armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Jak w końcu jest ze stabilizacją?
Pisali bzdury o stabilizacji na opaczne.pl (niestety tam nie wiedzą co to "działka ekspozycji"), pisali też ciekawe rzeczy na dpreview: K100D, K10D

Mi wychodziło zdecydowanie inaczej, więc postanowiłem zrobić krótki teścik przy 4 działkach.
No i mam teraz pytanie - u Was też tak wychodzi?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Hm, testy testami. Uważam, że stabilizacja w mojej Kasecie działa, jak należy. Cieszę się, że jest i pomaga w pracy. Szczególnie, gdy cykam portrety w ciemnych pomieszczeniach, a chcę bez lampy sobie poradzić (i uda się trafić moment, gdy człowiek portretowany zastygnie w bezruchu :mrgreen: ).

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
bezbłędne podsumowanie: "(ostatnio promocyjne składki!)" :evilsmile:

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
źle podeszłes do tego metodycznie.
Ogniskowa 100mm nia pozostaje i crop nie ma tu nic do znaczenia. Tak wiec tzw bezpieczny czas to 1/100 (odwrotnosc ogniskowej a nie jej ekwiwalentu)

i teraz działki leca tak (1ev skutecznosci to 1/50, 2ev- 1/25, 3ev- 1/12, 4ev-1/6)

moje odczucia sa takie, ze przy tych 4 ev i bardzo stabilnym trzymaniu aparatu możba bylo spokojnie zrobic ostre zdjecie ( z SR). Bez stabilizacji zachowujac to bardzo stabilne trzymanie nigdy nie wyszlo mi nawet cos podobnego do ostrego. Maksymalnie 1 ev skutecznosci w rekach.

Gringo napisał/a:
źle podeszłes do tego metodycznie.
Ogniskowa 100mm nia pozostaje i crop nie ma tu nic do znaczenia.

Akurat crop ma znaczenie. Szczególnie duże znaczenie ma w kompaktach, gdzie maleńka ogniskowa rzędu 5 mm odpowiada ekwiwalentowi ok 50 mm. :-)
Ważny jest kąt pomiędzy osią optyczną, a prostą sąsiedniego piksela, który jesteśmy w stanie odróżnić na odbitce.

Pentagram napisał/a:
bezbłędne podsumowanie
:mrgreen: Z szablonu zostało.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gringo napisał/a:
Ogniskowa 100mm nia pozostaje i crop nie ma tu nic do znaczenia

Ma. Liczy się kąt widzenia, nie ogniskowa.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
żeby testy np. stabilizacji były miarodajne to trzeba by zbudować jakiś przyrząd pomiarowy. mam na myśli urządzenie wprawiające zestaw testowany w drgania o jakiejś tam częstotliwości i amplitudzie. a tak każdy testuje wg siebie. jeden trzyma stabilnie inny nie. żeby taki test był wiarygodny ststystycznie to próba powinna być chyba duża może na poziomie 10 zdjęć na osobę. osób 10. 5 różnych czasów migawki. w sumie 500 zdjęć. komu by sie chciało.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja mam wrażenie żę u mnie stabilizacja nie działa wcale :-P i to tak poważnie. ostatnio zacząłem ją wyłączać na stałe. Mam wrażenie, że u mnie za szybko "spada" - jak drgnę za mocno to ona opada na dół i przestaje stabilizować. :roll:

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
ja często używam. staram sie wyłączać przy krótkich czasach. wydaje mi się ża niektórzy za dużo wymagają od stabilizatorka. na czasie 1/6 udaje mi sie zrobić z pięćdziesiątką nieporuszoną fotkę. ale tylko wtedy jak zdejmę okulary i przycisnę muszlę oczną do brwi, wtedy bez problemu taki wynik osiągam. w okularach jeszcze nigdy mi się to nie udało.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
A w mojej kasetce działa jak należy :-D Ostatnio w dość ciemnym kościele robiłem fotki DA 18-55 i przy ogniskowej około 35mm miałem czasy 1/8s. Niewiele zdjęć jest ruszonych! Mogę więc powiedzieć że skuteczność SR w mojej K100D to jakieś 3EV

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
Re: Jak w końcu jest ze stabilizacją?
armar napisał/a:
postanowiłem zrobić krótki teścik przy 4 działkach.

W jakim trybie robiłeś test?

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
U mnie działa jak najbardziej, ale na początku też miałem wrażenie że nie działa i chyba tak było bo oczywiście na początku testy włączona pstryk wyłączyłem pstryk włączona pstryk, aż doczytałem przypadkowo w instrukcji ze po włączeniu trzeba odczekać 2s. żeby się ustabilizowało to ustrojstwo. No i teraz jak potrzebuje stabilizacji to daje jej chwilkę na ustabilizowanie przed pstryk i spokojnie za poprzednikiem 1/8 z kitem można powalczyć

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z K100D i 400mm u mnie sprawa wygląda tak, że najlepiej trzymać się czasów nie dłuższych niż 1/125s a nawet 1/200s. Udaje mi się wykonyywać ostre fotki z ręki z czasami rzędu 1/60s ale odsetek zdjęć ruszunych jest wtedy znaczny. Być może spowodowane jest to tym że K100D z Tokiną 400/5,6 trzyma się niezbyt wygodnie, no i na ogół zdjęcia jakie wykonuję teleobiektywem wymagają pośpiechu, co też raczej nie sprzyja uzyskiwaniu lepszych osiagów.

Re: Jak w końcu jest ze stabilizacją?
A610 napisał/a:
armar napisał/a:
postanowiłem zrobić krótki teścik przy 4 działkach.

W jakim trybie robiłeś test?

W trybie szybkim, bo trochę leniwy jestem :D
Jeśli chodzi o tryb pracy aparatu, to:
1. Było napisane na stronie jaki czas i jaka przysłona - by mieć pewność nastaw używam trybu manualnego, choć zapewne da się w trybie A,T,P, oraz korzystając z Pentax'owych udogodnień (jeszcze nie próbowałem, bo uczę się A i M :D )
2. EXIF zdjęcia i wszystko jasne:
Camera Make: PENTAX Corporation
Camera Model: PENTAX K10D
Image Date: 2008:06:27 20:00:54
Orientation: Rotate 270
Flash Used: No
Focal Length: 98.0mm (35mm equivalent: 147mm)
Exposure Time: 0.100 s (1/10)
Aperture: f/16.0
ISO equiv: 100
White Balance: Auto
Metering Mode: Center Weight
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual

Mi EXIF czyta FireFox po zainstalowaniu dodatku ze strony: http://ted.mielczarek.org/quote/mozilla/fxif/ (Ty możesz mieć inny dodatek)

Negocjatorek jest proszony o rozwinięcie tematu niedziałającej stabilizacji.
Szczególnie mnie ciekawi jak wyczuł, że matryca spada na dół i dlaczego pisze, że stabilizacja nie działa, jeśli wie, że stabilizacja nie działa przekroczył zakres działania stabilizacji (pisze, że przestaje działać "jak drgnę za mocno") :mrgreen:

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
Z nudow rowniez pobawilem sie w testowanie ;) Szklo to jupiter 135mm, SR w aparacie ustawione na taka wartosc. Czasy to 1/200, 1/60, 1/15, 1/6... wykonalem po 2 zdjecia z wylaczona i wlaczona stabilizacja dla kazdego czasu. Wykonywanie wiekszej ilosci prob nie mialo sensu bo kazde kolejne zdjecie bylo takiej samej jakosci. Spadek ostrosci przy 1/15 i 1/6 to wynik zastosowania wysokich przeslon.

Podczas testu zauwazylem ze wlaczenie SR powoduje pojawienie sie CA ;/ oraz spadek ostrosci przy szybszych czasach ;/

Pelny obrazek:

1/200

1/200SR

1/60

1/60SR

1/15

1/15SR

1/6

1/6SR

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
Wystarczy obejrzec zdjecia ktore zamiescilem... zrobilem wlasnie kilka fotek z 50/1,4 i nie ma takich objawow. Moze wystepuja tylko przy dlugich ogniskowych? ;/

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
U mnie (K10D) stabilizacja działa, czas 1/13 na 31mm często (nie zawsze) wychodzi b. dobrze. Czasami dłuższe czasy też wychodzą dobrze, ale muszę stabilnie trzymać aparat, najlepiej z oparciem o coś. No i przy takich czasach fotografowanie ludzi wychodzi śmiesznie ;) Tutaj zdjęcie zrobione 77mm z czasem 1/8, oczywiście z ręki - nie jest najlepsze, ale uchwyciłem to co chciałem.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Coś ode mnie. U mnie działa następująco (jestem z niego baardzo zadowolony)
Fotka podglądowa, ogniskowa 70mm, ekw. 105mm na małym obrazku. Czas "bezpieczny" 1/100
Więc fotka 1/100. Na dole włączone SR, u góry bez SR.

No i zaczynamy test właściwy. Fotki odpowiednio podpisane.

Teraz krótkie czasy i wpływ (a właściwie jego brak) SR na zdjęcia.

Fotki trochę nierówne, ale cropowałem wsadowo (crop około 70-80%), a robiłem je z ręki bez żadnej podpórki czy czegokolwiek w tym stylu. Wolna ręka, ot tyle.
Może to zasługa daty produkcji korpusu? Może Pentax potajemnie coś poprawił w nowszych egzemplarzach? Bo nie mam powodu psioczyć na SR, skoro przy ekwiwalencie 105mm robię ostro na 1/6 z wolnej ręki.
Aha- przepraszam za prześwietlenia na 1/6 ale nie mam szarego, a f22 nie wystarczyło, bo słońce mocno daje... ;)

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
sron, sroff...

takie pytanie (pewnie było milion razy): czyli jak się aparat pyta o ogniskową po włączeniu to podawać ekwiwalent czy nie..?
*puf*

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Nie

Skocz do: