argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grizley, To lepiej popytaj w innych sklepach. Jeżeli ten sklep sprzedaje za taką cenę, to tylko brać. Ale uważam, ze się pomylili. HSM nie ma nic do ceny. Taka Sigma 100-300/4, ma taka samą cenę, niezależnie od posiadania HSM.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
To jak juz sie wszyscy podpinaja to ja tez to zrobie,mam pytanko jak uzytkuje sie to szkielko Sigma 10mm - 20mm f/4-5.6 EX DC i jak wyglada na tle konkurencji? Cena tez konkurencyjna 500$ czy moze dolozyc 200$ i kupic Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM EX DGTen jest bez HSM)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
argawen napisał/a:
Grizley, To lepiej popytaj w innych sklepach. Jeżeli ten sklep sprzedaje za taką cenę, to tylko brać. Ale uważam, ze się pomylili. HSM nie ma nic do ceny. Taka Sigma 100-300/4, ma taka samą cenę, niezależnie od posiadania HSM.

można by zadzwonić i sie upewnić

Melchior  Dołączył: 26 Kwi 2007
Przeczytałem, że ten obiektyw ma problemy z ustawianiem ostrości z k10d. Czy takich samych trudności można spodziewać się przy współpracy z k200d?

Dodano 2008.07.01.
Czyli nie wiadomo...
A czy jest jeszcze produkowany? Bo w katalogu Sigmy na rok 2008 (polska wersja) nie jest uwzględniony.

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
Melchior napisał/a:
Przeczytałem, że ten obiektyw ma problemy z ustawianiem ostrości z k10d.

A gdzie tak przeczytałeś? Zanim zamówiłem to szkiełko googlałem sporo, ale nic takiego nie znalazłem. Wieczorem jadę odebrać, będę sprawdzał na miejscu przed zakupem. Jeśli kupię to postaram się tu napisać o wrażeniach.

W nowym katalogu Sigmy już go nie ma, ale dystrybutor ma jeszcze "na magazynie".

Melchior  Dołączył: 26 Kwi 2007
Jaca napisał/a:
A gdzie tak przeczytałeś?
Czytałem na ceneo i skapcu, kiedy sprawdzałem ceny. Wiem, że to nie jest miarodajne, ale znaczny spadek ceny podanej na stronach www sigmy i zaprzestanie produkcji (?) obiektywu, który zdobył niedawno prestiżową nagrodę zastanawia...
Obiektyw mi się podoba, dlatego pytam co z autofokusem i pracą z K200d.
Jaca napisał/a:
Jeśli kupię to postaram się tu napisać o wrażeniach.
Będę wdzięczny.

Niestety nie kupiłem, poprosiłem o ściągnięcie następnego egzemplarza. Na 17mm ustawiał ostrość stanowczo za blisko, na 35 mniej więcej w punkt ale mydlił bardzo. Zobaczymy jaki będzie kolejny egzemplarz. Pewnie dopiero w poniedziałek dojedzie a ja będę wyjeżdżał służbowo w przyszłym tygodniu więc pewnie dopiero w następny czwartek będę sprawdzał.

A też upatrzyłem sobie to szkiełko. Zamiast kita mam T28-75, bardzo jestem z niego zadowolony, ale czasem za wąsko, a do tego bardzo wolno ostrzy (wersja na N też tak wolno chodzi, przynajmniej z D70). T17-50 się wystraszyłem BF-FF, a o wolnym doostrzaniu w trzech krokach też ktoś pisał więc szukałem sigmy.

Im dłużej robię cyfrą tym chętniej wyciągam z lodówki kolejny film do MZ-ki :) 17-35 to dość fajnie szeroko na 135 (sigma 12-24 jest super ale dla mnie za drogi teraz) i miałbym szeroko-do-standardowo na kropie. Dlatego szukam czegoś pełnoklatkowego.

Jak obiecałem opiszę jeśli kupię. A jak nie kupię to będę musiał jakieś stało-jasne 18-50 kupić, macałem gwiazdkę 16-50 ale nie powaliła mnie przy tej cenie. Potrzebuję coś ostrego przy pełnej dziurze do wnętrz w zastanym.
Czekamy... :)

[ Dodano: 2008-07-06, 15:51 ]
Wczoraj sprawdzałem drugi egzemplarz tej Sigmy. Na testach na kartce z linijką (co prawda z ręki) wychodził OK jeśli chodzi o centrum GO. Ale zdjęcia robione w sklepie i na zewnątrz miałem mydlane albo wręcz AF nie trafiał zupełnie. Właściwie 70-80% zdjęć nieostrych, po domknięciu do f/8 GO już jest na tyle duża, że było znośnie. Aberacje też znośne. Zastanowiło mnie to, że przy takiej ogniskowej to nawet na f2,8 czy f4 GO powinna była już być tak duża, że nawet jeśli AF nie trafi to powinno wyjść ostro.

Nie kupiłem, choć proponowano ściągnięcie następnego. Obawiam się, że skoro to już końcówki magazynowe, to mogą to już być głównie "gorące kartofle".

Ze sklepu wyszedłem z Sigmą 10-20 :) Niestety niepełnoklatkowy, ale na matówce MZ-tki krycie klatki gdzieś tak od 14mm choć bardzo winietuje nawet na 20mm. Na negatywie no problem, będę udawał, że robiłem 6x6 :) Szkoda tylko, że slajdów nie porobię za bardzo, choć mam kilka zrobionych kitem na 18mm z czarną obwódką :lol:

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
H.M. napisał/a:
Świetny obiektyw. Najlepszy z jakim miałem do czynienia szeroki zoom, na pełną klatke. praktycznie bez mydła na max dziurze i obu końcach. minimalne, prawie niezauwazalne aberracje, znikające zupełnie po przymknięciu już o jedną działke. Rewelacyjna praca pod światło i korekcja wad osiowych. Naprawde świetny , solidnie wykonany kawał szkła...
Myśle, że warto i to grubo pow. tysiąca,-

A za 580 zeta? ;)
Bo za tyle wlaśnie zanabyłem w Anglii. Nówkę :)

Od tego gościa:
http://search.ebay.pl/_W0...srsmicrosystems

(musialem się pochwalić ;) )

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
ideał tylko w testach O. miał spory FF.

256mb napisał/a:
ideał tylko w testach O. miał spory FF.

Właśnie odebrałem z poczty. Kurczę, licytnąłem w piątek a dziś - proszę :) Szkiełko w łapie. Pierwsze przestrzelanie potwierdza opinię o miękkości na 17 i pełnej dziurze ale miękkość ta jest absolutnie akceptowalna. I ładnie oddaje kolory, podoba mi się.

Kit idzie w odstawkę...

Jak już potestujesz, to może zamieścisz coś na szerokim i długim końcu na pełnej dziurze?

Może być widok z okna, cokolwiek, bo bardzo ciekaw jestem po moich walkach...

Jaca napisał/a:
Jak już potestujesz, to może zamieścisz coś na szerokim i długim końcu na pełnej dziurze?

Może być widok z okna, cokolwiek, bo bardzo ciekaw jestem po moich walkach...

Dobra. Zrobię z AF i ostrząc manualnie.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Ciekawe jak test wypadnie pod względem dystorsji, które podobno w tym obiektywie są niewielkie.

Fullsize w jpegach - surowy eksport bez jakichkolwiek poprawek. Parametry w nazwach plików i exifach.

POBIERZ PLIK ARCHIWUM

17 f/2.8 w centrum jest ostrzejsze od 35 f/4. Jeli jest taki problem z ostrzeniem to może lepiej zwrócić ?

256mb napisał/a:
17 f/2.8 w centrum jest ostrzejsze od 35 f/4. Jeli jest taki problem z ostrzeniem to może lepiej zwrócić ?

Zobacz sobie w nazwy plikow bo moze to wina AF. Robilem na AF i MF.

po lewej jest 35 f/4 AF, po prawej 17 f/2.8 AF. Prawe wydaje się ostrzejsze. Z tym, że to są fotki z pewnej odległości więc dyfrakcja robi swoje.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jak to otworzyłem, to wpierw myślałem, że to pośrodku to megaaberracje.
Potem dostrzegłem strzałki.

[ Dodano: 2008-09-05, 22:22 ]
Oba wydają się nieostre.

Dobra, już się przyjrzalem dokładniej - faktycznie AF nie trafił. Potestuję jeszcze i się zobaczy...

Jak dla mnie oba są nieostre, AF nie ma tu jak nietrafić, płaszczyzna, w słoneczny dzień, w miarę kontrastowy motyw... chyba, że ma duży BF/FF.

Miałem podobny efekt na dwóch testowanych nowych egzemplarzach, dlatego nie kupiłem...

Dzięki za sample.

Skocz do: