sebco  Dołączył: 27 Cze 2008
  [K100D] k100d problem - nie ostrzy
Witam.
Na poczatek sie przywitam bo dopiero dołączyłem do forum.

WITAM !

Jestem totalnym amatorem z poziomu małpki cyfrowej .Ale chce sie rozwinac w fotografii.
Od kilku miesiecy zastanawialem sie co kupic bo moj sony w5 na jakis syf na matrycy albo gdzies w srodku.
Do wyboru byly fuji s6500 lub tanie lustro i tutaj wybor padl na pantaksa k100d.

Wlasnie wczoraj go dostalem - kupilem uzywke z netu .
No i mam problem.
aparat nie chce ostzyc przy nacisnieciu spustu do polowy, kreci proboje ale nic sie nie robi ostre. slychac dzwieki (cos tam sie kreci ) z obiektywu ale nic z tego nie wynika. obraz nie ostry i juz, przy czym na korpusie mam wybrany tryb AF.
Apartat pentax k100d
obiektyw pentax 18-55 (SMC pentax DA).

Pomóżcie bo może robie jakiś podstawowy błąd.
obiektyw przy zakladaniu - jak trzeba pierw czerwone kropki a potem az zaskoczyl

pozdrawiam

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Upewnij się ze w Menu> Rec. Mode> AF Mode masz ustawione na AF.S. Możesz też ustawić w tym samym menu Swtch dst msr pt na wybór ręczny (ikonka z 11 czerwonymi punktami). Wybierakiem ustaw centralny punk AF i wyceluj w coś kontrastowego, np czyjeś oko.

dzieki
NIestety nic sie nie zmienilo , zreszta mialem juz takie ustawienia.
czuje ze cos jest nie teges z aparatem - albo obiektyw albo pucha
slychac tylko jak jakis silniczek pracuje - kreci i kreci i nic

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Sprawdź jeszcze czy nie masz jakiegoś paprocha itp na czujniku AF. Czujnik masz w dnie komory lustra. Lustro podnosisz opcją Sensor Cleaning z menu Set-Up. Dmuchnij go gruszką dla pewności. Tylko ostrożnie bo matryca jest wtedy odsłonięta. Więcej nie przychodzi mi do głowy - tylko serwis

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Spróbuj inne szkło. Być może mechanizm ostrzenia w obiektywie jest uszkodzony- a że to kit- to nie daje po kieszeni.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Spróbuj wyregulować wizjer. Może jest ostre, ale korekta dioptrii powoduje, że obraz w wizjerze jest nieostry.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
A jak nie pomoże, poszukaj o trybie serwisowym. Nie naszkodzi jak popracujesz nad bf/ff.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
luhso napisał/a:
A jak nie pomoże, poszukaj o trybie serwisowym. Nie naszkodzi jak popracujesz nad bf/ff.

ale rada! jak nie pomoże, to trzeba ścigać sprzedawcę, który kit wciska i tyle.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Ale podstawowe pytanko czy w ogóle kreci się pierścień ostrości na obiektywie może nie sprzęga z korpusem, przy odpiętym obiektywie, przełącz kilka razy przełącznik MF/AF i zobacz czy się wysuwa sprzęgło napędu ostrości.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dokładnie - nie dmuchaj na razie nigdzie, nie naprawiaj, tylko sprawdź, czy pierścień ostrości (ten wąski plastikowy na końcu obiektywu) w ogóle się kręci przy ustawianiu ostrości. Bo może coś brzęczeć w aparacie, a samo przeniesienie napędu z silniczka nie działać. Problem może być w obiektywie (wtedy mała strata, wymieniasz obiektyw - nowy kit to 150 zł), albo w aparacie - znaczy, sprzedawca niezbyt dobry towar Ci sprzedał.

ok dzieki

pierscien sie kreci i moge manualnie ostrosc nastawic
bylem juz w sklepie i podpieli inne szklo wiec jak sie okazuje cos w szkle jes nie tak
na szczescie body ok

:mrgreen:
Cytat
ale rada! jak nie pomoże, to trzeba ścigać sprzedawcę, który kit wciska i tyle.

w poniedzialek zobacze jeszcze w jakims servisie co sie da zrobic z obiektywem i zaczynam scigac sprzedawce.

generalnie aparacik fajny i nie chcialbym go juz oddawac

Możesz kupić drugiego kita. Na giełdzie forum są teraz dwa. :-)

krzyzaku  Dołączył: 05 Cze 2008
Niech lepiej zainwestuje w coś lepszego. Za parę złoty więcej można mieć jasną używkę. Bo powiem że dla mnie kit zaciemmnnny jest ;)

hmm a co polecacie - niewiele drozej niz kit ale z AF bo kita (stara werssja) mog miec za 150 zl

Niewiele drożej niż kit jest kit II. :mrgreen: A tak w ogóle to ciężko jest kupić coś niewiele droższego i przynajmniej tak samo użytecznego jak kit na początek. Dobry zakres ogniskowych, niezła jakość (wykonania i optyczna). Można zobaczyć, czego będzie się w następnej kolejności potrzebowało do swojego stylu fotografowania. A jak kupi jasną manualną stałkę, to się może zrazić. :-P Takie 50mm naprawdę nie nadaje się do wielu codziennych sytuacji fotograficznych. Chyba, że krzyzaku miał na myśli jakiś niedrogi zoom standardowy jaśniejszy od kita i z AF, to sam chętnie się o nim dowiem. ;-)

sebco, weź kita, a jeszcze lepiej kita II. Na początku najbardziej Ci się przyda. Jeśli masz wątpliwości, czy on jest dobry, to pomyśl, że to szkło warte spokojnie 500-600 zł, tylko jest dodawane do aparatów, ma dużą podaż, przez co tanio je sprzedają. :-P (a tak serio, to różnica w cenie między aparatem a aparatem z kitem jest tak niewielka, dlatego szkło tak tanio chodzi).

czy warto kit II?
u mnie w sklepie roznica jest 100zl.
czym sie roznia te dwa?
NArazie jestem totalnym amatorem i nie wiem czy nawet bede w stanie dostrzec roznice .

[ Dodano: 2008-07-02, 12:23 ]
tym bardziej ze od kita II do sgimy 18-50 jest tez juz tylko 50 zl wiecej, :mrgreen:
to rzeczywiscie wciaga

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kit II jest ostrzejszy a szczególnie w narożnikach.

W stronę TEJ Sigmy to nie odwracaj głowy.

Skocz do: