folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Tylko jedna maszyna na świecie ma taką automatyke że PS wysiada,robi automatycznie takie rzeczy że musial byś w PSie na warstwach pracować, Fuji Frontier,w każdej innej maszynie lepiej wyłączyć auto .Nie mam czasu się rozpisywać bo musze wywolać kilkaset fotek ze ślubu.
Fafniak bardzo cenie sobie Twoją wiedze,ja bylem do tej pory po drugiej stronie ,teraz wzielem aparat do ręki ,kupilem jasne szklo i mam problemy praktycznie z karzdym obiektywem,mam wrażenie że jak ustawiam ostrość na jsne obiekty to mimo potwierdzenia ostrości przestrzela mi za obiekt,może puszka do regulacji a może niedokladność af w k100,poprostu amatorska konstrukcja,nie mam czasu szukać gubie się ,daj prosze linki do tematów o AF.Wyrzszy model da lepsza szybkość i precyzje? Pomórz koledze z forum :cry:

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Fafniak: kolega pisze jako mój Tato, więc nie ma co się dziwić - każdy może mieć inny charakter pisma i nie każdemu jest tak lekko na klawiaturze.

Folab: niestety, ta półka cenowa to sprzęt dla amatorów. Jeśli zainwestujesz w Pentax K20 czy Nikon D300 - na pewno będzie lepiej - chociaż inne będą problemy np. ze słabym zasilaniem ;-)
Nawet posiadacze kultowego już Nikona D300 mają z nim różne inne problemy, więc takie niedoświetlanie to w sumie pikuś... i obyśmy zdrowi byli ;-) .

Ja ze swojej strony polecam zakup programu Adobe Lightroom, do tego do kompletu LR/Mogrify i nic lepiej nie trzeba do masowego poprawiania niedoświetlonych zdjęć, gdy robisz foty w RAW. Dawno temu jak czytałem testy jeszcze przed zakupem swojego lusterka - cechą wymienianą przez testujących było to, że zdjęcia w systemie Pentax są lekko niedoświetlone w porównaniu z innymi lusterkami jakie były razem testowane. Ja w swoim Samsungu również mam problem, że częściej mi niedoświetla niż przestrzli - ale "wywołanie" RAW'a w cyfrowej ciemni zawsze pomaga - kwestia nabrania wprawy i jest idealnie ;-)

Może nawet bym mógl być Twoim ojcem,mam 38 lat ;-) ,problem niedoświetania to nie mój problem,ja mam problem z szybkością i dokladnościa AF . Próbuje ustalić czy af może błednie ustawic ostrośc przy jasnym obiekcie,np suknia ślubna ,rozumie że może bładzić,ale on nie blądzi,doskakuje i niby ok a przestrzlil lekko.Ponieważ inny razem trafia dokladnie to chyba nie wada puszki tylko kiepski AF pentaxa,nigdy zresztą nie był dobry,minolta dynax7 to bylo coś.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Folab: niestety, ta półka cenowa to sprzęt dla amatorów. Jeśli zainwestujesz w Pentax K20 czy Nikon D300 - na pewno będzie lepiej
Pewnie tak, ale mając K100D, nie narzekałem. Nie przesadzajmy. Pewnie folab masz BF. Druga sprawa, że trzeba się nauczyć pracować z AF Pentaxa :-P . Czasami potrafi być narowisty.
Tok'Ra napisał/a:
Ja ze swojej strony polecam zakup programu Adobe Lightroom
Tak, za 900 stówek :evilsmile: . To lepiej Silkypix.

[ Dodano: 2008-06-30, 18:22 ]
folab napisał/a:
minolta dynax7 to bylo coś.
Z1-P także. Analogi, to inna bajka.

Co to znaczy nauczyć się pracować z af pentaxa ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
folab napisał/a:
Co to znaczy nauczyć się pracować z af pentaxa ?
W każdym systemie trzeba wyczuć AF 8-) . Co się tyczy Pentaxa, to czasami czujnik AF nie jest centralnie w zaznaczonym polu na matówce( wada fabryczna). Nie wiem jak w innych Pentaxach, ale w K10D środkowy czujnik AF jest chyba za duży i potrafi złapać np. bardziej kontrastowy motyw za/przed fotografowanym obiektem.
Ale pisałeś coś o białej sukni, więc to raczej nie to.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
folab, moja kadyszka czesto ustawia ostrosc za fotografowanym obiektem - ewidentnie BF. Ciekawostka, tylko w mocnym swietle dziennym.

Zrobiłem test Tamrona i dokladnie mam to samo ten sam czas i przyslona i Tamron nie doświetla! I ciekawostka 50mm w Tamronie a 50mm w Pentaxie 1,4 to nie to samo pole widzenia !!!!!!! Tamron jest kilka milimetrów szerszy.

BobSz  Dołączył: 11 Lut 2007
folab napisał/a:
Zrobiłem test Tamrona i dokladnie mam to samo ten sam czas i przyslona i Tamron nie doświetla! I ciekawostka 50mm w Tamronie a 50mm w Pentaxie 1,4 to nie to samo pole widzenia !!!!!!! Tamron jest kilka milimetrów szerszy.

Ha, czyli jednak coś jest na rzeczy. A odnośnie kata widzenia to też to zauważyłem, tyle że już się przyzwyczaiłem że do parametrów podawanych w celach marketingowych nie należy podchodzić zbyt drobiazgowo :-) i to mi specjalnie nie przeszkadza. Natomiast to niedoświetlanie jest bardziej irytujące bo ma realny wpływ na jakość zdjęć.

Robiłem też ten test z białą kartką proponowany w innym wątku i mnie ten pik na histogramie dla Tamrona o dziwo wychodził w środku (bez korekty) a w pentaxowym kicie na prawo od środka :-O. Choć przy większych wartościach przysłony z kolei Tamron był na lewo od środka a Pentax się zbliżał do środka. Tyle że nie jestem pewien czy dobrze to robiłem. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

Pozdrowienia
Bogdan

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ogniskowe dosc znacznei zmieniaja sie wraz ze zmiana ostrosci...
generalnie proponuje isc robic zdjecia

Jak bym nie ustawiał ostrośc pole widzenia nie zmienia mi sie.Mam z tym Tamronem zdjęcia trafione i nie trafione ,myśle że puszka ma kiepski AF i faktycznie pole pokazujące punkt AF nie pokrywa się z rzeczywistym czujnikiem,pilnuje aby całe pole pokazujące pomiar punktowy było na obiekcie w trakcie ustawiania ostrości i jest lepiej,ale trzeba kupić lepszą puszkę,czekam na K30?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
folab napisał/a:
Jak bym nie ustawiał ostrośc pole widzenia nie zmienia mi sie
- hmmm nie mam tego tamrona ale w wiekszosci przypadkow ustawinie minimalnej odleglosci i nieskonczonosci daje takze zauwazalna zmiane ogniskowej

przepraszam ,masz racje :oops: ,ile to człowiek może się nauczyć z takiego forum.Więc Tamron musi ustawiać ostrość przed obiektem dlatego jest szersza ogniskowa,albo Pentax za,ciekawe że jeden i drugi trafia tylko przy Tamronie jest większa głębia ostrości przed obiektem i chyba to jest błąd bo głębia powinna być większa za ,ale poprawcie mnie jak źle pisze

Skocz do: