DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
Pentax SMC FA* 80-200 mm f/2,8 ED (IF)
Witajcie.
Czy ktorys z dobrze zorientowanych kolegow ma moze wiedze czy szklo podane w temacie mozna jeszcze zakupic ?? Napotkalem na testy takiego obiektywu i musze przyznac ze wiele z jego atutow by mi odpowiadalo baczac na potrzebe zanabycia jasnego zooma. Niestety w prawie egipskich ciemnosciach - warunkach nocnych koncertow, szkla o jasnosci najczesciej spotykanej nie daja rady, kiedy mocno rozentuzjazmowany wykonawca jest niemalze wszedzie i chwycic go ostro z czasem <1/100 to cud.... Co niestety przezylem minionego weekendu, kiedy Pan z gazety z Canonem i zoomem 2.8 pokazal mi gdzie raki zimuja :(
Szperajac w sieci rozpatruje jeszcze opcje Sigmy APO 70-200 ze stalym swiatlem 2.8 wzglednie Tamrona o takich samych wartosciach - ale w obu przypadkach mocowania Pentaka jeszcze nie sa w sprzedazy, choc producent potwierdza ze juz niedlugo. Mysle ze to akurat czas na zgromadzenie odpowiedniej kasy na takie szklo. Niemniej jesli swego czasu pentax wymyslil taka konstrukcje, to zawsze jakos przyjemniej by bylo miec zapiete firmowe szklo niz niezaleznego producenta. oczywiscie o ile $ jest w akceptowalnych ramach. I tu wlasnie pytanie do madrzejszych - czy to da sie kupic i jakiego rzedu to moga byc ceny. Wspomniane wczesniej Sigma / Tamron to okolice 2500 PLN.... A Pentax ??

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
DJ_Direct, nowego szkła nie kupisz. Zaprzestali produkcji w 2004 roku. W dodatku było diabelnie drogie. W tej chwili alternatywa jest Sigma 70-200/2.8 Czasami pojawia się starsza wersja. Nowa będzie miała tylko SDM, więc korpusy bez obsługi SDM będą miały tylko MF.

No to jeszcze pozostanie Tamron SP AF 70-200mm F/2,8 Di LD jesli tylko mocowanie do pentaxa okaze sie byc faktem a nie tylko info ze stron sprzedawcow. Katalogi tamrona podaja tylko Canona i Nikosia, ale podobno poszerzyli opcje i Sony/Minolta + Pentax tez maja byc lada moment.
Natomiast ta Sigma.... no tak - Sigma. TYlko kurde - dobrze jest miec wybor, a skoro temat sprowadza sie tylko do Tamrona, bo Sigma ma juz HSM (manual to przy takim wydatku troche nie teges), a pentaxa juz nie uswiadczy, to troche lipa. Tokina tez byla z takim swiatlem produkowana do konca 2006 z tego co mi Migomex wyjasnil....
Czy jest wiec jakas alternatywa ?? Co w tym zakresie ogniskowych, z AF i z takim swiatlem ??

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Chyba nic więcej nie ma. A szkoda... Proponuje wziąc Sigme 70-200 HSM i zrobic małego upgrade body do k10d... wystaw k100d super na allegro i poszukaj jakąś tanią kadyszke. Ja swoją kupiłem ok. miesiąc temu na alledrogo za 1600zł z kitem.... Powodzenia :)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
a po co ma zmieniac na k10?

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
DJ_Direct napisał/a:

Czy jest wiec jakas alternatywa ?? Co w tym zakresie ogniskowych, z AF i z takim swiatlem ??

Też czekałem na tego tamrono 70-200 lub sigmę... ale coś mi się wydaje, że się szybko nie doczekamy.
Dlatego mój wybór padł na większego brata sigmy czyli 100-300/4 :-D :-D :-D . Co prawda światło trochę gorsze, ale za to ostry od pełnej dziury, również na 300mm. To, że ogniskowa zaczyna się od 100 a nie od 70 nie przeszkadza mi zupełnie, no chyba że jestem w pomieszczeniu, ale wtedy to już używam FA50/1.4 z dużo lepszym światłem.

Waga i rozmiary też słuszne, szczególnie z osłoną p.słoneczną...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Fa*, sigma ex apo (bez dg) czyli starsza i tokina ktora wymieniles - tylko rynek wtorny i tez sporo kosztuja (na ebayu czasem sie trafiaja, lacznie z FA).
jesli potrzebne na gwalt to sugeruje szukac sigmy, bardzo udane szklo (jesli nowa wersja sdm wyjdze rownie fajna to i tak nie widze duzej przewagi bo af na srubowkrecie chodzi w starej miodnie - szybko (lepiej niz w 200*) i bez efektow akustycznych znanych z ciemnych sigm 70-300). jesli musi byc nowe i z gwara to pozostaje czekac np tamron ostatnio ma jasne szkla chyba chetniej kupowane niz 'markowe', moze to tele tez wyjdzie bdb.
pozdrawiam
kp

[ Dodano: 2008-06-30, 20:00 ]
mac_27 napisał/a:
Co prawda światło trochę gorsze, ale za to ostry od pełnej dziury,

krotsza stara sigma nie ma tu gorzej a jest sporo mniejsza

Kosior napisał/a:
wystaw k100d super
ten korpus ma SDM.

przepszperalem instrukcje, ale ani slowa o tym :/ r u sure ??

-- edit --
faktycznie www.optyczne.pl podaje ze K100D Super posiada obsluge SDM - http://www.optyczne.pl/in...=0&zoom=0&sort=

DJ_Direct napisał/a:
przepszperalem instrukcje, ale ani slowa o tym :/ r u sure ??
Hmm... możesz napisać jeszcze raz ? Czego szukałeś w instrukcji ? Co to znaczy r u sure ?

r u sure = are you sure, co w wolnym tlumaczeniu znaczy "czy jestes pewny". Instrukcja PL takiej info nie podaje, ale www.optyczne.pl donosi ze masz racje

DJ_Direct napisał/a:
Instrukcja PL takiej info nie podaje, ale www.optyczne.pl donosi ze masz racje
Na pewno. Bo to jest jedna z istotnych różnic między K100D i K100D Super.

[ Dodano: 2008-06-30, 22:00 ]
DJ_Direct napisał/a:
faktycznie www.optyczne.pl podaje ze K100D Super posiada obsluge SDM -
DJ_Direct napisał/a:
ale www.optyczne.pl donosi ze masz racje
Rany, na brokatowych szukasz informacji o Pentaxie :shock: :-P

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
zwracam honor. Myslalem ze dopiero k10d ma obsluge sdm... ;o

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
k10 z FW 1.3 ;-)

jakos tak najszybciej mi do glowy wpadl ten adres, bo kiedys pytalem o roznice miedzy K100DS a K110D i dsotalem porownanie wlasnie z optycznych i jakos mi utkwilo w glowie ze tam jest jakis z grubsza opis techniczny puszki.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
ttb napisał/a:
a po co ma zmieniac na k10?

np dla matowki
kp

zundi  Dołączył: 16 Cze 2008
Pentax SMC FA* 80-200 mm f/2,8 ED (IF) był na niemiesckim ebayu aukcja zakończyła się 29.06.08- cena EUR 1 192,00 ktoś sprzedawał jeszcze 28-70mm F 2,8-EUR 655,01

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Jesteście pewni, że ten HSM sigmy będzie działał jak SDM w K10? Kiedyś ktoś pisał na forum, że w opisie jakiegoś obiektywu było HMS do pentaxa co w realu znaczyło śrubokręt albo manual. Jeżeli by się to potwierdziło to jest to duży plus dla tego obiektywu. Docelowo myślałem o Tamronie 70-200 2.8, ale przy HSM to bym już raczej tę sigmę chętniej powitał.

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
http://cgi.ebay.co.uk/ws/...:MEWA:IT&ih=011
tutaj sigma 70-200/2.8, może komuś się przyda ;-)

seweryn1 napisał/a:
Jesteście pewni, że ten HSM sigmy będzie działał jak SDM w K10?
Nowe Sigmy 50-150/2.8 oraz 70-200/2.8 mają mieć HSM pod Pentaxa. Było już o tym na forum. Warto poszukać. Na oficjalnej stronie Sigmy tez jest o tym.

Skocz do: