinia?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Rób za opakowaniem.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Maurosso napisał/a:
Mówi się że to podobne wywoływacze
Raczej identyczne.

A te dwie minuty przy czasie ponad 11 minut to nie jest znowu az tak duzo. Na poczatek, ja bym posluchal Ilforda.... Chociaz po wpadce z HC-110, gdzie na opakowaniu jest zanizony czas dla triksa, to sam juz nie wiem.

Wowalelem HP5 wg ilfordowej tabelki w ID-11 i nie do konca mi sie podobalo - nie ustalalem jednak, czy spieprzylem ekspozycje, czy niedowolalem.

k, wołam w takim razie według opakowania. Co wyjdzie to pokaże.
Dzięki za natychmiastową odpowiedź. :)

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008

[rK] napisał/a:
Lepiej miec gesciej niz rzadzej,

Ja bym sie klocil i twierdzil ze odwrotnie. Tyle ze ja sie znam tylko na skanowaniu, a ty na ciemni ;-)

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008

k, coś widać i jak dla mnie to i tak sukces :)

jak to z punktu chemiczno-widocznego oceniacie? przewołane niedowołane? korygować następnym razem? Nie wiem jeszcze czego powinienem się od materiałów światłoczułych spodziewać :). Skanowane w labie, bez zabawy krzywymi jeszcze.

1.

2.

3.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Gdyby nie byl to skan z Labu, to powiedzialbym, ze przewolane. A tak - nie wiadomo.

Wyglada kiepsko.

zawsze pozostaje możliwość że ekspozycje skopałem...

Maurosso napisał/a:
zawsze pozostaje możliwość że ekspozycje skopałem...

Z ekspozycja wydaje sie wszystko w porzadku. Kontrast jest za duzy. Kiedys oddalem do labu, do skanowania FP4+, i bylo podobnie. Sprobuj to zeskanowac na jakims przyzwoitym skanerze, tak, zebys mial wplyw na proces skanowania (sytknie jakis plaszczak).

Mi sie podoba, jest bardzo ok.

Poza tym fajne zdjecia :-)

dzienks :)

tutaj jeszcze kilka mniej fajnych zdjęć z przeterminowanego tmaxa 400. Ta sama zupa, tylko że 2 minuty dłużej. Coraz bardziej mi sie to bełtanie podoba :] K10 jednak nie ma tej magi :]
1.

2.

3.

4.

Maurosso napisał/a:
jak to z punktu chemiczno-widocznego oceniacie?

Kurde, co ja wczesniej napisalem? :roll: Kontrast spory, ale tonalnosc fajna :-) Trzeba bedzie wyprobowac :->

Skocz do: