wichrowski.m  Dołączył: 28 Cze 2008
[k10d] problem z wbudowaną lampą
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Zauważyłem następujący problem w moim egzemplarzu k10d.

Objaw 1
Zrobiłem dwa zdjęcia w trybie manualnym, z identycznymi ustawieniami i w niezmiennych warunkach, w kilku sekundowej przerwie, z użyciem wbudowanej lampy. Jedno jest ok, drugie wyraźnie niedoświetlone.

Objaw 2
Robiłem autoportret z wbudowana lampą ustawioną na "trailing curtain sync". Lampa błysnęła tak lekko, że ledwo to dostrzegłem, pomimo gapienia się w obiektyw i kiepskiego oświetlenia.

Szacuję, że lapa zawodzi za co piątym użyciem. Trudno mi to powiązać z poziomem naładowania baterii.

Pytania:
Czy podobnie jest w waszych k10?
Czy powinienem oczekiwać od lampy większej niezawodności?

Pobieżnie przeszukałem archiwum i nie znalazłem podobnych wątków.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Raczej nie powinna błyskać z różną mocą. To był ten sam kadr? Jeśli coś jest dalej, to wiadomo, że może niedoświetlić, ale obiekty w tej samej odległości, przy tych samych usttawieniach powinny być oświetlane podobnie.

Nie rozumiem, o co chodzi z gapieniem się w obiektyw - patrzyłeś przez wizjer? W wizjerze nie widać głównego błysku w ogóle, bo lustro zasłania. ;-)

dsk> To był ten sam kadr?

tak, idealnie ten sam, aparat na statywie, nic nie zmieniane

dsk> Nie rozumiem, o co chodzi z gapieniem się w obiektyw

robiłem sobie autoportret, byłem przed aparatem i patrzyłem w stronę obiektywu
:-|

Uu, to coś jest nie tak. Tak sobie pomyślałem - a bateria jest w porządku, niezużyta, naładowana? Zastanawiam się, czy w tym może tkwić problem.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
wichrowski.m, dsk, wystarczy cokolwiek w kadrze, co odbije przedbłysk pomiarowy bezpośrednio w kierunku obiektywu i będzie duże przekłamanie pomiaru, w wyniku czego fota będzie niedoświetlona. Nie jest to wada lampy, a wada systemu błyskowego jako takiego bez względu na producenta. Najlepszym sposobem na to jest używanie lampy w pełnym manualu...
wichrowski.m, to na pewno nie były identyczne kadry - wystarczy inne ustawienie, a kadr już będzie nieco inny, co może mieć właśnie duze znaczenie dla pomiaru.

Może wichrowski.m ma złoty ząb i akurat się uśmiechnął. ;-)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
wichrowski.m napisał/a:
robiłem sobie autoportret, byłem przed aparatem i patrzyłem w stronę obiektywu

W analogach to się mówiło, że jak ktoś jest brzydki to klisza pęknie...
Jesteś brzydki czy ładny?
:evilsmile:

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:

Jesteś brzydki czy ładny?
:evilsmile:

to już brzmi jak propozycja :mrgreen:
wichrowski.m - uważaj ;)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Oj Koledzy, nie przeginajcie....
wichrowski.m, wbudowana lampa zawsze działa w P-TTLu, jeśli jednak wspomniany przez Ciebie niedoświetlony kadr obejmował identyczną pod każdym względem scenę co kadr poprzedni i jest wyraźnie niedoświetlony, to chyba jednak masz problem z lampą.
Acha: może jednak nie: sprawdź, co masz w Custom Settings > Release When Charging; jeśli na ON, to może to Ci bruździ? Wyłącz i potestuj. Jeśli to nie to.... :-/

marucha kadr na 99% się nie zmienia. testuje to w pokoju oświetlonym sztucznie, z aparatem na statywie. bez telewizora, zwierząt, sam się nie przemieszczam.
Kiwak, marucha lampa w trybie manualnym, więc system pomiaru nie ma znaczenia (tak mi się wydaje), Release When Charging OFF

Podszedłem do sprawy naukowo i zainspirowany przez dsk zrobiłem test na świeżo naładowanej baterii. Rezultat: pierwsze 4 klatki niedoświetlone, kolejne 36 bez zarzutu. We wczorajszym teście na baterii która była naładowana w 25%(szacunkowo), klatki niedoświetlone i naświetlone występowały w losowej kolejności.

Wniosek:
Świeżo naładowana bateria zdecydowanie poprawia niezawodność lampy, jednak nie daje 100% gwarancji.

Będę zwracał większą uwagę na ładowanie baterii. Jednak nadal nie rozumiem czemu pierwsze klatki były niedoświetlone, nie jestem też pewien czy nie powinienem oddać aparatu do serwisu. :-|

Do pewnych wniosków, może doprowadzić odpowiedź na pytanie:
Czy w waszych k10d też występuje zjawisko "niedoładowania lampy" :?:

[OT]
dsk, jacek S złotego zęba nie mam, no ale zbyt ładny też nie jestem. poza tym zajęty ;)
Michał dzięki za ostrzeżenie. wiedziałem, że na forum takim jak to spotkam zboczeńców, byłem jednak przeświadczony, że interesują ich tylko aparaty, obiektywy itd. Ale jak widać może być różnie ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wichrowski.m, po pierwsze wystaw gdzies te zdjecia wraz z Exifem bo tak to mozna sobie gdybac dlugo i namietnie....

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
wichrowski.m napisał/a:
lampa w trybie manualnym
- NIE, wichrowski.m, jak pisałem wyżej, lampa wbudowana działa ZAWSZE w trybie P-TTL.
Jednak to samo na wejściu (parametry sceny + ustawienia aparatu) powinny dać to samo na wyjściu (fotka). Jeśli nie -> serwis.
Tym niemniej posłuchaj Fafniaka. Jego trzeba słuchać, jakbyś jeszcze nie wiedział.
;-)

Skocz do: