pablo  Dołączył: 15 Cze 2007
Nie wydaje mi się, żeby była to kwestia obiektywu. Moja kasetka ma tendencję do niedoświetleń. Czy to z tamronem czy z sigmą. Pozostaje albo kompensacja albo bracketing.

Niedawno postanowiłem przestestować profilab na dzikiej w Wawie. Uparłem się na zdjęcia bez korekcji. Ustawiłem jasności monitora według wzorca profilabu. No i wyszło na to, że na zdjęcie z kasetki bez żadnych korekcji trzeba w PPL ustawić Sensitivity na +1 lub +1.5, aby w profilabie bez żadnej korekty zdjęcie nie było grubo za ciemne.

Pozdrawiam,
Pablo

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pablo napisał/a:
iedawno postanowiłem przestestować profilab na dzikiej w Wawie. Uparłem się na zdjęcia bez korekcji. Ustawiłem jasności monitora według wzorca profilabu. No i wyszło na to, że na zdjęcie z kasetki bez żadnych korekcji trzeba w PPL ustawić Sensitivity na +1 lub +1.5, aby w profilabie bez żadnej korekty zdjęcie nie było grubo za ciemne.
wiesz ... do calego zestawu wprowadzasz jeszcze dodatkowy element - czyli to jak pracuje sam lab. Nie twierdze ze nie ma klopotow z naswietlaniem ale to ze lab daje ciemniejsze odbitki na podstawie tego co na "oko" ustawiles to raczej pomylka.
A z firmowymi szklami (nie kundle) aparat naswietla ci ok?

fafniak, masz racje. Zakładam, że po zrobieniu zdjęcia chcę mieć ładną odbitkę. Chcę wyeliminować samowolę laboranta - więc odbitki bez żadnej korekty. Z profilabu dostałem tifa i odbitkę tego co na tifie. Kolorów na swoim monitorze nie dopasuje, ale jasność mogę (z pewnym błędem). Zakładam, że profi jest lepszy od osiedlowego labu. I teraz jeśli nie chcę mieć za ciemnych odbitek, to muszę to co dostaje standardowo z kasetki rozjaśnić. Nie jest to oczywiście dowód na błędne naświetlanie kasetki. Aczkolwiek pomyłki w naświetlaniu się zdarzają.

Co do firmowych szkieł, to nie potrafię się teraz wypowiedzieć. Wedłgu mnie Tamron 17-50, to super szkło, trzeba się go tylko nauczyć.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Na labie nie da się zrobic zdjęć bez korekcji,nawet jak nic nie dotykam to i tak następuje automatyczna obróbka kolorów i gęstości ( Fuji Frontier)

[ Dodano: 2008-06-29, 11:34 ]
Tak samo jak RAW nie jest zapisem bez ingerencji programu aparatu i mylnie jest nazywany surowym plikiem.

folab, nie znam się na pracy labów, no może tylko na Opemusie 5a :-D Ale robi mi różnice czy mam na odwrocie odbitki NNNN czy też ustawienia wedłgu obsługującego. Po prostu kombinuje jak wyeliminować korekty laboranta.

pablo napisał/a:
Po prostu kombinuje jak wyeliminować korekty laboranta.
i slusznie...

Często męczyli mnie różni tacy,mogę wyłączyć i wyłączałem mózg maszyny,jak zobaczyli jak naprawde wyglądaja ich zdjęcia byli zdziwieni.To co widzimy na monitorze to interpretacja karty graficznej,faktycznie zdjęcia są durzo gorsze,serwisant mi tłumaczył że tylko przy odbitkach z Eosa D1 mogę wyłączyc automatyczyną interpretacje i fotki wyjdą.Więc nie wyeliminujesz ingerencji w twoje zdjęcia.Z drugiej strony mozna poprościć żeby nie "ulepszał" po swojemu.

folab napisał/a:
faktycznie zdjęcia są durzo gorsze,serwisant mi tłumaczył że tylko przy odbitkach z Eosa D1 mogę wyłączyc automatyczyną interpretacje i fotki wyjdą
- tak ..... a swistak zawija w sreberka :mrgreen: :mrgreen: :-P :-P :-P :-P
proponuje jednak nie pisac takich......bzdur....
W wiekszosci wypadkow to ingerencja laboranta i maszyny z jej debilnym systemem poprawiania gestosci i barwy moze nam zepsuc zdjecie.
Przy zalozeniu ze wiemy co robimy a nie pstrykamy bezmyslnie wszystko co sie rusza nie myslac nad ekspozycja i WB ew. zdjac sie na automatyke aparatu

acha - popraw ort.

[ Dodano: 2008-06-29, 12:21 ]
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5230
przeczytaj :-P

Fafniak nie pracujesz na labie to co morzesz wiedziec,ale zostawmy ten temat. Bardzo prosze napiszcie czy AF w k10/k20 jest lepszy niz w k100?

folab napisał/a:
Fafniak nie pracujesz na labie to co morzesz wiedziec,
- moze wysle ci plik ze zdjeciem a ty wylaczysz wszystkie te automagiczne dynksy i zobaczymy wynik w postaci odbitki?
Przeslij mi profil barwny - ja wysle ci fote
bedzie zla - zwracam honor i stawiam duzego browara :?:

[ Dodano: 2008-06-29, 12:33 ]
acha od "kilku" lat wlacze z laborantami - wiekszosc wypadkow sprowadza sie do tego ze wylaczenie korekcji pomaga moim odbitkom wygladac tak jak na monitorze

BobSz  Dołączył: 11 Lut 2007
Ohoho szykuje się piękny OT o labach i laboludkach. :evilsmile:
Znaczy wszyscy zdrowi i w dobrej formie, co mnie cieszy niesamowicie :-B

A ja póki co się zastanawiam czy moje problemy mają jakiś wspólny rdzeń z tym wątkiem:

http://pentax.org.pl/view...t=12873&start=0

Muszę jeszcze potestować tego Tamrona.

Pozdrowienia
Bogdan

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
folab, z tego co słyszałem to korekcja w fotolabach jest automatycznie wyłączana dla zdjęć w formacie BMP. Fotoludki nawet nie muszą o niczym pamiętać.

Tak TIF i BMP korekcja nie dziala i zdjęcia wychodzą do du... jakim byś aparatem nie robił Nikon d300,Eos5 itd.

folab, no to wytlumacz nam jakim cudem tak sie dzieje ...

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
BobSz napisał/a:
A ja póki co się zastanawiam czy moje problemy mają jakiś wspólny rdzeń z tym wątkiem:

http://pentax.org.pl/view...t=12873&start=0
MZ wspólnego rdzenia brak. Z dwóch innych obiektywów zdjęcia wychodzę ok, a z tamrona ciemniejsze mimo tej samej ekspozycji. Nie jest to więc kwestia niedoświetlania zdjęć przez body skoro z innymi szkłami jest lepiej.

Fafniak napisał/a:
jakim cudem tak sie dzieje
Automagicznie ;).

Fafniak nie powinienem tego zaczynać w tym wątku,pracowałem na kilku labach w tym dwóch cyfrowych,szesnaście lat ( dwa tygodnie temu zwolniłem się) Serwisanci najbardziej śmieją się tych co to myslą że dostaną z labu odbitki takie jak w domu widzą,ale może gdzie indziej o tym.
To pewnie inna sprawa,ale z lampa błyskową na kicie wychodzą w tym samym miejscu jaśniejsze zdjęcia niz z tamronem 17-50,może jak by zrobić test to okaże sie że tmraon daje ciemniejsze zdjęcia,dziwne,ale kazdy mówi że nie widzi u siebie czegoś takiego ,ale czy ktos zrobil taki test jak założyciel wątku bo ja nie.
Ooo przepraszam przysłona była ta sama ale czas się delikatnie zmienił :oops:

folab napisał/a:
Serwisanci najbardziej śmieją się tych co to myslą że dostaną z labu odbitki takie jak w domu widzą
i sie nie dziwie... wiekszosc ludzi nei uzywa klaibratorow a takze nie ma pojecia o profilach barwnych
natomiast prosze napisz mi w takim razie jak to jest ze jezeli walcze o to zeby mi laboludek nie robil "swojej" roboty i malo tego wylaczyl jakies "maszynowe" udoskonalenia - dostaje odbitki duzo blizsze temu co mam na monitorku ?
Co do wiedzy serwisantow....zwykle jest ona mocno ograniczona...
Wiesz mialem taki przypadek (tak naprawde kilka kolejnych) pracujac na 2-3 kamery jestesmy zmuszeni doprowadzic je do takiej samej kolorystyki/kontrastu poziomu czerni itpd.
wiele razy zglaszane problemy z tym ze kamery nie sa "sparowane"(idiotyczne slowo :roll: ) sa zbywane ze serwis dokonal kalibracji....i co sie potem dowiadywalem? Ano ze kalibracji dokonywali tylko dla 3200K - co w systuacji gdy mamy plan na ktorym jest powiedzmy 4800K daje rozne wyniki dla kazdej z kamer (jesli chodzi o poszczeg. skladowe RGB)
oj dlugo by pisac....powiem ci tyko tyle ze przy wspolpracy z imc Wajda przy "Wyroku na Franciszka Kłosa" mialem niezla jazde z opanowaniem barwowym 2 cyfrowych kamer.... :-P :mrgreen: (a jedna ciagle sie resetowala do ustawien fabrycznych a my musielismy wpisywac jakies 4-5 stron ustawien :evil: )
serwis ? o takich sprawach nie ma pojecia - to ludziki siedzace w pomieszceniu i majace swoej wywtyczne/zakresy/wartosci itp.
Zasada moja jest takie nagiecie laboludka aby WYLACZYL swoje automagiczne duperele w maszynie. Od tylu lat myle sie?

BobSz  Dołączył: 11 Lut 2007
folab napisał/a:

Ooo przepraszam przysłona była ta sama ale czas się delikatnie zmienił :oops:

W którym miejscu?

Pozdrowienia
Bogdan

Jak założyłem tamrona czas zmienił się na 1/40,przy pentaxie był 1/30 pewnie nie trafiłem z ogniskową,próbowałem ustawic 18mm by było jak w pentaxie.
Szukam odpowiedzi na pytanie ,czy af w k10/20 jest lepszy od af w k100.
Fafniak masz troche racji i pewnych żeczy nie rozumiesz,najważniejsze dogadać się człowiekiem,ja to olewam,daje ludziom zdjęcia na płycie a swoje nie wiem gdzie zrobie,mam doświadczenie może jednak będę sie klucił,albo drukarke kupie.

folab, po pierwsze zacznij zwracac uwage na swoje bledy ortograficzne....
po drugie to co napisales :
folab napisał/a:
Fafniak masz troche racji i pewnych żeczy nie rozumiesz,najważniejsze dogadać się człowiekiem
- w takim razie wyjasnij mi tenzadziwiajacy problem ze jako jeden z niewielu twierdzisz ze automatyka labu pomaga zdjeciom wygladac "lepiej" i jak sie do tego ma doswiadczenie sporej wiekszosci uzytkownikow ze poprawki labowe nalezy wylaczyc??? Po prostu napisz - nie pozbawiaj nas tej cennej wiedzy?
folab napisał/a:
ja to olewam,daje ludziom zdjęcia na płycie a swoje nie wiem gdzie zrobie,mam doświadczenie może jednak będę sie klucił,albo drukarke kupie.
- proponuje w jednym z polecanych labow - poczytaj forum :-P
folab napisał/a:
Szukam odpowiedzi na pytanie ,czy af w k10/20 jest lepszy od af w k100.
- wystarczy poczytac forum - zle szukales

Skocz do: