bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
marcinez, zrób tak, jak radzi WuWu84, to dobry test. Ja z ciekawości może też pstryknę :-)

marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
WuWu84 napisał/a:
Weź białą kartkę papieru (lub cokolwiek innego jednolitego koloru), równomiernie oświetlonego, wypełnij nią cały kadr i zrób zdjęcie bez korekty ekspozycji. Wtedy dowiemy się od ilu uśrednia twój światłomierz - może faktycznie masz wadliwy.

Dziękuję za wskazówkę. Co mam później zrobić ze zdjęciem? Robić fotkę w RAW czy tez jpg?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
marcinez napisał/a:
Dziękuję za wskazówkę. Co mam później zrobić ze zdjęciem? Robić fotkę w RAW czy tez jpg?

Nie wiem jakiego softu używasz do obróbki RAW, więc po prostu JPG z puszki

Do raw-ów używam standardowo PPL. Po zrobieniu zdjęć histogram jest lekko przesunięty w lewo. Po korekcie +0.5 EV, "górka" jest umieszczona centralnie.

Głowy sobie nie dam obciąć jak jest skalibrowany światłomierz w K10, ale tak samo jest w K100D:

Bez korekty czyli 13%

Z korektą +0,5 czyli 18%, czyli sławetna średnia szarość jak zdaje się było w analogach.

Nie mam pod ręką ale według tej samej normy ISO skalibrownay jest światłomierz w Nikonie D70s

Natomiast w Canonie 350D jest 17%, czy jakoś tak. W każdym razie niby na środku ale nie dokładnie - także z "zapasem bezpieczeństwa".

Wybaczke jakość "wzorca" - ale mam nadzieje że widać o co chodzi.

Pamiętam że optycznym.pl w teście K10 "nie dopalała" zdjęć - ach te przyzwyczajenia z JSS ;-)

Swoją drogą też się zdziwiłem jak zmieniłem aparat :oops:

Czyli wszystko jest w porządku? Nie rozumiem co prawda, jak te procenty Ci wychodzą, lub jak je liczysz.

marcinez napisał/a:
Nie rozumiem co prawda, jak te procenty Ci wychodzą, lub jak je liczysz.

Ja ich nie liczyłem - dawno temu gdzieś w jakimś artykule odnośnie norm światłoczułości wyczytałem i przytoczyłem tu dla sklasyfikownia światłomierzy. Zresztą to dla nas nie istotne. Istotne jest znać swój sprzęt, tzn co on nam w praktyce wskazuje, aby go zmusić do tego co MY chcemy :-)

WuWu84 napisał/a:
ach te przyzwyczajenia z JSS ;-)

Mógłbyś wyjaśnić ten jak się domyślam skrót? Google milczy na ten temat :)

Jedynie Słuszny System

Skocz do: