piotrzloty  Dołączył: 27 Cze 2008
Tokina SZ-X 630
Witam,
Jestem zupełnie nowy na Forum i zupełnie nowy w sprawach Pentaxa. Mam K110D z kitowym obiektywem. Teraz zastanawiam się nad rozbudową sprzętu. Zatem czy możecie przedstawić opinie o obiektywie Tokina SZ-X 630. Szukałem na Forum lecz nikt o takim modelu nic nie pisał.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Manual fokus, nie wiem czy ma automatyczną przysłonę. Miałem kiedyś taki, ale z autofokusem do Minolty. Był całkiem przyzwoity po niewielkim przymknięciu. Na dłuższym końcu trochę słabszy ale do zaakceptowania. Myślę że jest wart ok. 150 zł. Specyfikacja: http://www.photodo.com/product_500.html

ht6542  Dołączył: 03 Lis 2008
Witam !!!
Posiadam ten obiektym ale nie mogę go wkręcić do K200. Napiszcie mi co dalej zrobić czy mam jakoś przerobić mocowanie czy kupić jakiś adapter.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
ht6542 napisał/a:
ale nie mogę go wkręcić do K200.

Zrób zdjęcie bagnetu [ewentualnie porównaj go z tym co Ci wchodzi do K200D].
Skoro nie możesz wkręcić, to może jest to obiektyw dla innego systemu?

A jest możliwość dokupienie przejścia jeśli jest do innego systemu. Jedyne co mam napisane na bagnecie to "P/K-A R-P/K". A samo mocowanie różni się tym żę kołnież chroniący zmianę przysłony jest dłuższy o jakieś 2 cm.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
ht6542 napisał/a:
mam napisane na bagnecie to "P/K-A R-P/K".
Bagnet jest dobry, tylko ten kołnierz za długi- typowe szkło do manuali i Ricoha. Jedyna rada spiłować kołnierz. Było o tym w kilku wątkach, bo inni też mieli kłopoty właśnie ze szkłami do Ricoha.

Styki w obiektywie też pasują?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Powinny. Do Ricoha jest jeden dodatkowy styk, ale nie powinien przeszkadzać.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Hmm a nie było przypadkiem z obiektywami pod PK ricoh ze miały taka kuleczke którą mogły zablokowac na amen obiektyw na korpusie Pentaxa?

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Posiadam ten obiektyw. Manual focus z automatyką przysłony. Ostrość i kontrast na bardzo przyzwoitym poziomie. Zauważalnie lepszy na krótszym końcu.
Wartość myślę, że ok. dwukrotnie wyższa niż pisał janek_wu. Przynajmniej za tyle widziałem go niedawno na allegro.

Już przypiłowałem go i jest całkiem niezły, niestety fotki robiłem tylko w domu bo wychodzić mi się nie chciało. Styki przesyłają informacje o przysłonie. A co do ceny to mnie się udało go kupiś za 62 zł (przesyłka 13 zł).

Skocz do: