No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Laptop do obróbki zdjeć.
Ostatnio dużo bawię sie w obróbkę zdjęć , i Lightroom podczas obróbki plików RAW uświadomił mi że mój komputer to zabytek. Czy istnieją notebooki z dobrymi kartami graficznymi i wyjsciem DVI-D ?. Posiadam dość dobry monitor 20,1 cala Hp Lp2065 na matrycy S-IPS i jak sadze jest on troszkę lepszy od matryc tn ( glare to porażka) w laptopach i w domu z niego bym korzystał ma dwa wejscia dvi. Jego wadą jest to że przy podłączeniu kablem analogowym obraz jest o wiele gorszy od dvi a laptopy raczej mają tylko analogowe wyjście VGA. Czy lepiej po prostu wymienić mojego stacjonarnego gruchota na nowszy też stacjonarny model ?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
espresso napisał/a:
Myślę, że masz sokoli wzrok jak widzisz róznicę pomiędzy DVI a analogiem

Eeee tam. Na niektórych monitorach różnica jest ogromna, praktycznie w każdym parametrze obrazu.

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Właśnie w moim Hp tak jest. Wyjscie dvi jak się nie mylę , uniezależnia od wpływu często kiepskiej jakości przetworników cyfrowo-analogowych na karcie graficznej a potem ten sygnał znów musi być konwertowany na cyfrę.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
No Quarter napisał/a:
Wyjscie dvi jak się nie mylę , uniezależnia od wpływu często kiepskiej jakości przetworników cyfrowo-analogowych na karcie graficznej
To raz, a dwa na dvi nie ma zakłóceń obrazu jak na analogu - coś jak szum/śnieg w telewizorze.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To jeszcze zależy od jakości kabla D-SUB, ale zwykłym analogiem i tak nie dorówna się DVI.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No Quarter napisał/a:
a laptopy raczej mają tylko analogowe wyjście VGA

A ja mam półtorarocznego asusa ze średniej, powiedzmy, półki i ma i DVI-D, i analogowe wyjście. Więc może jest nadzieja, że coś znajdziesz.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja używam HP nc8430. DVI mam w stacji dokującej. :-) Karta graficzna wystarczająca (Radeon X1600), tylko trochę ciepły jest jak na laptopa. :-?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Jak będziesz używał komputera tylko w domu, to ja raczej zastanowiłbym się nad zakupem normalnego komputera.

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
EE tam, ważne by posiadał dużo RAM-u i grafikę jakąś średnią. Od razu skreśl wszystko z chipem intela. A o dvi nie tak trudno. W moim starym lapku fs już miałem dvi. Dużo lapków z ati na mxm posiada dvi. Są to głównie lapki na procesorach amd, na intelach raczej producenci używają innych standardów.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Posiadam Hp Pavilion dw 6500- i go jak najbardziej polecam.

Grafika NVidia Gf 8500m (128 własnej + Turbo Cache), I złącze HDMI, co w przypadku nowych monitorów daje ogromny wzrost jakości obrazu. (Testowane- DVI vs HDMI)

DorianGray  Dołączył: 21 Mar 2007
luhso napisał/a:
Posiadam Hp Pavilion dw 6500- i go jak najbardziej polecam.

Grafika NVidia Gf 8500m (128 własnej + Turbo Cache), I złącze HDMI, co w przypadku nowych monitorów daje ogromny wzrost jakości obrazu. (Testowane- DVI vs HDMI)

A jak z temperatutą? Nie grzeje sie za bardzo? A może ma możliwość regulacji softem wydajności kompa a co za tym idzie obniżania temperatury?

Pzdr.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
espresso napisał/a:
Czy do obróbki zdjęć potrzebujesz dobrej grafiki? w czym Ci ona pomoże?

póki co, karta graficzna jest nieważna jeśli chodzi o grafikę 2d, przynajmniej pod Windowsem - na system operacyjny Apple'a jest program jakiś, który wykorzystuje potencjał GPU

Niedługo może się to jednak zmienic. Na prezentacji Nvidii w Santa Clara demonstrowano Photoshopa CS4, który to wykorzystywał kartę(karty)graficzne do obliczeń. Komputerek był wyekwipowany w duet kart nVIDIA GTX280 - efekt był taki, że obrazkiem o rozdzielczości ok. 440 megapixeli operowali w czasie rzeczywistym. Nawet najbardziej czasochłonne filtry był nakładane w mgnieniu oka.

Jeśli naprawdę dużo obrabiasz obrazki i nie chcesz zmieniac kompa przez kilka najbliższych lat to proponowałbym wziąc poczciwego PCta z dobrą grafiką lub nawet bez niej. PC ma tę zaletę, że jak już CS4 będzie dostępny, to wtedy będziesz się mógł zaopatrzyc w odpowiednią kartę graficzną.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
DorianGray, Grzeje się. Jak mam uruchomionego CS3 i Corela Paint shopa XII, Szumi- ale przynajmniej masz wydajność. Przy uruchomionych tych programach, system jest stabilny.

I nawet, pograć można.

[ Dodano: 2008-07-15, 19:41 ]
A teraz jak to piszę, jest cichutki i nic nie słychać.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Re: Laptop do obróbki zdjeć.
No Quarter napisał/a:
Ostatnio dużo bawię sie w obróbkę zdjęć , i Lightroom podczas obróbki plików RAW uświadomił mi że mój komputer to zabytek. Czy istnieją notebooki z dobrymi kartami graficznymi i wyjsciem DVI-D ?. Posiadam dość dobry monitor 20,1 cala Hp Lp2065 na matrycy S-IPS i jak sadze jest on troszkę lepszy od matryc tn ( glare to porażka) w laptopach i w domu z niego bym korzystał ma dwa wejscia dvi. Jego wadą jest to że przy podłączeniu kablem analogowym obraz jest o wiele gorszy od dvi a laptopy raczej mają tylko analogowe wyjście VGA. Czy lepiej po prostu wymienić mojego stacjonarnego gruchota na nowszy też stacjonarny model ?

Polecam Macintosha. Stacjonarnego iMaca lub MacBooka Pro, bez znaczenia. Dobra grafika, rewelacyjny wyświetlacz, stabilny OS - czego chcieć więcej?

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
To się podłacze do pytanie... junior niebawem przejmie blaszaka mi pozostanie kupno laptopa na co zwrócić uwagę jeśli idzie o obróbke fotek... chodzi mi gł. o matryce.

Oczywiście co wazniejsze foty będe obrabiał na kompie, ew. podepnę się do monitora

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
hmm, ja polecam dell'a z matrycami WUXGA. Duża rozdzielczość (np. 17'' - 1920x1200), wysoki kontrast. Cytując z notebookcheck.pl: "WUXGA (1920 x 1200 pikseli) to perła w ofercie Della".

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
To WUXGA to jest to samo co High Definition, hę?

Edit: to samo, tylko szerzej - swoją drogą ciekawe porównanie:
http://en.wikipedia.org/w..._Standards2.svg

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Znaczy się ten sprzęcik powinien się nadawać do obróbki zdjęć;
http://www.allegro.pl/ite...wuxga_36gw.html

czy obraz będzie dużo gorszy niż na LCD z matrycą MVA/PVA :?:

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
roznica pomiedzy cyfrowym, a analogowym wyjsciem na LCD to jak siedziec na LCD, a dalej na CRT. jak ktos ma okazje podpiac 2 identyczne LCD do cyfrowego i analogowego wyjscia, to bardzo polecam w celach edukacyjnych - roznica jest naprawde ogromna, a nie delikatna.

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Osobiscie dzialam na Dell Latitude D630 z 14 calowa panoramiczna i matowa matryca o rozdzielczosci 1440 na 1200 + 4 G ramu i core 2 duo oraz xp.

Ps dziala wysmienicie.
Sprzecik kupiony w Uk, nowy za ok 2000zl jakies 3 miesiace temu.

Naprawde Delle i Ibm wyznaczaja klase sama dla siebie.

Pozdrawiam
Lupus

Skocz do: