TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Jaki Tablet graficzny ?
Jaki w miarę nie drogi tablet byście polecali ? który by współpracował z Photoshopem i innymi programami graficznymi ? taki w przedziale 150-300 max zł ?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
jakiś Wacom: volito 2, bamboo (jeśli masz panoramiczny monitor).
*puf*

a co powiedzie o tym ?

http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=6851

Czy pole A6 nie jest za małe ?

z doświadczeń moich znajomych: pentagramowski tablet będziesz po miesiącu używał jako frisbee.
*puf*

Opinie na necie są dobre, hmm. j+, to mówisz, że ten Wacom: volito 2 bedzie lepszy ?

w sumie tego modelu Pentagrama nie znam, wyczytałem, że
Cytat
QuadPen jak na tablety Pentagrama jest ponoć dość niezły.
tylko to 'ponoć' jest zastanawiające.

I kolejny wyszperany cytat
Cytat
To nie chodzi o to że Pentagramy są złe - po prostu Wacomy są takie dobre :)
*puf*

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Używam tylko tabletów Wacoma, bo myszą jakoś nie umiem. Robię to od lat. Obserwuję też kolegów i potwierdzam wysoką klasę Wacoma. Chodzi nie tylko o wykonanie i ergonomię (dobrze dobrane proporcje, waga i kształt stylusa powodują, że nie męczy się ręka, można jednocześnie go trzymać i pisać po klawiaturze, co robię teraz) ale również o staranne oparcie w oprogramowaniu - Wacomy raczej nie mają nigdy konfliktów sprzętowych i softwarowych z żadnym programem graficznym czy CADowym. Zdarzają się te sytuacje z Pentagramem. Z drugiej strony spotykam się z używaniem tych ostatnich w jednym takim studiu graficznym trzy ulice dalej. Jednym słowem: ja polecam Wacoma, ale wybór należy do Ciebie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Tak z ciekawości - co robicie tymi tabletami? Do skromnej edycji zdjęć też może się przydać? :-) Suwanie suwaczkami za pomocą takiego tabletu to chyba nie jest najlepszy z pomysłów, prawda?

lepiej kupić wygodną myszkę, jeśli Tablet ma Ci służyć do suwaczków :-)

za to, jeśli potrzebujesz coś wyciąć ze zdjęcia, domalować itp - przy tworzeniu grafiki takiej chociażby na stronę www - z tabletem pracuje się przyjemniej.
*puf*

Nie myślę o kupnie tabletu, tak byłem ciekawy. :-) Do tworzenia grafiki oczywiście. Zastanawiałem się, czy do fotoedycji też się może przydać.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dsk napisał/a:
Zastanawiałem się, czy do fotoedycji też się może przydać.

Może się bardzo przydać, choćby do usuwania paprochów i rys.

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
I do precyzyjnego zaznaczania.

Ja mam Pentagrama (O'Pen XL) i nie mam szczególnych powodów do narzekań (no, ale też nigdy nie miałam Wacoma). Na początku wariowały mi sterowniki, ale Multimedia Vision (dystrybutor) ma przyzwoite wsparcie techniczne i kilka maili rozwiązało problem raz na zawsze. Z GIMPem współpracuje, z PSP też. Photoshopa nie mam.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dsk napisał/a:
Tak z ciekawości - co robicie tymi tabletami? Do skromnej edycji zdjęć też może się przydać?

j+ napisał/a:
lepiej kupić wygodną myszkę, jeśli Tablet ma Ci służyć do suwaczków :-)

matb napisał/a:
Może się bardzo przydać, choćby do usuwania paprochów i rys.

Taa... ja znam człowieka, co jak ma na biurku tablet i myszkę, to rzadko kiedy myszkę chwyta. Tabletu używa nawet do napisania maila, czy edycji dokumentu tekstowego...
Kwestia preferencji.

Ale w FPP by sobie tabletem nie pograł... :lol:

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
heh.. mam Bamboo A6.. fajny... panoramiczny, ale na 4:3 po prostu ma mniejszy obszar dzialania.. teraz lezy w woreczku, zeby sie nie kurzyl, uzywam tylko do roboty precyzyjnej, kiedys czesciej, teraz rzadko.. ale warto miec, dalem niecale 300zl

aha.. Bamboo FUN (bialy) od zwyklego Bamboo (czarnego) w wersjach A6 nie rozni sie niczym, poza kolorem, tym ze do FUN daja jakis program i ze scrol jest w nim podswietlony.. poza tym mam zwyklego bamboo i byl wyraznie tanszy, polecam.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Dagio, jest tak jak mówisz. Mam Bamboo FUN, dostałem do niego (oprócz Photoshop Elements 5.0) programik Art Rage, bardzo ciekawy i prosty "sofcik" malarski.

A samego Wacoma również polecam - małe, poręczne, precyzyjne, wygodne i ładne :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mialem pentagrama XXL - sam tablet nie byl zly ale np. narysowanie okregu graniczylo z cudem....
podobnie podpis - nie bylo szansy chyba ze bardzo powoli.
kafciok, a mozesz zrobic dla mnie test - czy uda sie narysowac ladny okrag (bez lamanych linii) i szybko podpisac sie?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Fafniak, na WACOMie żadnych problemów

kafciok, ArtRage jakos tez zdobylem do zabawy ;-) goraco polecam bo dobrze zrobiony prosty soft.. tyle ze tablet w wersji FUN o ile pamietam byl o okolo 50% drozszy, co dla mnie było sporą różnicą

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Tablet służy do wszystkiego: suwaczków, fotoedycji, pisania odręcznego i każdej rzeczy, którą robi się myszą. Wydaje mi się, że jest bardziej naturalnym sposobem komunikacji z komputerem, od tysięcy lat ludzie jeżdżą jakimś patykiem, trzcinką lub piórem, aby coś zapisać i naszkicować. Poza tym tablet ma również zwykle mysz, po którą sięgam grając w FTP (pozdrowienia dla DSK!) i mogę śmiało poruszać się Wacomem po quejkowo - operationflashpointowej przestrzeni... Jest to kwestia przyzwyczajeń i preferencji osobistych, niektórzy bez myszy nie przeżyją, inni, jak ja, nawet jak muszą jej używać, to mają pen mouse'a.

a_czacha napisał/a:
po którą sięgam grając w FTP (pozdrowienia dla DSK!)

Niektórzy lubią z kolei pograć w FTP z konsoli - dla każdego coś miłego. :-P I również pozdrawiam. :-B Niekonwencjonalne takie granie. ;-)

Skocz do: