davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
OBIEKTYW TELEOBIEKTYW TAKUMAR 1:2,5 135mm
czy warto miec ten obiektyw do fotografii teatralnej i koncertowej w mniejsej mierze

[ Dodano: 2006-12-02, 11:37 ]
Pentax SMC K 135mm 2,5
wiem że lepiej pentaxowskiego ale róznica w cenie bedzie tez brana pod uwage, czy te dwa modele beda się tak bardzo rózniły jakością że lepiej diopłacic do pentaxowskiego?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Takumar to obiektyw Pentaxa.Miałem 135/3,5 sprzedałem kupiłem Takumar 135/2,5 ,wcale nie był tańszy.135/3,5 to poprawny technicznie dający mocny koloryt tzn wysycenie kolorów obiektyw.Osobiście do portretów preferowałem coś innego.Drugi 135/2,5 to odpowiednik Sonnara legendy portretu przy zachowaniu rozdzielczości detali daje obraz plastyczny ale mający wiele detali tzw efekt Sonnara.Nie daje takich cukierkowych kolorów.Oba obiektywy są warte uwagi.Ja dawno temu jeszcze w dobie analogowej fotografii wybrałem 2,5.Przy zdjęciach w teatrze polecałbym jaśniejszy można pracować na krótszych czasach no i nie jest tak kontrastowy.Pozdrawiam

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: OBIEKTYW TELEOBIEKTYW TAKUMAR 1:2,5 135mm
davnes napisał/a:
czy warto miec ten obiektyw do fotografii teatralnej i koncertowej w mniejsej mierze

[ Dodano: 2006-12-02, 11:37 ]
Pentax SMC K 135mm 2,5
wiem że lepiej pentaxowskiego ale róznica w cenie bedzie tez brana pod uwage, czy te dwa modele beda się tak bardzo rózniły jakością że lepiej diopłacic do pentaxowskiego?

pentax 135 2.5 to juz zupelnie inna klasa cenowa - raczej rzadki i raczej bardzo bardzo drogi (w porównaniu do taniutkiego takumara)

btw.mam na sprzedaż takiego takumara,w stanie perfekcyjnym

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
za jaką cene?

bumba  Dołączył: 16 Paź 2006
guerilla napisał/a:
btw.mam na sprzedaż takiego takumara,w stanie perfekcyjnym

Ile chciałbyś za to szkło?
Może byłbym zainteresowany jeśli cena będzie sensowna ...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
mgluszkowski napisał/a:
Może byłbym zainteresowany jeśli cena będzie sensowna ...
cena zawsze jest sensowna, tylko nie zawsze dla dwóch stron ;-) Poza tym kupujący może nie zdawać sobie sprawy, że wysoka cena czasem jest adekwatna do jakości.

tref napisał/a:
cena zawsze jest sensowna, tylko nie zawsze dla dwóch stron Poza tym kupujący może nie zdawać sobie sprawy, że wysoka cena czasem jest adekwatna do jakości

Lepiej powiedz ile będziesz miał prowizji od sprzedaży od Guerilla naganiaczu ... ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
mgluszkowski napisał/a:
Lepiej powiedz ile będziesz miał prowizji od sprzedaży od Guerilla naganiaczu ...
nie pomyślałem o tym, ale skoro podpowiadzasz, to faktycznie naeżałoby skorzystać - dobra rada ;-)

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Yyyy... Pewnie mnie nie będziecie lubili chłopaki, ale od soboty czekam na dane do przelewu od guerilla za tego Takumara...

Krzychoo napisał/a:
Yyyy... Pewnie mnie nie będziecie lubili chłopaki, ale od soboty czekam na dane do przelewu od guerilla za tego Takumara...

A za ile go przechwycileś koleżko ? ;-)

Poszedł za 200+transport. Potrzebuję go na niedzielę na wystawę kotów, stąd mój pośpiech i szybka decyzja. Na Allegro można upolować taniej i ciut lepiej, np.:
http://www.allegro.pl/ite...m_pentax_k.html

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
hmm, z tego co czytałem, to z kupowaniem u LEICA-SHOP jest jak z całowaniem lwa w dupę (odsyłam do doniesień Radia Erewań).

Krzychoo napisał/a:
Na Allegro można upolować taniej i ciut lepiej, np.:
http://www.allegro.pl/ite...m_pentax_k.html

Taaak ?
Żebyś się nie zdziwił ...
Zobacz tutaj:
http://www.allegro.pl/ite..._135mm_2_5.html

albo tutaj:

http://www.allegro.pl/ite..._2_5_135mm.html

mgluszkowski, podałeś linki do dwóch zupełnie różnych szkieł, guerilla zresztą o tym pisał w tym wątku.

Na Allegro różne cuda się ostatnio dzieją, te ceny to akurat ewenement moim zdaniem, a nie reguła. SMC-A 50/1.7 też ostatno poszedł za 460, gdzie 250 to cena normalna za taki obiektyw, a za 162,5 najtaniej sam widziałem. Po prostu kilku napaleńców bez obeznania w cenach rzuciło się na szkła i takie są efekty. M.in. dlatego od 2 miesięcy śledzę ceny szkieł Pentaxa na Allegro i jako tako orientuję się za ile która stałka może pójść i powyżej jakiej ceny zaczyna się przesada. Taniej pewnie na ebay'u by wyszło, ale samo załatwianie sobie karty kredytowej i PayPala czasowo by mnie wykończyło, a taki amator jak ja potrzebuje 3 szkieł na krzyż i to wszystko.

Zbigniew  Dołączył: 04 Lis 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
hmm, z tego co czytałem, to z kupowaniem u LEICA-SHOP jest jak z całowaniem lwa w dupę (odsyłam do doniesień Radia Erewań).

Jarek, ja ostatnio kupiłem A 50/2, a dzisiaj własnie tam wylicytowałem Panagora do fotografowania dżdżownic na wiosnę. W przypadku pierwszej transakcji zero problemów, teraz też, jak mam nadzieję, pójdzie gładko. Co jest nie tak z tym Lejka-szop ?

No, czytałem tylko, że potrafi sprzedać śmiecia opisanego jako "szkła czyste stan dobry". Może się podciągnął, a może to ja dałem ciała, nie wiem.

A te dżdżownice, zamiast focić, to nie lepiej na ryby wyciągnąć?

jacek60  Dołączył: 04 Gru 2006
Potwierdzam, ten chłoptyś Leica-Shop może lepiej powiedzieć lejącej szopy - mocno nie rzetelny :-/ . Nabrał mnie słodkim tekstem ,,obietyw nienagannie sprawny optycznie i technicznie''. Real nieco inny bo o luzach pierścienia ostrości nic nie wspomniał. A szkodza . Uwaga na tego cwaniaczka. Szkoda że tyle już sprzedał. :evil:

[ Dodano: 2006-12-05, 06:45 ]
Odezwałem się wczoraj pierwszy raz po chamsku i z taaaaaaaaaką krytyką Leika-Szopy bo mam żal do chłoptysia. A miało byc inaczej!!!. Chciałem wszystich pozdrowić, ucałować za to piękne forum. Skarbnicę wiedzy!!!. Szczerość wyznań [mam nadzieję] szczególnie dla faktu że mieszkam na głebokiej prowincji i głównie przebywam w lesie. Focę dla siebie i rodziny. Pokrzepiam się że zrobiłem może choć jedno dobre zdjęcie by wytrwac w fotomanii. Jeszcze raz Pozdrawiam was drogie moje autorytety. Jacek

Jarek Dabrowski napisał/a:
mgluszkowski, podałeś linki do dwóch zupełnie różnych szkieł, guerilla zresztą o tym pisał w tym wątku.

Podałem celowo - właśnie dlatego, że pisano tutaj i o jednym i o drugim. Pentax 135/2,5 jest dopiero w trakcie licytacji i na pewno osiągnie znacznie wyższą cenę

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Jacek60. Mam nadzieję, że skoro już zadebiutowałeś na forum, to staniesz się jego aktywnym uczestnikiem.
Jarek - na ryby to się kumpli wyciąga (z dżdżownicami to się raczej nie napijesz...).

Skocz do: