dzerry napisał/a:
Lepiej dolozyc pare zlotych, bo te najtansze i tak trzeba wyrzucic po [aru miesiacach, z powodu psucia smaku kawy - podejrzewam, ze to tanie aluminium.
Pozdrawiam,
Piotr
________________________________________
K10D, G2, DA 18-55, M 24/2.8, M 50/1.7, M 135/3.5, FA 100/3.5 Macro
Bronek napisał/a:alkos, nie.... przy próżniowym zapażaniu woda przechodzi dwa razy przez filtr. Najpierw para wypycha wodę w temperaturze bliskiej wrzeniu do góry, potem stygnąca para skrapla się w dolnej części i powstaje podciśnienie zasysające kawę przez drobny filter do dolnej części.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
K-5, K 100d + Grip DICAIN/SMC-DA 18-55/SMC-FA 28-70/Sigma 70-300 APO II/METZ 58 AF-1/GOLDPHOTO YH324C + YH 430/POWERLUX FW-2 /Blendy ROTIN okrągłe 5w1, 110cm/Dyfuzor LIGHTSPHERE/Torba TAMRAC Pro 8/Plecak LOWEPRO,kubki,smycze,koszulki...
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bronek napisał/a:alkos, w pewnym sensie wpływa - większa siła, a więc drobniejsze sitko. Dobrze się sprawdza szmatka - spróbuj french press przez szmatkę
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
A pamiętacie radzieckie to były w PRL-u rarytasy... Robiłem na nich niezły biznes w Polsce i na Węgrzech /słynne tranzyty/ to były złote lata...Bronek napisał/a:Zapewne miałeś na myśli śmigiełkowy - bleeee,
K-5, K 100d + Grip DICAIN/SMC-DA 18-55/SMC-FA 28-70/Sigma 70-300 APO II/METZ 58 AF-1/GOLDPHOTO YH324C + YH 430/POWERLUX FW-2 /Blendy ROTIN okrągłe 5w1, 110cm/Dyfuzor LIGHTSPHERE/Torba TAMRAC Pro 8/Plecak LOWEPRO,kubki,smycze,koszulki...
bossini, to to ja akurat bardzo dobrze wiem . Kiedys jak bylem w Rzymie, kupilem zapas uszczelek na 5 lat, bo u nas to mozna dostac od wielkiego dzwona. No moze ostatnio jest lepiej, ale nie sprawdzalem, bo jeszcze mam ten zapas z Rzymubossini napisał/a:To nie do końca tak. W tanich, ale również z czasem w tych drogich kafetierkach, przpala się uszczlka i dlatego ekspres staje się nie do użytku
pozdrawiam,
dzerrry
To tylko gratulować... Niech mają o Polakach dobre zdanie i kawie pitej w Polsce.dzerry napisał/a:Tala euforie na twarzy Wlocha widzialem tylko jeszcze raz w zyciu, gdy w Dani, w lutym zaswiecilo slonce pierwszy raz od 4 miesiecy - tak przynajmniej twierdzil Roberto
K-5, K 100d + Grip DICAIN/SMC-DA 18-55/SMC-FA 28-70/Sigma 70-300 APO II/METZ 58 AF-1/GOLDPHOTO YH324C + YH 430/POWERLUX FW-2 /Blendy ROTIN okrągłe 5w1, 110cm/Dyfuzor LIGHTSPHERE/Torba TAMRAC Pro 8/Plecak LOWEPRO,kubki,smycze,koszulki...
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Ostatnio nie ma z tym żadnego problemu.dzerry napisał/a:No moze ostatnio jest lepiej, ale nie sprawdzalem, bo jeszcze mam ten zapas z Rzymu
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bronek napisał/a:Po polsku i na temat.
dan napisał/a:Kopalnia wiedzy, ale kiedys nie udalo mi sie przez to przebic
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Bronek napisał/a:osobiście nie używam sitka na 1 espresso, tylko większy na 2 i jakoś zawsze mi się wydawało że z tego mniejszego kawa wychodzi gorsza.
Bronek napisał/a:Zapewne miałeś na myśli śmigiełkowy - bleeee, używałem parę lat temu i to było marnowanie kawy.
dzerry napisał/a:kupilem zapas uszczelek na 5 lat, bo u nas to mozna dostac od wielkiego dzwona.
dzerry napisał/a:Gdy juz kawa byla gotowa, myslalem, ze zaraz poplacza sie ze szczescia.
Pozdrawiam,
Piotr
________________________________________
K10D, G2, DA 18-55, M 24/2.8, M 50/1.7, M 135/3.5, FA 100/3.5 Macro
stal nierdzewna, mosiadz, inne stopy. Cos widzialem nt spiekow ceramicznych, ale nie pamietam kontekstu. Elektryczne zarnowe podgrzewaja kawe przy mieleniu, i dlatego lepsze sa te ktore podgrzewaja mniej - wieksza srednica i mniejsze obroty. I odleglosc zaren od silnika (silnik tez sie grzeje)bossini napisał/a:Zastanawiam sie tylko, czy żarnowy powinien być z kamieniem, czy może być uzyty jakikolwiek materiał na żarna...?
Elektryczne żarnowe też podgrzewaja niestety kawę....
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
bossini napisał/a:Z serwisem Bialetti ponoc nie jest w Polsce tak źle i mozna tą uszczeleczke sobie załatwić. Natomiast pozostaje jeszcze kwestia ceny
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl